Mustig lammgryta med pumpa och indiska smaker
  • Tid 2 tim

Mustig lammgryta med pumpa och indiska smaker

4.43 (7 betyg)

Indiska kryddor värmer och ger grytan härlig höstsmak. Recept av Lena Söderström

  • Tillagningstid 2 tim
  • Ingredienser 22

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg benfri lammstek
  • 2 msk majsolja
  • 7 dl vatten
  • 2 msk majsolja
  • 2 stora gul lök, hackade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1.5 msk riven färsk ingefära
  • 1.5 msk färsk gurkmeja, riven
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 g hela skalade tomater
  • 2 msk mango chutney
  • 0.5 kruka färsk koriander, grovt skuren
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 0.5 kg butternutpumpa
  • 250 g steklökar
  • 4 vitlöksklyftor
Till servering
  • 0.5 kruka färsk koriander
  • kokt ris
  • papadam
  • yoghurt 10%
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär lammsteken i grytbitar. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet till fin färg. Lägg över köttet i en kastrull, häll lite vatten i stekpannan. Låt bubbla några sekunder och häll över på köttet.

  2. 2

    Fyll på med resten av vattnet, köttet ska precis täckas. Salta och låt sjuda under lock 1 timme. Fräs lök, vitlök, ingefära, gurkmeja och de torkade kryddorna i olja i en gryta.

  3. 3

    Tillsätt tomatpurén och fräs med lite till. Häll i tomater, mango chutney och koriander. Smula ner buljongtärningarna. Häll i buljongen som bildats i kastrullen med köttet och låt allt sjuda ca 20 min under lock.

  4. 4

    Skala och skär pumpan i ca 3 x 3 cm stora bitar. Skala och dela steklökarna. Krossa vitlöksklyftorna och ta bort skalet. Bryn pumpa, lök och vitlök i olja i en stekpanna och häll över i grytan tillsammans med köttet.

  5. 5

    Låt koka tills köttet är helt mört och pumpan mjuk, ca 20 min. Smaka av. Toppa grytan med koriander. Servera med ris, papadams och yoghurt.

Sätt ett betyg

7 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ann Christine

    Hej! En jättegod gryta, men fortfarande otydligt recept, i vilken ordning ska allt tillsättas, jag fattar att man ska bryna de torra kryddorna separat, men ska inte det brynta köttet finnas med hela tiden , dvs först 1 tim, sedan tillsammans med resten 20 min och sist ytterligare 20 min med pumpan?? Med vänlig hälsning,

  • Coop webbredaktör

    Hej Christina! Buljongen från köttet ska i först med alla kryddor, sedan tillsätter man pumpa och kött till grytan. Lycka till i köket!

  • Christina

    Hej, nu får ni skriva lite tydligare. Väldigt svårt att förstå när köttet ska i. Ska man hälla i all buljong och köttet samtidigt i röran med kryddorna, mango chutney och tomater? Otydligt när köttet ska i efter det har kokat 1 timme

  • Coop webbredaktör

    Till Margaret: Receptet avser burktomater. Lycka till! :)

Visa fler