Risotto med tomater och färsk basilika
  • Tid 40 min

Risotto med tomater och färsk basilika

4.12 (17 betyg)

En färgsprakande vegetarisk risotto med solmogna tomater.

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 12

Ingredienser

4 portioner
  • 7 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl vitt vin
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 4 dl avorioris
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 dl riven parmesanost
  • 500 g tomater tomater gärna i olika storlekar och färg
  • 1 kruka basilika
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Koka upp vatten och en buljongtärning i en kastrull, tillsätt vinet.

  2. 2

    Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Bryn lök, vitlök och ris cirka 5 minuter utan att det tar färg.

  3. 3

    Häll ungefär en tredjedel av vätskan på riset och låt koka på låg värme 20–30 minuter. Tillsätt resten av vätskan lite grann i taget under omrörning. Salta och peppra.

  4. 4

    Vänd ner parmesanost, tomater och basilika.

Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Karl

    Blev jättekonstigt när man vände ner hela krukan med basilika. Smakade jord och plast ...

  • Anna

    Klart godkänt av alla i familjen. 2 st buljongtärningar är i mitt tycke ett måste och tomater med mycket smak. Jag använde hälften svensk odlade Flavorino-tomater och andra hälften vanliga svenska tomater. Skillanden kändes väldigt tydligt. Denna rätt kommer serveras fler gånger när det är tomatsäsong.

  • copper penny

    Använde vatten istället för vinmängden, ökade också till 1,5 msk Knorr grönsaksbuljong (pulver) vilket ger mer smak. 1 st fint tärnade morötter som läggs ner ca 5 minuter innan färdigkokt passar bra i smak och gör den mer mättande. Smulad fetaost ovanpå vid servering...mmm, gott! Verkar som att tomatsorten spelar stor roll för slutresultatet. Delade Romantica-tomater blev perfekt, vanliga kvisttomater gav för lite syra tyckte jag. Jag gillar mer sälta och strödde även över liiite, lite flingsalt :)

  • Malin

    Lätt och fräsch men lite smaklös. Kanske tillsätta ytterligare någon mer smakrik ost (fast då är den inte lika lätt...) eller någon mer grönsak.