Prosecco och jordgubb

Betyg (1-5):
3.75 (8 betyg)

Tillagningstid: 3 timmar
Ugnstemperatur:175º
16 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Tårtbotten:
  • 2 msk smör
  • 4 msk ströbröd
  • 225 g rumstempererat smör
  • 3.5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 5.5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2.5 dl vatten
  • 1.5 dl kakao
  • Jordgubbsmousse:
  • 4 tsk gelatinpulver
  • 3.5 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 500 g färska jordgubbar
  • Proseccomousse:
  • 2.5 tsk gelatinpulver
  • 2.5 msk vatten
  • 3 msk prosecco (italienskt mousserande vin)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • Dekorering:
  • 1 äggvita
  • 1 msk vatten
  • rosenblad från ätliga rosor
  • strösocker
  • Chokladöverdrag:
  • 400 g mörk blockchoklad
  • 100 mörk choklad, minst 70% kakaohalt
  • 150 g smör
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Tårtbotten: Smöra och mjöla 2 springformar, cirka 24 centimeter i diameter. Vispa rumstempererat smör och socker poröst och blanda i äggen, ett i taget. Blanda ihop alla torrvaror utom kakao i en annan skål. Rör ner det samt vattnet i smeten och vispa slätt. Fördela smeten i två skålar. Tillsätt 1 tesked av kakaon i ena skålen och resten i den andra sa att du får en mörk och en ljus smet. Blanda väl och häll smetarna i varsin bakform. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Lossa bakformskanten och låt svalna.

Jordgubbsmousse:

  1. Blanda gelatinpulver med vatten och låt svälla. Vispa äggulor med florsocker. Vispa grädden till halvfast konsistens. Mixa jordgubbarna till puré. Smält gelatinet i mikro cirka 20 sekunder tills det är helt löst, låt svalna helt. Blanda äggsmet och jordgubbspuré och gelatinlösning till slät smet, rör försiktigt i grädden. Ställ i kyl och rör om då och då.

Proseccomousse:

  1. Blanda gelatinpulver med vatten och låt svälla, smält sedan i mikro cirka 20 sekunder. Blanda gelatinlösningen med nyöppnat kall prosecco, blanda väl så det inte bildas klumpar. Ställ i kyl.<br /> Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt socker och vispa till en blank maräng. Vispa grädden till en halvfast konsistens. Rör ner marängen i proseccon och vänd försiktigt ner grädden. Ställ i kylen tills den tjocknat.

Montering:

  1. Dela de helt avsvalnade tårtbottnarna i två delar. Lägg en mörk botten i en ren springform. Bred på proseccomousse, lägg på en ljus botten och ha på jordgubbsmousse. Lägg på en mörk botten till och fyll upp formen med jordgubbsmousse. Ställ in tårtan i frysen. Efter ca 1 timme när moussen överst har börjat stelna kan du lägga på den sista ljusa tårtplattan. Låt stå i frysen till nästa dag.

Kanderade rosenblad:

  1. Blanda försiktigt äggvita med vatten. Pensla noga ett tunt lager på båda sidor om rosenbladen. Låt ligga ett par minuter och doppa sedan i strösocker. Låt ligga och torka på en tallrik till nästa dag. <br /><br /> Nästa dag: Blanda choklad, smör och vispgrädde i en skål och smält över vattenbad. Vispa chokladkrämen slät, låt svalna något. Häll chokladen över tårtan så den täcks. Dekorera med rosenblad och vänta med att servera tills tårtan tinat inuti, cirka 1 timme.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ragna

2015-01-21

Har gjort den här tårtan två gånger nu. Angående proseccon: Eftersom prosecco är rätt så bitter och skarp i smaken, bytte jag till Cava andra gången. Välj ett mousserande vin ni gillar säger jag! 3 matskeadr är rätt lite - det smakar inte så mycket. Men har man för mycket vätska kanske inte moussen håller ihop. Men sista gången så tog jag säkert en deciliter utan problem. Då tyckte jag smaken blev lagom. Jag tror man kan smaka av moussen och vispa i mer om man tycker att det behövs. Sen - den här tårtan blir VÄLDIGT hög! Moussen ska ju "staplas" på varandra och frysas efterhand. Använde standard springform (24 cm/diamter) och moussen gick säkert över kanten med 4-5 centimeter! Så ett tips är att klippa en remsa bakplåtspapper som är högre än kanten på springformen och klä in den. Det gjorde jag och fungerade bra.

JoAnna

2014-09-11

Hur mycket prosecco? 3 nånting... matskedar?

Anneli

2014-07-05

Hur mycket prosecco? 3 nånting... matskedar?

Liknande recept

Saffransvåfflor med hallon och grädde

(1)

Yoghurtbunke

(16)

Melonbägare med lemon curd-visp

(12)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)

Jordgubbsglass med vaniljdrömmar

(1)

Mango och hallon med vaniljkesella och nötter

(3)

Chiayoghurtbägare

(13)
31 st
  • Tårtbotten:
  • 2 msk smör
  • 4 msk ströbröd
  • 225 g rumstempererat smör
  • 3.5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 5.5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2.5 dl vatten
  • 1.5 dl kakao
  • Jordgubbsmousse:
  • 4 tsk gelatinpulver
  • 3.5 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 500 g färska jordgubbar
  • Proseccomousse:
  • 2.5 tsk gelatinpulver
  • 2.5 msk vatten
  • 3 msk prosecco (italienskt mousserande vin)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • Dekorering:
  • 1 äggvita
  • 1 msk vatten
  • rosenblad från ätliga rosor
  • strösocker
  • Chokladöverdrag:
  • 400 g mörk blockchoklad
  • 100 mörk choklad, minst 70% kakaohalt
  • 150 g smör
  • 1 dl vispgrädde

Prosecco och jordgubb

Betyg (1-5):
3.75 (8 betyg)

Tillagningstid: 3 timmar
Ugnstemperatur:175º
16 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Tårtbotten: Smöra och mjöla 2 springformar, cirka 24 centimeter i diameter. Vispa rumstempererat smör och socker poröst och blanda i äggen, ett i taget. Blanda ihop alla torrvaror utom kakao i en annan skål. Rör ner det samt vattnet i smeten och vispa slätt. Fördela smeten i två skålar. Tillsätt 1 tesked av kakaon i ena skålen och resten i den andra sa att du får en mörk och en ljus smet. Blanda väl och häll smetarna i varsin bakform. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Lossa bakformskanten och låt svalna.

Jordgubbsmousse:

  1. Blanda gelatinpulver med vatten och låt svälla. Vispa äggulor med florsocker. Vispa grädden till halvfast konsistens. Mixa jordgubbarna till puré. Smält gelatinet i mikro cirka 20 sekunder tills det är helt löst, låt svalna helt. Blanda äggsmet och jordgubbspuré och gelatinlösning till slät smet, rör försiktigt i grädden. Ställ i kyl och rör om då och då.

Proseccomousse:

  1. Blanda gelatinpulver med vatten och låt svälla, smält sedan i mikro cirka 20 sekunder. Blanda gelatinlösningen med nyöppnat kall prosecco, blanda väl så det inte bildas klumpar. Ställ i kyl.<br /> Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt socker och vispa till en blank maräng. Vispa grädden till en halvfast konsistens. Rör ner marängen i proseccon och vänd försiktigt ner grädden. Ställ i kylen tills den tjocknat.

Montering:

  1. Dela de helt avsvalnade tårtbottnarna i två delar. Lägg en mörk botten i en ren springform. Bred på proseccomousse, lägg på en ljus botten och ha på jordgubbsmousse. Lägg på en mörk botten till och fyll upp formen med jordgubbsmousse. Ställ in tårtan i frysen. Efter ca 1 timme när moussen överst har börjat stelna kan du lägga på den sista ljusa tårtplattan. Låt stå i frysen till nästa dag.

Kanderade rosenblad:

  1. Blanda försiktigt äggvita med vatten. Pensla noga ett tunt lager på båda sidor om rosenbladen. Låt ligga ett par minuter och doppa sedan i strösocker. Låt ligga och torka på en tallrik till nästa dag. <br /><br /> Nästa dag: Blanda choklad, smör och vispgrädde i en skål och smält över vattenbad. Vispa chokladkrämen slät, låt svalna något. Häll chokladen över tårtan så den täcks. Dekorera med rosenblad och vänta med att servera tills tårtan tinat inuti, cirka 1 timme.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ragna

2015-01-21

Har gjort den här tårtan två gånger nu. Angående proseccon: Eftersom prosecco är rätt så bitter och skarp i smaken, bytte jag till Cava andra gången. Välj ett mousserande vin ni gillar säger jag! 3 matskeadr är rätt lite - det smakar inte så mycket. Men har man för mycket vätska kanske inte moussen håller ihop. Men sista gången så tog jag säkert en deciliter utan problem. Då tyckte jag smaken blev lagom. Jag tror man kan smaka av moussen och vispa i mer om man tycker att det behövs. Sen - den här tårtan blir VÄLDIGT hög! Moussen ska ju "staplas" på varandra och frysas efterhand. Använde standard springform (24 cm/diamter) och moussen gick säkert över kanten med 4-5 centimeter! Så ett tips är att klippa en remsa bakplåtspapper som är högre än kanten på springformen och klä in den. Det gjorde jag och fungerade bra.

JoAnna

2014-09-11

Hur mycket prosecco? 3 nånting... matskedar?

Anneli

2014-07-05

Hur mycket prosecco? 3 nånting... matskedar?

Liknande recept

Saffransvåfflor med hallon och grädde

(1)

Yoghurtbunke

(16)

Melonbägare med lemon curd-visp

(12)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)

Jordgubbsglass med vaniljdrömmar

(1)

Mango och hallon med vaniljkesella och nötter

(3)

Chiayoghurtbägare

(13)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies