Saffranssemla med hallon
  • Tid 40 min + 1,5 tim jästid
  • Ugn 200º

Saffranssemla med hallon

0 (0 betyg)

Saffran är på tok för gott för att bara användas i december. låt kryddan förgylla semlan och njut av årets godaste munsbit.

  • Tillagningstid 40 min + 1,5 tim jästid
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

24 stycken
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 g saffran
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 25 g jäst
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 12 dl vetemjöl, och till utbakning
  • 1 ägg, att pensla med
Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 300 g färska hallon
  • 3 dl vispgrädde
  • florsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Häll mjölk, socker, salt, saffran och kardemumma i en kastrull och värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken.

  2. 2

    Häll i resten av mjölken, smör och mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig men lös deg, ca 10 min eller 5 min med degblandare. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 1 timme.

  3. 3

    Sätt ugnen på 200°. Forma degen till ca 24 runda bullar med mjöliga händer utan att arbeta in mer mjöl i degen. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk. Pensla med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på plåten.

  4. 4

    Mosa mandelmassan med en skvätt grädde. Mosa hallonen med en gaffel och smaka av med socker. Vispa grädden fluffig. Skär toppen av bullarna och bred på mandelmassa och hallon. Skeda på grädde och lägg tillbaka locket. Pudra över florsocker och servera direkt.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Coop

    Hej! Tyvärr har ingredienserna trillat bort pga ett tekniskt fel. Vi jobbar på att få dem på plats så snart som möjligt. Tills vidare hittar ni hela receptet här: https://www.coop.se/recept/Mer-Smak/Alla-nummer/mer-smak-2-2019/