Sallad med rostade morötter och belugalinser
  • Tid 40 min
  • Ugn 225º

Sallad med rostade morötter och belugalinser

5 (1 betyg)

En härlig primörsallad med citrusvinägrett. Recept av: Therese Elgquist och foto: Fanny Hansson

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 21
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

4 portioner
  • 2 dl belugalinser
  • 600 g morötter
  • 0.5 purjolök
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk zaatar
  • 1 fänkål
  • 250 g cocktailtomater, delade
  • 70 g rucola
  • 1 kruka färsk mynta, bladen
  • 2 msk sesamfrön, rostade
Zaatar
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1 lime, finrivet skal
  • 0.5 tsk salt
Citrusvinägrett
  • 1 citron, pressad saft
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 krm chiliflakes
  • salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 225°. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Rör ihop alla ingredienser till vinägretten. Skrubba morötterna.

  2. 2

    Skär dem ev på längden. Skär purjolöken på längden och skär i 5 cm bitar. Lägg morötter och purjolök på en ugnsplåt. Vänd runt med olja och zaatar.

  3. 3

    Rosta mitt i ugnen ca 25 min. Vänd ev efter halva tiden. Hyvla fänkålen tunt på längden (skär bort den grova stjälkdelen i mitten).

  4. 4

    Lägg i en skål med iskallt vatten ca 10 min och låt sedan rinna av. Vänd runt linserna med hälften av vinägretten. Varva alla grönsaker på ett serveringsfat. Ringla över vinägrett. Toppa med mynta och sesamfrön.

Zaatar:

  1. 1

    Blanda timjan, oregano och rostade sesamfrön, finrtivet skal av lime och salt.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Rebecca

    Tar lite tid med alla moment men väldigt gott! Se till att ha en större citron i dressingen så syran kommer fram i rätten. Åts med sötpotatishummus till - klockrent!