Saras fisksoppa med saffran
  • Tid 40 min

Saras fisksoppa med saffran

3.45 (11 betyg)

Bästa valet till valborg! Går att förbereda fram till att du lägger i fisken.

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 18

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g räkor med skal
  • 1 fänkål
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 msk smör
  • 0.5 msk olja
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 2 små gula lökar
  • 1 stor morot
  • 1 msk smör
  • 2 pkt saffran (à 0,5 g)
  • 0.5 msk sambal oelek
  • 400 g passerade tomater
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • salt
  • 500 g laxfilé
Till servering:
  • crème fraiche
  • stekt, strimlad fänkål
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen till servering.

  2. 2

    Fräs räkskalen tillsammans med fänkålsbottnen och vitlök i en kastrull med smör och olja på hög värme under omrörning ca 3 min. Häll på vin och låt koka 5 min. Sila ner fonden i en skål. Pressa ut vätskan ordentligt ur skalen och släng dem sedan.

  3. 3

    Finhacka lök, morot och resten av fänkålen. Fräs i en stor kastrull med smör, saffran och sambal oelek. Häll i passerade tomater, vatten, grädde och räkfonden. Låt sjuda tills moroten är mjuk, ca 5 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt.

  4. 4

    Skär laxen i kuber och strö över salt. Lägg ner kuberna i soppan, sätt på lock och dra kastrullen från värmen. Låt stå 5 min.

  5. 5

    Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med räkor. Servera ev soppan med crème fraiche och stekta färnkålsstrimlor.

Servering

Spara de fina fänkålsvipporna att garnera soppan med.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Garnera med fint strimlad fänkål som du stekt krispig i olja.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Annkie

    Fantastiskt god soppa! Njöt av den på nyårsafton 2017-18