Saffransbulle med mandelmassa
  • Tid 2 tim + 20 min
  • Ugn 200º

Saffransbulle med mandelmassa

3.75 (4 betyg)

Klassisk saffransbulle med mandelmasse- och kardemummafyllning.

  • Tillagningstid 2 tim + 20 min
  • Ingredienser 14
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

2 stycken
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 0.5 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl
  • 150 g rumsvarmt smör
Fyllning
  • 200 g mandelmassa, finriven
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
Till gräddning
  • 1 ägg
  • 0.5 dl mandelspån
  • 0.5 dl pärlsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Värm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning.

  2. 2

    Häll ut den kladdiga degen på bänkskivan och arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Lägg tillbaka i bunken och pudra över lite mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

  3. 3

    Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och kardemumma. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del i taget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan.

  4. 4

    Bred ut hälften av smörkrämen på degen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 11 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i en smord form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärna nära ugnen).

  5. 5

    Gör likadant med den andra degen och resten av smörkrämen. Pensla med lättvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta bort kanterna och låt svalna under bakduk.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Funkar förstås att lägga en och en i rejäla bullformar istället ...
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Robert

    La dem i stora bullformar och i en pajform, blev kanon.

  • Mats

    Måste vara fel att man ska grädda så långt som 30-40 minuter (i tidningen Mersmak stod det till och med 45 minuter). Bullarna blir torra. Jag körde andra satsen drygt 20 minuter och den blev mycket bättre.

  • Malin

    Lös i degen så addera ett par deciliter mjöl till. Det blir luftigt och saftigt ändå.