Piroger med potatisfyllning
Piroger med potatisfyllning
  • Tid 1 tim
  • Ugn 225º

Piroger med potatisfyllning

3 (6 betyg)

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 17
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

24 st
Grunddeg:
  • 12 g jäst
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 msk strösocker
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 0.5 dl kokt vatten
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl
Till pensling:
  • 1 ägg, endast gulan
  • 0.5 msk vatten
Potatisfyllning:
  • 500 g potatis, skuren i bitar
  • 2 hackade gula lökar
  • 2 msk rapsolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 krm svartpeppar
Till stekning:
  • 3 dl rapsolja
  • 0.5 tsk smör eller margarin
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Grunddeg

  2. 2

    Finfördela jästen i en bunke eller matberedare. Häll i salt och socker. Smält fettet i en liten kastrull, tillsätt mjölk och vatten och värm till 37º. Häll vätskan över jästen, tillsätt ägget och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt mjölet, spara ca 1/4 till utbakningen, och blanda samman till en deg. Knåda i minst 5 minuter. Låt degen vila under bakduk ca 30 minuter, tills den jäst till dubbel storlek. Gör fyllningen under tiden.

  3. 3

    Potatisfyllning

  4. 4

    Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Fräs löken mjuk i oljan tills den är guldgul. Mosa potatisen fint med en gaffel eller pressa den genom en potatispress. Blanda med löken och smaka av med salt och peppar.

Knyten

  1. 1

    Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i två delar, forma till rullar och skär varje rulle i 12 bitar. Rullla bitarna till bullar. Låt bullarna vila 5-10 minuter och platta ut dem till rundlar, 9-10 cm i diameter.

  2. 2

    Fördela fyllningen på degrundlarna. Vik ihop och nyp ihop kanterna noga.

Stekning

  1. 1

    Värm oljan i en stekpanna. Lägg i matfettet. När det börjar fräsa är det lagom temperatur för stekningen. Lägg pirogerna i stekpannan med skarven nedåt. Stek 4-5 piroger åt gången på alla sidor tills de är gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar