One pot fisk i kokosmjölk – Lotta Lundgren

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(238)

Fisk, salladskål, jasminris och kokosmjölk. En perfekt vardagsrätt med mycket smaker som gillas av hela familjen. Recept av Lotta Lundgren.

Tillagningstid: 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 2 vitlöksklyfta, pressade
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 2 tsk gurkmeja
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 1 msk neutral olja
  • 50 g färsk ingefära, skalad och finhackad
  • 300 g salladskål, fint strimlad
  • 3 dl jasminris
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk fisksås
  • 5 dl vatten
  • 400 g fryst alaska pollock, tinad
  • 0.5 tsk salt
  • 400 ml kokosmjölk

Gör så här

  1. Fräs vitlök, limeskal, gurkmeja och chiliflakes i olja i en vid gryta eller kastrull. Tillsätt ingefära och salladskål, fräs någon minut till. Rör ner ris, salt och fisksås. Häll på vatten och låt sjuda under lock, ca 10 min.
  2. Tärna och salta fisken. Lägg fiskbitarna ovanpå riset och häll över kokosmjölken. Pressa över limesaft och sjud ytterligare 6-8 min på låg värme under lock.

Tips

Eftersom att kokosmjölken lätt fastnar i botten, rör om ofta, alternativt använd en nonstick-kastrull.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2021-05-07

Supergod! Använde bulgur istället för ris och använde dubbel så mycke kryddor som det stod. Hade curry istället för gurkmeja

Angela

2021-03-24

Nja, smakade ok och såg ok ut tills kokosmjölken kom på. Mer som en dålig risotto, barnen vägrade och jag åt mest för att jag lagat det. Tyvärr bara 1 stjärna här..

Karin

2021-02-19

Supergod! Man behöver krydda ganska mycket mer än receptet... Skulle också rekommendera mer salladskål än 300 g.

Hilda Taube

2021-02-11

Smakar som skolmat! Inte oätligt men man ser inte fram mot nästa tugga.

Sophia

2021-02-03

Jag tog mycket mer av vitlöken, ingefäran och fisksåsen 🙂

Birgitta

2021-01-11

Har vegetarian i familjen så vi bytte fisken mot blomkål i bitar och fisksåsen mot schalottenlöksfond. Samma koktider Super gott!

Gustaf

2020-11-30

Kalasgod! Vi körde med bladspenat i stället för salladskål, blev superbra. Man bör smaka av, så att riset hinner bli genomkokt, kan variera lite. Bra tips i kommentarerna om att plussa på med curry för mustighet :)

Rodrigo

2020-11-26

Jag tyckte tyvärr att den smakade lite fis.

Coop

2020-11-11

Hej Carina! One poten ska bli lite som en risotto med en krämig konsistensen :) /Maja, redaktör

Ludvig

2020-11-08

Oerhört god! Salladskålen kan bytas ut mot pak choi om så önskas :)

Carina

2020-11-05

Smaken var bra, men konsistensen var ganska ’grötig’. Ska det vara så?

Göran

2020-10-31

I det närmaste oätligt. Fick hälla i flera dl vatten ytterligare för att det överhuvudtaget skulle gå att konsumera. Nej, jag har inte blandat ihop teskedar med matskedar etc. Pengar i sjön. Djupt besviken.

Signe

2020-10-26

Toppengod snabb fiskgryta. Jag bytte ut gurkmeja mot curry och då blev den ännu mustigare.

Peter

2020-09-22

Supergod och förhållandevis enkel gryta att göra. Gillade verkligen mixen mellan den syrliga limen och den söta kokosmjölken. Barnen var också mycket nöjda!

Coop

2020-09-17

Hej Christine. Det går såklart, men det är inte provlagat. Då blir beredningen en annan eftersom inte kycklingen kan läggas i rå i slutet som fisken. Fräs helst kycklingen med vitlöken i olja i början. Eller om du steker kycklingen vid sidan av och sedan tillsätter i slutet :) Mvh, provköket

Christine

2020-09-09

Eftersom vi har fisk- och skaldjursallergiker tänkte vi att kyckling borde kunna funka, eller? 🤔

Ann-Britt

2020-09-04

Istället för salladskål tog jag romansallat i samma mängd och lax istället för vit fisk. Sen dubblade jag mängden chiliflakes då vi gillar stark mat. Jättegott och enkelt recept!

Coop

2020-09-04

Hej Veronica! Det är ju mycket smak i färsk ingefära men vi tycker att du kan testa med torkad ingefära och smaka av tills det blir lagom smak :) /Maja, redaktör

Ingrid

2020-09-04

Väldigt gott! Har gjort både med torsk och överbliven laxbit. Har använt vitkål istället för salladskål och lagt till salladslök och gröna ärtor. Serverade med extra limeklyftor och rostad lök. Ett verkligt toppenrecept! Kryddade något extra.

Veronica

2020-09-02

Händer det jättemycket om jag inte har i riven ingefära? Alternativt; Kan jag ha i ingefära från kryddhyllan?

Elina

2020-08-31

Supergod (tyckte även treåringen) och glatt överraskad av att det faktiskt bara tog 30 min att laga, och då hann jag städa av köket samtidigt. Bytte ut salladskålen mot vitkål som ändå låg och skräpade i kylen och det passade fint.

Torild

2020-05-20

En mycket god och smakrik gryta. Det enda jag kan säga är om man gillar kryddrik mat som vi gör så våga krydda på! Vi kommer absolut göra denna flera gånger!

Coop

2020-04-15

Hej Carolina. SomJonas och Ludvig skriver kan du byta ut salladskålen mot pak choi, alternativt tunt strimlad spetskål. Mvh Maja (redaktör)

Ludvig

2020-04-14

Testade pak choi istället för salladskål, fungerade utmärkt. Men inte säkert att det är lättare att få tag på...

Jonas

2020-04-08

@Carolina: Jag hittade salladskål på en av de större matvarubutikerna. Tyvärr verkar det svårt att hitta bland de mindre, men man kan möjligtvis beställa online. Ett tips är att ha i lite extra vatten (ca. 1-2 dl) om man upplever att kokosmjölken är för bastant.

Carolina

2020-04-07

Kan man byta ut salladskålen? Svår att hitta

Eva

2020-03-30

Beroendeframkallande!

Magnus

2020-03-23

Alla tyckte denna var kanon.

Andreas

2020-03-23

Ronny Santa Maria fish sauce har du som går att använda

Susanne

2020-03-22

Hade i 4 vitlöksklyftor istället för 2 och la till färskriven gurkmeja och svartpeppar för lite extra sting. Mot slutet hällde jag i lite frysta ärtor. Det blev jättegott! Det här gör vi absolut om!

Ronny

2020-03-21

"Fisksås" står i receptet, vad är Det?

Nina

2020-03-13

Super gott och enkelt

Elisabet

2020-03-11

Supergott!

Anna

2020-03-10

Väldigt gott och trevligt med allt i en gryta, dock kan ingefäran gärna rivas istället för hackas

Tim

2020-03-09

Ändra kokosmjöl till kokosmjölk höll på bli fel i min inköpslista

Liknande recept

Spara recept

Laxpudding med fänkål och citron

Betyg
Betyg
(164)
Spara recept

Moussakagratäng

Betyg
Betyg
(127)
Spara recept

Enchiladas med bönor

Betyg
Betyg
(95)
Spara recept

Zucchiniburgare med klyftpotatis

Betyg
Betyg
(87)
Spara recept

Jordärtskockssoppa med kryddig korv

Betyg
Betyg
(61)
Spara recept

Borsjtj med kryddig korv

Betyg
Betyg
(37)
Spara recept

Nudelsallad med fläskfärsbiffar

Betyg
Betyg
(77)
Spara recept

Ramensoppa med fläskkarré

Betyg
Betyg
(115)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 2 vitlöksklyfta, pressade
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 2 tsk gurkmeja
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 1 msk neutral olja
  • 50 g färsk ingefära, skalad och finhackad
  • 300 g salladskål, fint strimlad
  • 3 dl jasminris
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk fisksås
  • 5 dl vatten
  • 400 g fryst alaska pollock, tinad
  • 0.5 tsk salt
  • 400 ml kokosmjölk

One pot fisk i kokosmjölk – Lotta Lundgren

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(238)

Fisk, salladskål, jasminris och kokosmjölk. En perfekt vardagsrätt med mycket smaker som gillas av hela familjen. Recept av Lotta Lundgren.

Tillagningstid: 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Fräs vitlök, limeskal, gurkmeja och chiliflakes i olja i en vid gryta eller kastrull. Tillsätt ingefära och salladskål, fräs någon minut till. Rör ner ris, salt och fisksås. Häll på vatten och låt sjuda under lock, ca 10 min.
  2. Tärna och salta fisken. Lägg fiskbitarna ovanpå riset och häll över kokosmjölken. Pressa över limesaft och sjud ytterligare 6-8 min på låg värme under lock.

Tips

Eftersom att kokosmjölken lätt fastnar i botten, rör om ofta, alternativt använd en nonstick-kastrull.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2021-05-07

Supergod! Använde bulgur istället för ris och använde dubbel så mycke kryddor som det stod. Hade curry istället för gurkmeja

Angela

2021-03-24

Nja, smakade ok och såg ok ut tills kokosmjölken kom på. Mer som en dålig risotto, barnen vägrade och jag åt mest för att jag lagat det. Tyvärr bara 1 stjärna här..

Karin

2021-02-19

Supergod! Man behöver krydda ganska mycket mer än receptet... Skulle också rekommendera mer salladskål än 300 g.

Hilda Taube

2021-02-11

Smakar som skolmat! Inte oätligt men man ser inte fram mot nästa tugga.

Sophia

2021-02-03

Jag tog mycket mer av vitlöken, ingefäran och fisksåsen 🙂

Birgitta

2021-01-11

Har vegetarian i familjen så vi bytte fisken mot blomkål i bitar och fisksåsen mot schalottenlöksfond. Samma koktider Super gott!

Gustaf

2020-11-30

Kalasgod! Vi körde med bladspenat i stället för salladskål, blev superbra. Man bör smaka av, så att riset hinner bli genomkokt, kan variera lite. Bra tips i kommentarerna om att plussa på med curry för mustighet :)

Rodrigo

2020-11-26

Jag tyckte tyvärr att den smakade lite fis.

Coop

2020-11-11

Hej Carina! One poten ska bli lite som en risotto med en krämig konsistensen :) /Maja, redaktör

Ludvig

2020-11-08

Oerhört god! Salladskålen kan bytas ut mot pak choi om så önskas :)

Carina

2020-11-05

Smaken var bra, men konsistensen var ganska ’grötig’. Ska det vara så?

Göran

2020-10-31

I det närmaste oätligt. Fick hälla i flera dl vatten ytterligare för att det överhuvudtaget skulle gå att konsumera. Nej, jag har inte blandat ihop teskedar med matskedar etc. Pengar i sjön. Djupt besviken.

Signe

2020-10-26

Toppengod snabb fiskgryta. Jag bytte ut gurkmeja mot curry och då blev den ännu mustigare.

Peter

2020-09-22

Supergod och förhållandevis enkel gryta att göra. Gillade verkligen mixen mellan den syrliga limen och den söta kokosmjölken. Barnen var också mycket nöjda!

Coop

2020-09-17

Hej Christine. Det går såklart, men det är inte provlagat. Då blir beredningen en annan eftersom inte kycklingen kan läggas i rå i slutet som fisken. Fräs helst kycklingen med vitlöken i olja i början. Eller om du steker kycklingen vid sidan av och sedan tillsätter i slutet :) Mvh, provköket

Christine

2020-09-09

Eftersom vi har fisk- och skaldjursallergiker tänkte vi att kyckling borde kunna funka, eller? 🤔

Ann-Britt

2020-09-04

Istället för salladskål tog jag romansallat i samma mängd och lax istället för vit fisk. Sen dubblade jag mängden chiliflakes då vi gillar stark mat. Jättegott och enkelt recept!

Coop

2020-09-04

Hej Veronica! Det är ju mycket smak i färsk ingefära men vi tycker att du kan testa med torkad ingefära och smaka av tills det blir lagom smak :) /Maja, redaktör

Ingrid

2020-09-04

Väldigt gott! Har gjort både med torsk och överbliven laxbit. Har använt vitkål istället för salladskål och lagt till salladslök och gröna ärtor. Serverade med extra limeklyftor och rostad lök. Ett verkligt toppenrecept! Kryddade något extra.

Veronica

2020-09-02

Händer det jättemycket om jag inte har i riven ingefära? Alternativt; Kan jag ha i ingefära från kryddhyllan?

Elina

2020-08-31

Supergod (tyckte även treåringen) och glatt överraskad av att det faktiskt bara tog 30 min att laga, och då hann jag städa av köket samtidigt. Bytte ut salladskålen mot vitkål som ändå låg och skräpade i kylen och det passade fint.

Torild

2020-05-20

En mycket god och smakrik gryta. Det enda jag kan säga är om man gillar kryddrik mat som vi gör så våga krydda på! Vi kommer absolut göra denna flera gånger!

Coop

2020-04-15

Hej Carolina. SomJonas och Ludvig skriver kan du byta ut salladskålen mot pak choi, alternativt tunt strimlad spetskål. Mvh Maja (redaktör)

Ludvig

2020-04-14

Testade pak choi istället för salladskål, fungerade utmärkt. Men inte säkert att det är lättare att få tag på...

Jonas

2020-04-08

@Carolina: Jag hittade salladskål på en av de större matvarubutikerna. Tyvärr verkar det svårt att hitta bland de mindre, men man kan möjligtvis beställa online. Ett tips är att ha i lite extra vatten (ca. 1-2 dl) om man upplever att kokosmjölken är för bastant.

Carolina

2020-04-07

Kan man byta ut salladskålen? Svår att hitta

Eva

2020-03-30

Beroendeframkallande!

Magnus

2020-03-23

Alla tyckte denna var kanon.

Andreas

2020-03-23

Ronny Santa Maria fish sauce har du som går att använda

Susanne

2020-03-22

Hade i 4 vitlöksklyftor istället för 2 och la till färskriven gurkmeja och svartpeppar för lite extra sting. Mot slutet hällde jag i lite frysta ärtor. Det blev jättegott! Det här gör vi absolut om!

Ronny

2020-03-21

"Fisksås" står i receptet, vad är Det?

Nina

2020-03-13

Super gott och enkelt

Elisabet

2020-03-11

Supergott!

Anna

2020-03-10

Väldigt gott och trevligt med allt i en gryta, dock kan ingefäran gärna rivas istället för hackas

Tim

2020-03-09

Ändra kokosmjöl till kokosmjölk höll på bli fel i min inköpslista

Liknande recept

Spara recept

Laxpudding med fänkål och citron

Betyg
Betyg
(164)
Spara recept

Moussakagratäng

Betyg
Betyg
(127)
Spara recept

Enchiladas med bönor

Betyg
Betyg
(95)
Spara recept

Zucchiniburgare med klyftpotatis

Betyg
Betyg
(87)
Spara recept

Jordärtskockssoppa med kryddig korv

Betyg
Betyg
(61)
Spara recept

Borsjtj med kryddig korv

Betyg
Betyg
(37)
Spara recept

Nudelsallad med fläskfärsbiffar

Betyg
Betyg
(77)
Spara recept

Ramensoppa med fläskkarré

Betyg
Betyg
(115)