Surdegsbröd med fikon och hasselnötter

Betyg (1-5):
4 (1 betyg)

Tillagningstid: 20 timmar
Ugnstemperatur:275-225º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Dag 1:
  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 1.75 dl rågmjöl
  • 2 dl vatten
  • Tillsätts dag 2:
  • 250 g torkade fikon
  • 5 dl vatten
  • 8 dl vetemjöl special
  • 7 dl rågsikt
  • 1 msk flingsalt
  • 200 g hackade hasselnötter
  • 4 isbitar

Gör så här

  1. <h2>Dag 1, kväll:
  2. Rör ihop rågsurdegsgrund, rågmjöl och vatten i en bunke, plasta in och låt stå i rumstemperatur.
  3. <h3>Dag 2, morgon:
  4. Koka upp vatten och lägg i fikonen. Låt ligga i några minuter, skölj i kallt vatten och dela i mindre bitar. Blanda gårdagens blandning med alla ingredienser utom fikon och nötter i degblandare och kör på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt nötter och frukt och kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa tills den är dubbelt så stor, 4-8 timmar.

Dag 2, kväll:

  1. Häll ut den på ett ordentligt mjölat bakbord och dela den i två delar. Dra ut degen, vik in kanterna mot mitten. Degen är kladdig, så använd en degskrapa. Lägg ett bakplåtspapper på en bricka och strö på lite rågmjöl.
  2. Lägg bröden på det mjölade pappret med skarven neråt. Strö på lite rågmjöl, lägg en handduk ovanpå och låt jäsa i rumstemperatur cirka 1 timma. Värm under tiden ugnen till 275 grader. Sätt en plåt längst ner och en i mitten av ugnen. Snitta bröden med en vass kniv. Låt pappret med bröden glida över från brickan till den övre heta plåten i ugnen.
  3. Lägg in några isbitar på nedre plåten och stäng luckan. Sänk värmen till 230 grader efter 10 minuter. Ytterligare några minuter senare kan du öppna ugnen och snabbt vädra ut ångan. Efter cirka 30 minuter, stick in en stektermometer i brödet. Vid en innertemperatur på 98 grader är brödet klart. Låt svalna på galler utan bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



ingrid brodin

2014-09-20

ett underbart bröd som passar till allt! Pålägg, olika ostsorter den nykokta marmeladen etc

Maria

2011-12-01

Hur gör man rågsurdegsgrund som används dag 1? Saknar recept, kunde inte hitta det bland era recept mvh Maria

10 st
  • Dag 1:
  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 1.75 dl rågmjöl
  • 2 dl vatten
  • Tillsätts dag 2:
  • 250 g torkade fikon
  • 5 dl vatten
  • 8 dl vetemjöl special
  • 7 dl rågsikt
  • 1 msk flingsalt
  • 200 g hackade hasselnötter
  • 4 isbitar

Surdegsbröd med fikon och hasselnötter

Betyg (1-5):
4 (1 betyg)

Tillagningstid: 20 timmar
Ugnstemperatur:275-225º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. <h2>Dag 1, kväll:
  2. Rör ihop rågsurdegsgrund, rågmjöl och vatten i en bunke, plasta in och låt stå i rumstemperatur.
  3. <h3>Dag 2, morgon:
  4. Koka upp vatten och lägg i fikonen. Låt ligga i några minuter, skölj i kallt vatten och dela i mindre bitar. Blanda gårdagens blandning med alla ingredienser utom fikon och nötter i degblandare och kör på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt nötter och frukt och kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa tills den är dubbelt så stor, 4-8 timmar.

Dag 2, kväll:

  1. Häll ut den på ett ordentligt mjölat bakbord och dela den i två delar. Dra ut degen, vik in kanterna mot mitten. Degen är kladdig, så använd en degskrapa. Lägg ett bakplåtspapper på en bricka och strö på lite rågmjöl.
  2. Lägg bröden på det mjölade pappret med skarven neråt. Strö på lite rågmjöl, lägg en handduk ovanpå och låt jäsa i rumstemperatur cirka 1 timma. Värm under tiden ugnen till 275 grader. Sätt en plåt längst ner och en i mitten av ugnen. Snitta bröden med en vass kniv. Låt pappret med bröden glida över från brickan till den övre heta plåten i ugnen.
  3. Lägg in några isbitar på nedre plåten och stäng luckan. Sänk värmen till 230 grader efter 10 minuter. Ytterligare några minuter senare kan du öppna ugnen och snabbt vädra ut ångan. Efter cirka 30 minuter, stick in en stektermometer i brödet. Vid en innertemperatur på 98 grader är brödet klart. Låt svalna på galler utan bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



ingrid brodin

2014-09-20

ett underbart bröd som passar till allt! Pålägg, olika ostsorter den nykokta marmeladen etc

Maria

2011-12-01

Hur gör man rågsurdegsgrund som används dag 1? Saknar recept, kunde inte hitta det bland era recept mvh Maria

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies