Saffransbullar med mandelmassa och vit chokladtopping
  • Tid 30 min + 1,5 tim jästid
  • Ugn 225º

Saffransbullar med mandelmassa och vit chokladtopping

3.33 (3 betyg)

Supersaftiga saffransbullar – med ljuvlig topping.

  • Tillagningstid 30 min + 1,5 tim jästid
  • Ingredienser 15
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

32 stycken
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 25 g jäst
  • 10 dl vetemjöl + 2 dl till bakbordet
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 0.5 tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, till pensling
Fyllning
  • 150 g smör, kallt
  • 200 g mandelmassa
Topping
  • 1.5 msk vispgrädde
  • 100 g vit choklad, hackad
  • frystorkade bär
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Värm mjölk och saffran till 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, mjöl, socker, ägg, kardemumma och salt.

  2. 2

    Klicka i smöret och arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med lite av mjölet. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 25 x 50 cm.

  3. 3

    Riv smör och mandelmassa på den grova sidan av rivjärnet över rektanglarna. Rulla ihop varje rektangel löst från långsidan och skär rullarna i 16 bitar vardera.

  4. 4

    Ställ bitarna i bullformar eller ställ dem glest i en ugnsform med bakplåtspapper. Jäs ca 30 min under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt svalna.

Topping

  1. 1

    Värm grädden och smält chokladen i den under omrörning. Ringla chokladen över bullarna och strö ev över frystorkade bär.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar