Sjudna maränger
  • Ugn 125º

Sjudna maränger

3.18 (17 betyg)

  • Ingredienser 5
  • Ugnstemperatur 125º

Ingredienser

35 st
  • 1 dl nötkärna eller sötmandel
  • 3 äggvita medelstora (1dl)
  • 1.5 dl socker
chokladdoppade maränger:
  • 100 g mörk blockchoklad
ingefärsmaränger:
  • 2 msk syltad ingefära finhackad
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Med sjuden smet blir marängerna lite sega inuti.

  2. 2

    Sätt på ugnen. Hacka nötter eller mandel. Häll äggvitor och socker i en skål, gärna av metall. Sätt den över en kastrull med kokande vatten och vispa, helst med elvisp, 5-10 min, eller tills temperaturen är 60-70°C. Tag skålen från värmen och vispa marängen sval och tjock. Rör ner nöt- eller mandelhacket. Lägg smeten i klickar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen tills kakorna släpper papperet, 30-40 min.

  3. 3

    Marängerna kan också sättas in i 225-250°C varm ugn. Stäng av värmen genast och grädda dem färdiga på eftervärmen.

  4. 4

    Chokladdoppade maränger: Doppa nederdelen av de kalla marängerna i smält blockchoklad. Ställ dem på bakplåtspapper att stelna.

  5. 5

    Ingefärsmaränger: Byt ut nötter eller mandel mot syltad ingefära.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Mirjam

    Jag brukar använda receptet för sjuden maräng när jag skall göra glass och någon i sällskapet är gravid och inte skall äta råa ägg eller när jag gör hemmagjorda kokosbollar med maräng-smet inuti. Jag föredrar även den sega marängen framför den hårda och torra varianten. Receptet står även i Vår kokbok, det var därifrån jag baka den första gången för 15år sedan.