Piroger med potatisfyllning

Betyg (1-5):
3 (6 betyg)

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225º
24 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Grunddeg:
  • 12 g jäst
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 msk strösocker
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 0.5 dl kokt vatten
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • Till pensling:
  • 1 ägg, endast gulan
  • 0.5 msk vatten
  • Potatisfyllning:
  • 500 g potatis, skuren i bitar
  • 2 hackade gula lökar
  • 2 msk rapsolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 krm svartpeppar
  • Till stekning:
  • 3 dl rapsolja
  • 0.5 tsk smör eller margarin

Gör så här

  1. <h2>Grunddeg
  2. Finfördela jästen i en bunke eller matberedare. Häll i salt och socker. Smält fettet i en liten kastrull, tillsätt mjölk och vatten och värm till 37º. Häll vätskan över jästen, tillsätt ägget och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt mjölet, spara ca 1/4 till utbakningen, och blanda samman till en deg. Knåda i minst 5 minuter. Låt degen vila under bakduk ca 30 minuter, tills den jäst till dubbel storlek. Gör fyllningen under tiden.
  3. <h3>Potatisfyllning
  4. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Fräs löken mjuk i oljan tills den är guldgul. Mosa potatisen fint med en gaffel eller pressa den genom en potatispress. Blanda med löken och smaka av med salt och peppar.

Knyten

  1. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i två delar, forma till rullar och skär varje rulle i 12 bitar. Rullla bitarna till bullar. Låt bullarna vila 5-10 minuter och platta ut dem till rundlar, 9-10 cm i diameter.
  2. Fördela fyllningen på degrundlarna. Vik ihop och nyp ihop kanterna noga.

Stekning

  1. Värm oljan i en stekpanna. Lägg i matfettet. När det börjar fräsa är det lagom temperatur för stekningen. Lägg pirogerna i stekpannan med skarven nedåt. Stek 4-5 piroger åt gången på alla sidor tills de är gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



17 st
  • Grunddeg:
  • 12 g jäst
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 msk strösocker
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 0.5 dl kokt vatten
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • Till pensling:
  • 1 ägg, endast gulan
  • 0.5 msk vatten
  • Potatisfyllning:
  • 500 g potatis, skuren i bitar
  • 2 hackade gula lökar
  • 2 msk rapsolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 krm svartpeppar
  • Till stekning:
  • 3 dl rapsolja
  • 0.5 tsk smör eller margarin

Piroger med potatisfyllning

Betyg (1-5):
3 (6 betyg)

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225º
24 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. <h2>Grunddeg
  2. Finfördela jästen i en bunke eller matberedare. Häll i salt och socker. Smält fettet i en liten kastrull, tillsätt mjölk och vatten och värm till 37º. Häll vätskan över jästen, tillsätt ägget och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt mjölet, spara ca 1/4 till utbakningen, och blanda samman till en deg. Knåda i minst 5 minuter. Låt degen vila under bakduk ca 30 minuter, tills den jäst till dubbel storlek. Gör fyllningen under tiden.
  3. <h3>Potatisfyllning
  4. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Fräs löken mjuk i oljan tills den är guldgul. Mosa potatisen fint med en gaffel eller pressa den genom en potatispress. Blanda med löken och smaka av med salt och peppar.

Knyten

  1. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i två delar, forma till rullar och skär varje rulle i 12 bitar. Rullla bitarna till bullar. Låt bullarna vila 5-10 minuter och platta ut dem till rundlar, 9-10 cm i diameter.
  2. Fördela fyllningen på degrundlarna. Vik ihop och nyp ihop kanterna noga.

Stekning

  1. Värm oljan i en stekpanna. Lägg i matfettet. När det börjar fräsa är det lagom temperatur för stekningen. Lägg pirogerna i stekpannan med skarven nedåt. Stek 4-5 piroger åt gången på alla sidor tills de är gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies