Sillbakelse med saffran och laxrom
  • Tid 210 min

Sillbakelse med saffran och laxrom

4 (1 betyg)

En perfekt gyllene start på en sommrig trerätters eller som snittar på buffébordet.

  • Tillagningstid 210 min
  • Ingredienser 10

Ingredienser

18 portioner
Botten:
  • 4 brödskivor kavring
  • 50 g smält margarin
Fyllning:
  • 5 gelatinblad
  • 0.5 krm stött saffran
  • 250 g kesella
  • 3 dl gräddfil
  • 420 g smått tärnad inläggningssill urvattnad (5 minuters)
  • 1 finhackad röd lök
Garnering:
  • 100 g laxrom eller röd caviar
  • 1 dl klippt dill
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Riv kavringen eller finfördela den i matberedare. Blanda smulorna med margarinet. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en avlång ugnsform. Lägg i blandningen och platta ut den till en tunn botten. Ställ den i kylen ca 15 minuter.

  2. 2

    Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Rör ihop saffran, kesella och gräddfil. Blanda i sill och rödlök. Ta upp gelatinbladen och smält dem på mycket svag värme i en kastrull. Låt det svalna lite och rör ner i sillsmeten. Bred ut den på kavringsbottnen i formen. Låt stå i kylskåp 3-4 timmar tills fyllningen stelnat.

  3. 3

    Lyft kakan ur formen med hjälp av pappret och skär den i fyrkanter drygt 4 x 4 cm. Garnera med rom och dill. Servera som för- eller bufférätt.

Tips

  1. 1

    Bakplåtpappret blir mjukare och lättare att forma om det först blöts med vatten, knycklas ihop till en boll och sedan slätas ut igen.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar