Paj med varmrökt lax, purjolök och dill

Betyg (1-5):
3.04 (51 betyg)

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:225-175º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (22)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3.5 dl vetemjöl, eller dinkelmjöl
  • 0.5 dl sesamfrön
  • 1 msk vatten
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 1 msk smör
  • 1 hackad purjolök
  • 1 krm peppar
  • 400 g varmrökt lax, i bitar
  • 1 dl hackad färsk dill
  • 2 dl riven västerbottensost
  • Äggstanning:
  • 4 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm peppar
  • Ost- och nötpaj:
  • 200 g smulad chèvre
  • 50 g grovhackade valnötter
  • 1 ask körsbärstomater
  • Kyckling- och olivpaj:
  • 0.5 grillad kyckling, rensat kött
  • 20 urkärnade oliver
  • 200 g strimlade soltorkade tomater
  • 2 dl riven ost

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till pajdegen, tillsätt ägget sist. Arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till en rundel som är större än springformens omkrets. Lägg degen i springformen och täck botten och väggar.
  2. Tryck ut degen så den täcker springformens väggar och når en bit över kanten. Ställ pajskalet i frysen medan du förbereder fyllning och äggstanning. Fräs purjolöken i smör utan att den tar färg. Salta och peppra. Vispa ihop äggstanningen.
  3. Ta ut pajskalet ur frysen och sätt in den högt upp i ugnen, förgrädda 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175 grader.
  4. Varva fyllningen i pajskalet, häll i äggstanningen och tryck varsamt ner fyllningen så att allt är täckt av äggstanning. Grädda tills äggstanningen stelnat, 30-40 minuter. Låt gärna pajen vila i 10 minuter innan den serveras.

Alternativa fyllningar

  1. Se ingredienslistan. Pajdeg och äggstanning enligt grundrecept.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Madla

2013-04-17

Prövade med rökt sik i stället, blev jättgott det med!

Anita

2013-02-11

Supergod!!!!! Och så gjorde ja en kall sås, blanda creme fraiche och sweet chili sås.

Melina

2012-11-03

Bästa laxpaj jag har lagat. Brukar laga den för släktingar och alla vill ha recepten. Jääättegott.

Ellinor

2012-01-25

Jättegott! Provade ej på barnen dock. Ska prova att byta purjo mot spenat nästa gång.

Liknande recept

Laxsida med couscoussallad

(10)

Quinoasallad med rökt lax

(74)

Risnudelsallad med tonfisk och lime

(34)

Ugnsstekt lax med saffransquinoa, brysselkål och russin

(15)

Selleri med masalakryddad lax

(15)

Tonfisksallad med vita bönor

(14)

Klassisk strömmingslåda

(2)

Pastasallad med sparris och kallrökt lax

(53)
22 st
  • Ingredienser (22)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3.5 dl vetemjöl, eller dinkelmjöl
  • 0.5 dl sesamfrön
  • 1 msk vatten
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 1 msk smör
  • 1 hackad purjolök
  • 1 krm peppar
  • 400 g varmrökt lax, i bitar
  • 1 dl hackad färsk dill
  • 2 dl riven västerbottensost
  • Äggstanning:
  • 4 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm peppar
  • Ost- och nötpaj:
  • 200 g smulad chèvre
  • 50 g grovhackade valnötter
  • 1 ask körsbärstomater
  • Kyckling- och olivpaj:
  • 0.5 grillad kyckling, rensat kött
  • 20 urkärnade oliver
  • 200 g strimlade soltorkade tomater
  • 2 dl riven ost

Paj med varmrökt lax, purjolök och dill

Betyg (1-5):
3.04 (51 betyg)

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:225-175º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till pajdegen, tillsätt ägget sist. Arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till en rundel som är större än springformens omkrets. Lägg degen i springformen och täck botten och väggar.
  2. Tryck ut degen så den täcker springformens väggar och når en bit över kanten. Ställ pajskalet i frysen medan du förbereder fyllning och äggstanning. Fräs purjolöken i smör utan att den tar färg. Salta och peppra. Vispa ihop äggstanningen.
  3. Ta ut pajskalet ur frysen och sätt in den högt upp i ugnen, förgrädda 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175 grader.
  4. Varva fyllningen i pajskalet, häll i äggstanningen och tryck varsamt ner fyllningen så att allt är täckt av äggstanning. Grädda tills äggstanningen stelnat, 30-40 minuter. Låt gärna pajen vila i 10 minuter innan den serveras.

Alternativa fyllningar

  1. Se ingredienslistan. Pajdeg och äggstanning enligt grundrecept.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Madla

2013-04-17

Prövade med rökt sik i stället, blev jättgott det med!

Anita

2013-02-11

Supergod!!!!! Och så gjorde ja en kall sås, blanda creme fraiche och sweet chili sås.

Melina

2012-11-03

Bästa laxpaj jag har lagat. Brukar laga den för släktingar och alla vill ha recepten. Jääättegott.

Ellinor

2012-01-25

Jättegott! Provade ej på barnen dock. Ska prova att byta purjo mot spenat nästa gång.

Liknande recept

Laxsida med couscoussallad

(10)

Quinoasallad med rökt lax

(74)

Risnudelsallad med tonfisk och lime

(34)

Ugnsstekt lax med saffransquinoa, brysselkål och russin

(15)

Selleri med masalakryddad lax

(15)

Tonfisksallad med vita bönor

(14)

Klassisk strömmingslåda

(2)

Pastasallad med sparris och kallrökt lax

(53)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies