Allt du behöver veta om salladslök

En smal liten lök som påminner som purjolök, men hur använder man egentligen salladslök? Och hur mycket kan man äta på den? Här får du all fakta och alla tips du behöver.

Vad är salladslök?

Salladslök eller piplök ser ut som en liten purjolök, med smala och ihåliga blad. Ibland kallas den för vårlök, eftersom det engelska namnet är spring onion. Men vårlök är i själva verket en liten gul blomma som är vanlig i våra trädgårdar. Eftersom den skördas tidigt är själva löken väldigt liten, och smaken är mild och frisk. I Sverige skördas salladslöken mellan maj och augusti, men importerad finns den att köpa året om.

Hur ska salladslök förvaras?

I plastpåse i kylen, där de håller upp till någon vecka eller två. Ligger de i knippen håller de sämre, så lägg dem gärna luftigt.

Hur använder man salladslök?

Salladslöken är så mild att den är god att använda rå, till exempel i sallad, salsa eller som dekoration på buffén. Självklart kan den också användas tillagad i grytor, soppor och wok.  

Vilken del på salladslöken kan man äta?

Du kan äta nästan hela den nyttiga löken, både det gröna och det vita. Skär bort rotfästet och den allra översta delen som kan vara lite torr. Skölj löken och skär i runda skivor eller strimla på längden.

Hur odlar man salladslök?

Du kan så salladslök från frö, eller så kan du återodla din köpta salladslök. Spara den nedre vita delen och rotfästet och lämna 2–3 cm av den gröna blasten. Sätt i ett glas vatten och ställ ljust. Efter några dagar har ny, grön blast vuxit ut!  På samma sätt kan du återodla purjolök.

Här hittar du våra bästa recept med salladslök!