Prästostpaj med ansjoviskräm

Prästostpaj med ansjoviskräm

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Pajen blir extra god när den serveras med ansjoviskrämen.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225-200º
8 portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • 4 stora ägg
  • 2 dl grädde
  • 0.5 tsk nymald svartpeppar
  • 150 g riven prästost
  • 0.5 tsk salt
  • Ansjoviskräm:
  • 125 g ansjovisfiléer, 1 burk
  • 10 cm fint strimlad purjolök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • dillvippor
  • 1 krm salt
  • Till servering:
  • 1 knippe ansad grön sparris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Nyp ihop mjöl, smör och salt till en deg eller kör ihop snabbt i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt stå i frysen 10 min. Nagga degen med gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min.
  2. Sänk ugnsvärmen till 200°. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll i pajskalet. Fördela osten över pajen. Grädda ca 25 min tills äggstanningen stelnat. Låt pajen svalna.

Ansjoviskräm

  1. Låt ansjovisen rinna av. Hacka den fint. Blanda ansjovis, purjolök, crème fraiche, salt och peppar. Toppa med dill.
  2. Koka sparrisen i lättsaltat vatten, 3–4 min. Spola den i iskallt vatten. Låt rinna av.
  3. Garnera pajen med sparrisen och servera med ansjoviskrämen.

Tips

Vego - Byt ut ansjovisen mot 125 g strimlade soltorkade tomater.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mattias

2017-05-01

Jättegod paj! Jag har slutat ha salt i äggstanningen, då blir den lagom salt tycker vi (och barnen).

Isabella A Johanson

2013-07-14

Den här pajen är en höjdare! Jag bytte dock ut vetemjölet till dinkelmjöl i stället, supergott!

Prästostpaj med ansjoviskräm
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • 4 stora ägg
  • 2 dl grädde
  • 0.5 tsk nymald svartpeppar
  • 150 g riven prästost
  • 0.5 tsk salt
  • Ansjoviskräm:
  • 125 g ansjovisfiléer, 1 burk
  • 10 cm fint strimlad purjolök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • dillvippor
  • 1 krm salt
  • Till servering:
  • 1 knippe ansad grön sparris

Prästostpaj med ansjoviskräm

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Pajen blir extra god när den serveras med ansjoviskrämen.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225-200º
8 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Nyp ihop mjöl, smör och salt till en deg eller kör ihop snabbt i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt stå i frysen 10 min. Nagga degen med gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min.
  2. Sänk ugnsvärmen till 200°. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll i pajskalet. Fördela osten över pajen. Grädda ca 25 min tills äggstanningen stelnat. Låt pajen svalna.

Ansjoviskräm

  1. Låt ansjovisen rinna av. Hacka den fint. Blanda ansjovis, purjolök, crème fraiche, salt och peppar. Toppa med dill.
  2. Koka sparrisen i lättsaltat vatten, 3–4 min. Spola den i iskallt vatten. Låt rinna av.
  3. Garnera pajen med sparrisen och servera med ansjoviskrämen.

Tips

Vego - Byt ut ansjovisen mot 125 g strimlade soltorkade tomater.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mattias

2017-05-01

Jättegod paj! Jag har slutat ha salt i äggstanningen, då blir den lagom salt tycker vi (och barnen).

Isabella A Johanson

2013-07-14

Den här pajen är en höjdare! Jag bytte dock ut vetemjölet till dinkelmjöl i stället, supergott!