Saras julvört
  • Tid 20 min + 1 tim i ugnen
  • Ugn 175º

Saras julvört

5 (2 betyg)

Lagom kryddigt bröd till julens alla goda mackor.

  • Tillagningstid 20 min + 1 tim i ugnen
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

2 stycken
  • 5 dl porter eller julöl
  • 1 dl muscovadosirap eller mörk sirap
  • 1 tsk malen nejlika
  • 2 tsk malen pomerans
  • 25 g jäst
  • 11 dl vetemjöl (ca 660 g) + mjöl till utbakningen
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 300 g kall kokt potatis, riven
  • 2 tsk salt
  • 50 g rumsvarmt smör
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Värm ölet och sirapen med kryddorna i en kastrull till 37°. Smula jästen i en bunke och häll på degvätskan. Rör tills jästen lösts upp.

  2. 2

    Blanda mjölsorterna med salt och riven potatis. Häll över i degvätskan och tillsätt smör. Arbeta ihop till en ganska kladdig deg. Låt jäsa under bakduk 1 timme.

  3. 3

    Häll ut degen på en rikligt mjölad bänk. Dela den i två och forma till runda bröd. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ytterligare 1 timme.

  4. 4

    Sätt ugnen på 175°. Snitta ev bröden med en vass kniv och grädda i mitten av ugnen ca 1 timme (tills innertemperaturen är 98°).

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Använd rikligt med mjöl när du formar bröden men se upp, hård deg ger torrt bröd.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • sandra

    Tack Lasse. Och ändå har jag läst igenom receptet typ 10 gånger... Julstressad?! Nä inte jag inte!

  • Lasse

    "Häll över i degvätskan och tillsätt smör"...

  • Sandra

    och vad gör man med smöret då??? Det står ju inte med någonstans i beskrivningen!! står och bakar detta nu och vet inte om det ska i degvätskan eller användas på slutet...