Paj med varmrökt lax, purjolök och dill
  • Tid 90 min
  • Ugn 225-175º

Paj med varmrökt lax, purjolök och dill

3 (50 betyg)

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 25
  • Ugnstemperatur 225-175º

Ingredienser

6 portioner
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3.5 dl vetemjöl, eller dinkelmjöl
  • 0.5 dl sesamfrön
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk vatten
  • 1 ägg
Fyllning:
  • 1 msk smör
  • 1 hackad purjolök
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 400 g varmrökt lax, i bitar
  • 1 dl hackad färsk dill
  • 2 dl riven västerbottensost
Äggstanning:
  • 4 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
Ost- och nötpaj:
  • 200 g smulad chèvre
  • 50 g grovhackade valnötter
  • 1 ask körsbärstomater
Kyckling- och olivpaj:
  • 0.5 grillad kyckling, rensat kött
  • 20 urkärnade oliver
  • 200 g strimlade soltorkade tomater
  • 2 dl riven ost
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda ingredienserna till pajdegen, tillsätt ägget sist. Arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till en rundel som är större än springformens omkrets. Lägg degen i springformen och täck botten och väggar.

  2. 2

    Tryck ut degen så den täcker springformens väggar och når en bit över kanten. Ställ pajskalet i frysen medan du förbereder fyllning och äggstanning. Fräs purjolöken i smör utan att den tar färg. Salta och peppra. Vispa ihop äggstanningen.

  3. 3

    Ta ut pajskalet ur frysen och sätt in den högt upp i ugnen, förgrädda 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175 grader.

  4. 4

    Varva fyllningen i pajskalet, häll i äggstanningen och tryck varsamt ner fyllningen så att allt är täckt av äggstanning. Grädda tills äggstanningen stelnat, 30-40 minuter. Låt gärna pajen vila i 10 minuter innan den serveras.

Alternativa fyllningar

  1. 1

    Se ingredienslistan. Pajdeg och äggstanning enligt grundrecept.

Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Madla

    Prövade med rökt sik i stället, blev jättgott det med!

  • Anita

    Supergod!!!!! Och så gjorde ja en kall sås, blanda creme fraiche och sweet chili sås.

  • Melina

    Bästa laxpaj jag har lagat. Brukar laga den för släktingar och alla vill ha recepten. Jääättegott.

  • Ellinor

    Jättegott! Provade ej på barnen dock. Ska prova att byta purjo mot spenat nästa gång.