Mustig gryta med belugalinser och svamp

Betyg (1-5):
4.65 (20 betyg)

Mustighet från rött vin, svamp och balsamvinäger. Recept av Eleonora von Essen.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 20 st
  • 400 g rotselleri
  • 300 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 250 g röda steklökar
  • 2 selleristjälkar
  • 400 g skogschampinjoner
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 timjankvist eller 1 tsk torkad timjan
  • 1 rosmarinkvist eller 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 dl svarta belugalinser eller puylinser
  • 3 dl rödvin
  • 1 liter vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 lagerblad
  • ev maizena att reda med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar. Blanda med olivolja och salt på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min.
  2. Skala steklökarna och halvera dem som är stora. Strimla selleristjälkarna i 1 cm bitar och skär svampen i kvartar. Hetta upp en gryta ordentligt och stek svampen i smör tills vätskan släppt. Salta, peppra och tillsätt lök, selleri och vitlök.
  3. Stek under omrörning någon minut till. Tillsätt tomatpuré, timjan och rosmarin. Stek lite till. Häll i linser, vin, vatten och balsamvinäger. Smula ner buljongtärningarna.
  4. Lägg i lagerbladen. Låt sjuda under lock ca 15 min. Smaka ev av med salt och red av med Maizena till önskad konsistens. Vänd ner rotfrukterna och servera.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lina

2019-08-12

Jättegod! Dottern 14 månader ÄLSKAR den.

Marit

2019-01-26

Håller med föregående kommentar. Receptet räcker till minst 8 personer, antagligen fler. Jättegod gryta!

Lena

2019-01-02

Riktigt gott, men enligt min uppfattning totalt överdimensionerat. Inte många som äter så mycket. Lagade till en middag för 12 pers. på Juldagen. Det blev så mycket över att 2 pers. fick med tillräckligt för att fylla 3 lunchlådor var. Blandade inte i alla rotsaker, eftersom det helt enkelt blev för mycket. De räckte lätt till 4 pers. vid en annan middag. Kan vara ok om man har möjlighet att ta hand om alla rester. Om inte är det totalt matsvinn, vilket inte är ok.

Liknande recept

20 st
  • Ingredienser 20 st
  • 400 g rotselleri
  • 300 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 250 g röda steklökar
  • 2 selleristjälkar
  • 400 g skogschampinjoner
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 timjankvist eller 1 tsk torkad timjan
  • 1 rosmarinkvist eller 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 dl svarta belugalinser eller puylinser
  • 3 dl rödvin
  • 1 liter vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 lagerblad
  • ev maizena att reda med

Mustig gryta med belugalinser och svamp

Betyg (1-5):
4.65 (20 betyg)

Mustighet från rött vin, svamp och balsamvinäger. Recept av Eleonora von Essen.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar. Blanda med olivolja och salt på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min.
  2. Skala steklökarna och halvera dem som är stora. Strimla selleristjälkarna i 1 cm bitar och skär svampen i kvartar. Hetta upp en gryta ordentligt och stek svampen i smör tills vätskan släppt. Salta, peppra och tillsätt lök, selleri och vitlök.
  3. Stek under omrörning någon minut till. Tillsätt tomatpuré, timjan och rosmarin. Stek lite till. Häll i linser, vin, vatten och balsamvinäger. Smula ner buljongtärningarna.
  4. Lägg i lagerbladen. Låt sjuda under lock ca 15 min. Smaka ev av med salt och red av med Maizena till önskad konsistens. Vänd ner rotfrukterna och servera.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lina

2019-08-12

Jättegod! Dottern 14 månader ÄLSKAR den.

Marit

2019-01-26

Håller med föregående kommentar. Receptet räcker till minst 8 personer, antagligen fler. Jättegod gryta!

Lena

2019-01-02

Riktigt gott, men enligt min uppfattning totalt överdimensionerat. Inte många som äter så mycket. Lagade till en middag för 12 pers. på Juldagen. Det blev så mycket över att 2 pers. fick med tillräckligt för att fylla 3 lunchlådor var. Blandade inte i alla rotsaker, eftersom det helt enkelt blev för mycket. De räckte lätt till 4 pers. vid en annan middag. Kan vara ok om man har möjlighet att ta hand om alla rester. Om inte är det totalt matsvinn, vilket inte är ok.

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies