Smördegsinbakad oxfilé Wellington
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200º

Smördegsinbakad oxfilé Wellington

3.26 (168 betyg)

En maffig retrorätt som blir en lyxig söndagsmiddag.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 19
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

5 portioner
Kantarellblandning:
  • 2 msk smör
  • 350 g rensade och hackade kantareller
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl hackad persilja
  • 0.5 dl hackad färsk timjan eller 0,5 msk torkad
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 100 g västerbottensost
Oxfilén:
  • 800 g oxfilé, mittbiten eller den tjockare delen
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • salt, gärna flingsalt
  • svartpeppar
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 425 g tinade smördegsplattor (5 plattor)
  • 1 ägg
  • 10 rosmarinkvistar och timjankvistar
  • flingsalt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Kantarellblandning: Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs svampen tills nästan all vätska kokat bort. Tillsätt lök och fräs någon minut. Tillsätt grädde, persilja, timjan, salt och peppar och låt grädden koka in i svampen. Låt blandningen svalna och vänd sedan i osten.

  2. 2

    Putsa oxfilén och ta bort eventuella senor. Hetta upp 2 matskedar smör och 1 matsked olja i en stekpanna. Bryn oxfilén runt om på stark värme, salta och peppra. Ta från värmen.

  3. 3

    Pudra vetemjöl på bordet. Kläm ihop fyra av smördegsplattorna och kavla ut dem till en rektangel, cirka 40x30 centimeter. Fördela kantarellblandningen på degen så att den täcker oxfilén (cirka 30x20 centimeter). Lägg på oxfilén och vik degen över filén.

  4. 4

    Nyp ihop degen längs med oxfilén. Vänd skarven neråt. Nyp ihop degen vid kortändarna och vik in degändarna under köttet. Kavla ut den femte degplattan och skär ut blad och blommor med en vass liten kniv, eller degsporre.

  5. 5

    Vispa sönder ägget och pensla hela smördegspaketet. Fäst blad och blommor på den penslade smördegen och pensla även garneringen. Lägg eventuellt på rosmarin- och timjankvistar. Strö på lite flingsalt. Stick en digital termometer mitt i den tjockaste delen av oxfilén. Stek i ugnen tills innertemperaturen är 58° (medium). Om du vill ha mer färg på smördegen kan du sätta på grillen när innertemperaturen är 50°. Låt köttet vila 10-15 minuter innan du skär upp det.

Servering

Servera med potatispuré eller klyftpotatis, rödvinssky och en sallad.
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • mia

    hej Titti Vad säger du om denna rätt på nyår ? Det är bra priser på oxfile just nu så jag kan köpa den innan i såfall ? Kram vi höres Mia