Ordlista #nyavardagsmaten

Oumph? Tsay! Nya matvanor, nya ord. Här kan du bekanta dig med de flesta begrepp som ingår i #nyavardagsmaten. I början kanske en del låter lite konstigt eller krångligt – men vi lovar att alla ord alldeles snart smakar lika bra i munnen som maten gör på tallriken.

Flexitarian
En flexitarian äter vegetarisk mat en eller ett par gånger i veckan.    

Grönkål
Grönkål kallas även bladkål eller kruskål, och har mörkt gröna eller blågröna krusiga blad på utdragna stänglar. Denna kålvariant är rik på järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein. 

Halloumi
Halloumi är en fårmjölkost som traditionellt tillverkas på Cypern. Idag görs den även på get- och komjölk. Den karaktäristiska lite gummiaktiga konsistensen fås genom att ostmassan upphettas i vassle, varpå proteinet avskiljs. Osten saltas och äts färsk, eller konserveras i saltad vassle.

Havredryck
Havredryck består huvudsakligen av mald havre uppblandad med vatten, och liknar vattenbaserad välling. Den vita färgen gör att havredryck även kallas havremjölk, trots att den är helt fri från mjölk och laktos. Havredryck används ofta som mjölkersättning av mjölkallergiker. När havredrycken framställs tillförs ett antal naturligt förekommande enzymer, och den mjölkliknande konsistensen fås genom att de olösliga fibrerna tas bort. För att få en slät och jämn konsistens, homogeniseras blandningen i slutet av tillverkningsprocessen. 

Kamutvete
Kamutvete är en antik vetesort som härstammar från Egypten, och närmast är besläktad med durumvete. Kamutvetet har en dubbelt så stor kärna och innehåller mer proteiner, vitaminer och mineraler än andra vetesorter. Det kan användas till det mesta som vanligt vete används till, framförallt bröd och pasta. 

Kokosolja
Kokosolja består av fett från kokosnöt. Kallpressad ohärdad olja är vanligen förpackad på burk och kallas då för kokosolja

Kvarg
Kvarg är färskost av surmjölk, koagulerad med mjölksyrabakterier. Vid syrningen skiljs de fasta beståndsdelarna från de flytande. Den flytande delen – vasslen – rinner antingen av genom en textilduk eller centrifugeras. Därefter passeras massan genom silar. Den önskade fetthalten uppnås på så sätt att grädde tillförs. 

Lakto-ovo-vegetarian
En lakto-ovo-vegetarian äter inget kött, fågel och fisk inräknat. Istället äter lakto-ovo-vegetarianen vegetabiliska livsmedel, ägg och mjölkprodukter. 

Mathavre
Mathavre är en riktig fullkornsprodukt. Havre är ett näringsrikt sädesslag som bland annat innehåller omättat fett och lösliga kostfiber som är bra för välbefinnandet. 

Oumph!
Oumph! är en typ av ”sojaproteinbitar” som tillverkas av ett proteinkoncentrat av sojabönan. Koncentratet blandas med vatten till en deg och med hjälp av värme och tryck skapas en fiberaktig struktur. Oumph kan stekas, kokas, grillas och friteras. 

Pescetarian
En pescetarian äter fisk och skaldjur, samt även ägg och mejeriprodukter.

Pollotarian
En pollotarian äter fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter, men skiljer sig från pescetarianen genom att även äta kyckling.

Quinoa
Quinoa är en ört som härstammar från Sydamerika. Den är släkt med både spenat och rödbeta och finns i många olika färger och storlekar. Quinoa är en proteinkälla som dessutom är rik på kostfiber och har ett lågt innehåll av mättat fett. Den är också fri från gluten. Quinoapuffar är gjorda av hel quinoa som puffats. 

Quorn
Quorn är ett svampprotein som framställs på ungefär samma sätt som när man odlar jäst i stora tankar. Det blandas med äggvita och aromämnen och formas sedan till bitar, filéer eller färs.

Rismjölk
Rismjölk, eller risdryck, tillverkas av fermenterat ris och vatten. Drycken är ett alternativ till vanlig mjölk. 

Rött ris
Rött ris är ett opolerat fullkornsris, vilket innebär att endast det yttre oätliga skalet tagits bort. Ursprungligen är rött ris en vild rissort, som har börjat odlas tack vare dess goda smak. 

Seitan
Seitan är en deg av veteprotein som kokats i sojasås, kelp (en alg) och ingefära. Seitan har låg fetthalt och en köttliknande struktur.

Sojafärs
Sojafärs tillverkas av sojamjöl och vatten. Torkad sojafärs blöts upp med kokande vatten. 

Sojakorv
Sojakorv görs oftast på rehydrerat veteprotein och sojaprotein, som blandas med vatten, äggvita och vegetabilisk olja. 

Soygurt
Soygurt liknar yoghurt i konsistens och smak. Den är däremot gjord på sojamjölk, och helt fri från laktos och gluten. 

Spetskål
Spetskål är en vitkålsvariant som har ett spetsigt huvud. Huvudet är inte lika fast som på vanlig vitkål och bladen är löst knutna. 

Stockholmsvegetarian
Stockholmsvegetarian är en halvt skämtsam benämning på en person som äter fisk, men inget annat kött. 

Svartkål
Svartkål är en korsning mellan savoykål och grönkål. I Sverige kallas den även för palmkål, på grund av att växtsättet påminner om en palms. 

Svart ris
Svart ris har en fyllig och nötig smak. Den svarta färgen består under kokningen och gör riset extra dekorativt på tallriken. Svart ris har uppkommit genom att inhemska rissorter korsats i Po-dalen i Italien. 

Tofu
Tofu är en basvara i det asiatiska köket. Det tillverkas av kokta sojabönor som krossas och läggs i blöt. En mjölkvit vätska pressas ur bönorna, därefter tillsätts ett koaguleringsmedel – salt eller syra – som gör att proteinerna stelnar och bildar en ostliknande massa. 

Tsay
Tsay är vegetariska och veganvänliga sojastrimlor, tillverkade helt utan tillsatser och neutralt smaksatta med salt och peppar.

Vegan
En vegan tar avstånd från exploatering av djur, i den mån det är praktiskt möjligt. Därför äter veganen inga animaliska produkter, såsom kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, ägg, honungs- och vaxprodukter, samt olika tillsatser med animaliskt ursprung. 

Vegetarisk kost
I helt vegetarisk kost ingår inga animaliska produkter, såsom kött, fisk, skaldjur och ägg. Många som äter vegetarisk kost försöker även undvika andra livsmedel med animaliskt ursprung, exempelvis gelatin, animaliskt fett och buljong.     

Vego
Vego är ett slanguttryck för vegetariskt. 

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!