Lite grönare   
Vegetariskt
  1. Snabbmåndag

  2. Husmanstisdag

  3. Festonsdag

  4. Sopptorsdag

  5. Mysfredag

  6. Framtidens protein - bönan

    Goda recept med bönor och annat grönt - mindre kött, men lika gott och proteinrikt. Se filmen om framtidens protein. Nya gröna favoriter: Dra i reglaget, bläddra bland recepten, maila recepten, spara som inköpslista eller köp alla ingredienser med ett klick. Fler bönrecept >

     

Fem bönor i topp

Bönor har en genialisk balans mellan proteiner och kolhydrater, och är dessutom rika på fibrer, järn och vitaminer. Mixa färs och forma biffar, blanda mättande sallader eller gör soppan matigare. Gott, bra för både hälsan och miljön – och billigt. Här får du tipsen om hur du lagar de vanligaste bönorna.

Favoriter Böniga alternativ
Kikärtor
Tips! Mild nötig smak och klassisk böna i orientaliska köket. Fiberrik och perfekt till röror som hummus. Gott och matigt i grytor.
Bönigt alternativ
Currygryta med sötpotatis och kikärtor
Röda linser
Tips! Perfekt i soppor - men även i pastasåsen. Ger krämig konsistens, och mättar ordentligt tack vare den höga proteinhalten.
Bönigt alternativ
Linsbolognese
Sojabönor
Tips! Krispiga, vackert gröna med mild smak och den mest proteinrika bönan. Som färsk kallas sojabönan för japanska ordet Edamame.
Bönigt alternativ
Japansk bowl
Svarta bönor
Tips! Vanligaste bönan i mexikanska köket – gott i allt tex mex. Går också utmärkt att mosa – och göra goda bönbullar av.
Bönigt alternativ
Svarta bönbullar med gräddsky och lingon
Kidneybönor
Tips! Böna med mild smak och aningen sötma. Gott i soppor, grytor, sallader och med starka kryddor. Passar också i klassisk biff a la Lindström!
Bönigt alternativ
Vegetarisk biff à la Lindström

#nyavardagsmaten

Inspiration och tips om hur du minskar på köttet – och lagar gott med bönor? Följ oss på Instagram. Tagga dina egna gröna recept och matkreationer med #nyavardagsmaten och #framtidensprotein.