Moussetårta tricolor

Betyg (1-5):
3.57 (65 betyg)

En choklad- och hasselnötsbotten som varvas med en härlig smakkombination av chokladmousse, svartvinbärsmousse och vit choklad- och limemousse.

Ugnstemperatur:175º
18 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Browniebotten:
  • 225 g smör
  • 3 ägg
  • 1 dl kakao
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g hackade, torrostade hasselnötter
  • 1 msk smör
  • 2 msk ströbröd
  • 0.5 tsk salt
  • Chokladmousse:
  • 4 ägg, endast vitan
  • 3.5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 gelatinblad
  • 100 g mörk choklad, minst 70 %
  • 2 dl vispgrädde
  • Svartvinbärsmousse:
  • 2 ägg, endast vitan
  • 2 dl strösocker
  • 0.5 dl vatten
  • 500 g svarta vinbär
  • 0.5 dl strösocker
  • 3 gelatinblad
  • 1 citron,pressad saft
  • 2 dl vispgrädde
  • Vit choklad- och limemousse:
  • 4 ägg, endast vitan
  • 3.5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 5 gelatinblad
  • 3 lime, finrivet skal och pressad saft
  • 200 g vit choklad
  • 4 ägg, endast gulan
  • 4 dl vispgrädde
  • Chokladdekoration:
  • 50 g mörk choklad, minst 70 %

Gör så här

  1. Browniebotten:<br/>Smält smöret. Blanda smöret med alla ingredienser förutom nötterna, rör tills du har en slät smet, tillsätt slutligen de hackade nötterna. Häll smeten i en smord och bröad springform, 26 centimeter i diametern. Grädda i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna.

Chokladmousse

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Värm socker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggvitan medan du vispar försiktigt. Vispa kraftigt tills du har ett fast skum. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat.<br/> Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden fast och fluffig. Smält gelatinbladen i kastrull på låg värme. Vänd försiktigt ner chokladen och gelatinet i marängsmeten. Vänd ner chokladblandningen i grädden och bred ut ovanpå den avsvalnade tårtbotten i formen. Låt stå och stelna i kylen cirka 1 timme.

Svartvinbärsmousse

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Värm socker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggvitan medan du vispar försiktigt. Vispa kraftigt tills du har ett fast skum. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat.<br/> Värm upp svarta vinbär och socker i en kastrull. Låt det koka upp och mosa dem därefter genom en sil så att skal och kärnor försvinner.<br/> Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Värm citronsaften i en kastrull och smält ner gelatinbladen i saften. Blanda ner svartvinbärspurén i kastrullen med citron. Vänd försiktigt ner purén i marängen..<br/> Vispa grädden fast och fluffig. Vänd ner svartbinbärsblandningen i grädden. Bred ut moussen över den stelnade chokladmoussen. Låt stå och stelna i kylen cirka 1 timme.

Vit choklad- och limemousse

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Värm socker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggvitan medan du vispar försiktigt. Vispa kraftigt tills du har ett fast skum. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat..<br/> Lägg gelatinbladen i blöt 5 minuter. Värm limesaften i en kastrull och smält ner gelatinbladen i saften. Smält chokladen över vattenbad. Blanda chokladen med äggulor och limeskal. Vänd ner i marängen med limesaften..<br/> Vispa grädden fast och fluffig. Vänd ner chokladbladningen i grädden. Häll moussen i en sprits och spritsa ut ”bollar” över den stelnade svartvinbärsmoussen. Låt stelna i frys eller kylskåp.

Chokladdekoration

  1. Smält chokladen i vattenbad och häll över i en sprits med liten öppning. Spritsa ut tunna sträck till ett rutmönster på bakplåtspapper så att de bildar ett nät. Låt det svalna i kylen och dekorera tårtan med dessa vid servering. <br><br> Vinnare i tävlingen tarta vs tarta Karin Högberg

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ines

2016-01-17

Jag frös in mina mousser emellan i hopp om att de skulle bli fasta och hålla formen, men precis som nedanstående kommentar så flyter de ut efter 3h i kyl. Skulle aldrig rekommendera någon att göra denna!

Viola

2015-01-01

Helt okej smak men mousserna är både komplicerade att göra och håller inte formen, ställa fram en fryst moussetårta är ju inte så kul,speciellt när den börjar flyta ut efter ett tag. Skulle ha läst kommentarerna innan jag började....

Kina

2013-11-01

Väldigt fin tårta, men med dessa kommentarer vågar man inte testa. Kanske värt att se över receptet Coop?

Ragna

2013-10-16

Åh, glömde lägga till att jag använde gelatinpulver istället för gelatinblad. Om det hjälpte mig att slippa få mousse som rinner ut vet jag inte, men.

Ragna

2013-10-16

Nu har Coop ju ändrat i receptet sedan andras kommentarer. Läste på internet att det är ca 100% chans att misslyckas med mousse (blir för lös/klumpar sig) ... hehe, men körde ändå. Och ja, lite lös blev moussen när den är nygjord - särskilt den vita som inte gick att spritsa snyggt. Men alla tre mousserna stelnade i alla fall till slut. Det blev inga klumpar i dem heller! Men det tog MYCKET längre tid än som står i receptet (ställde in tårtan i frysen varje gång - tredubbel så kallt och det tog en timme). Dock är receptet för en jättestor sats! Tänkte göra för nio pers. och halverade receptet (lite krångel med mått blev det, tog t.ex. bara ett ägg till botten. Uppenbarligen gjorde det ingenting då allt blev bra). Men halva receptet fyllde ändå upp heeela springformen (24 cm diameter)! Så ni som gör hela receptmängden -se upp! Särskilt vinbärsmoussen blir det mycket av. Så -receptet ger en stor sats. Ja, moussen blir lite lös, men stelnar fint efter längre tid, vilket gör att det tar längre tid att göra den. Så att det bara tar 2,5 timmar att göra den ... tog lite mer än fyra för mig inkl. vänta på stelning i frys. Men, den blir sjuhelvetes god! Folk blir impade av alla lagren!

Utforskare

2013-04-11

Receptet var otydligt, skulle man använda svartvinbärsjuicen eller inte?

Lena

2013-02-21

Värdelöst recept. Hade räckt till 3 'vanliga' 24 cm springformar. Mousserna var så lösa att allt kollapsade när vi tog bort kanterna. Gick definitivt inte att spritsa... Vi följde instruktionerna till punkt och pricka, men om man inte är van dessertkock, så blev man ganska förbryllad under arbetet... men man vågar ju inte heller ändra om man inte är så flink och erfaren på desserter. Det står att recepten granskats av Jan Heed.... vet han om att det står så?

Jessica

2013-02-18

Jag gjorde denna tårta, jätte god! Jag bytte ut svartvinbär mot hallon och jag hade ingen lime & vit choklad mousse för jag fick inte plats. Men det var verkligen en tårta som jag ska göra om! Flera personer frågade efter detta recept. Mina mousser blev också för lösa för att spritsas men jag tyckte inte det gjorde något :) Men det tog mig flera timmar att göra denna tårta, från klockan 3 till typ klockan 8 sedan ställde jag den i frysen hela natten och nästa dag, tills 10 minuter innan den skulle serveras.

sanna

2012-12-01

mousserna är ju så lösa, det går inte att spritsa dem. Har jag gjort något fel?

marre

2012-10-26

Gör den dagen innan så mousserna hinner sätta till sig, och det blev jätte mycket smet över för mig.. så mkt så det räcker till en till tårta..Om jag någonsin gör den här tårtan igen så ska jag halvera mousserna...

Helena

2012-10-11

Jag undrar, kan man göra denna tårta kvällen innan den ska ätas?

Britta/Webbredaktionen

2012-07-03

Det har varit ett fel i receptet men det är rättat nu.

Madeleine

2012-06-21

Jag använde mig bara av 2 ägg (äggvitor) och 1,75 dl strösocker och 0,5 dl vatten i "svartvinbärsmoussen. Dessutom så använde jag mig av blåbär i stället för svartavinbär och uteslöt citronen. Blev supergott!! Testa!

Sofia

2012-06-21

Jag undrar samma sak som Maria, blir inte klok på svartvinbärsmoussen, ska det vara 4 eller 6 äggvitor??

pam

2012-06-20

Sjukt jobbig att göra krävs nästan att man innehar nobelpriset i konditor yrket. Alldeles för stora satser tårtan fick inte plats i formen. God men alldelses för mycket jobb!

Maria

2012-06-20

Låter jättegott, men har en fråga: stämmer det att man ska ha totalt 6 äggvitor i svartvinbärsmoussen och 4 äggvitor och 4 äggulor i vit choklad- och limemoussen?

Liknande recept

Krämig choklad med hackade nötter

(7)

Rickards kärleksmums

(10)

Snabba browniebitar med jordnötssmör

(20)

Rödbetsbrownie med pekannötter

(8)

Chokladtoppar

(3)

Hasselnötsformar

(0)

Midsommartårta med hasselnötsgrädde och jordgubbar

(36)

Påskkladdkaka med marshmallows

(11)
32 st
  • Browniebotten:
  • 225 g smör
  • 3 ägg
  • 1 dl kakao
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g hackade, torrostade hasselnötter
  • 1 msk smör
  • 2 msk ströbröd
  • 0.5 tsk salt
  • Chokladmousse:
  • 4 ägg, endast vitan
  • 3.5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 gelatinblad
  • 100 g mörk choklad, minst 70 %
  • 2 dl vispgrädde
  • Svartvinbärsmousse:
  • 2 ägg, endast vitan
  • 2 dl strösocker
  • 0.5 dl vatten
  • 500 g svarta vinbär
  • 0.5 dl strösocker
  • 3 gelatinblad
  • 1 citron,pressad saft
  • 2 dl vispgrädde
  • Vit choklad- och limemousse:
  • 4 ägg, endast vitan
  • 3.5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 5 gelatinblad
  • 3 lime, finrivet skal och pressad saft
  • 200 g vit choklad
  • 4 ägg, endast gulan
  • 4 dl vispgrädde
  • Chokladdekoration:
  • 50 g mörk choklad, minst 70 %

Moussetårta tricolor

Betyg (1-5):
3.57 (65 betyg)

En choklad- och hasselnötsbotten som varvas med en härlig smakkombination av chokladmousse, svartvinbärsmousse och vit choklad- och limemousse.

Ugnstemperatur:175º
18 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Browniebotten:<br/>Smält smöret. Blanda smöret med alla ingredienser förutom nötterna, rör tills du har en slät smet, tillsätt slutligen de hackade nötterna. Häll smeten i en smord och bröad springform, 26 centimeter i diametern. Grädda i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna.

Chokladmousse

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Värm socker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggvitan medan du vispar försiktigt. Vispa kraftigt tills du har ett fast skum. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat.<br/> Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden fast och fluffig. Smält gelatinbladen i kastrull på låg värme. Vänd försiktigt ner chokladen och gelatinet i marängsmeten. Vänd ner chokladblandningen i grädden och bred ut ovanpå den avsvalnade tårtbotten i formen. Låt stå och stelna i kylen cirka 1 timme.

Svartvinbärsmousse

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Värm socker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggvitan medan du vispar försiktigt. Vispa kraftigt tills du har ett fast skum. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat.<br/> Värm upp svarta vinbär och socker i en kastrull. Låt det koka upp och mosa dem därefter genom en sil så att skal och kärnor försvinner.<br/> Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Värm citronsaften i en kastrull och smält ner gelatinbladen i saften. Blanda ner svartvinbärspurén i kastrullen med citron. Vänd försiktigt ner purén i marängen..<br/> Vispa grädden fast och fluffig. Vänd ner svartbinbärsblandningen i grädden. Bred ut moussen över den stelnade chokladmoussen. Låt stå och stelna i kylen cirka 1 timme.

Vit choklad- och limemousse

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Värm socker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggvitan medan du vispar försiktigt. Vispa kraftigt tills du har ett fast skum. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat..<br/> Lägg gelatinbladen i blöt 5 minuter. Värm limesaften i en kastrull och smält ner gelatinbladen i saften. Smält chokladen över vattenbad. Blanda chokladen med äggulor och limeskal. Vänd ner i marängen med limesaften..<br/> Vispa grädden fast och fluffig. Vänd ner chokladbladningen i grädden. Häll moussen i en sprits och spritsa ut ”bollar” över den stelnade svartvinbärsmoussen. Låt stelna i frys eller kylskåp.

Chokladdekoration

  1. Smält chokladen i vattenbad och häll över i en sprits med liten öppning. Spritsa ut tunna sträck till ett rutmönster på bakplåtspapper så att de bildar ett nät. Låt det svalna i kylen och dekorera tårtan med dessa vid servering. <br><br> Vinnare i tävlingen tarta vs tarta Karin Högberg

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ines

2016-01-17

Jag frös in mina mousser emellan i hopp om att de skulle bli fasta och hålla formen, men precis som nedanstående kommentar så flyter de ut efter 3h i kyl. Skulle aldrig rekommendera någon att göra denna!

Viola

2015-01-01

Helt okej smak men mousserna är både komplicerade att göra och håller inte formen, ställa fram en fryst moussetårta är ju inte så kul,speciellt när den börjar flyta ut efter ett tag. Skulle ha läst kommentarerna innan jag började....

Kina

2013-11-01

Väldigt fin tårta, men med dessa kommentarer vågar man inte testa. Kanske värt att se över receptet Coop?

Ragna

2013-10-16

Åh, glömde lägga till att jag använde gelatinpulver istället för gelatinblad. Om det hjälpte mig att slippa få mousse som rinner ut vet jag inte, men.

Ragna

2013-10-16

Nu har Coop ju ändrat i receptet sedan andras kommentarer. Läste på internet att det är ca 100% chans att misslyckas med mousse (blir för lös/klumpar sig) ... hehe, men körde ändå. Och ja, lite lös blev moussen när den är nygjord - särskilt den vita som inte gick att spritsa snyggt. Men alla tre mousserna stelnade i alla fall till slut. Det blev inga klumpar i dem heller! Men det tog MYCKET längre tid än som står i receptet (ställde in tårtan i frysen varje gång - tredubbel så kallt och det tog en timme). Dock är receptet för en jättestor sats! Tänkte göra för nio pers. och halverade receptet (lite krångel med mått blev det, tog t.ex. bara ett ägg till botten. Uppenbarligen gjorde det ingenting då allt blev bra). Men halva receptet fyllde ändå upp heeela springformen (24 cm diameter)! Så ni som gör hela receptmängden -se upp! Särskilt vinbärsmoussen blir det mycket av. Så -receptet ger en stor sats. Ja, moussen blir lite lös, men stelnar fint efter längre tid, vilket gör att det tar längre tid att göra den. Så att det bara tar 2,5 timmar att göra den ... tog lite mer än fyra för mig inkl. vänta på stelning i frys. Men, den blir sjuhelvetes god! Folk blir impade av alla lagren!

Utforskare

2013-04-11

Receptet var otydligt, skulle man använda svartvinbärsjuicen eller inte?

Lena

2013-02-21

Värdelöst recept. Hade räckt till 3 'vanliga' 24 cm springformar. Mousserna var så lösa att allt kollapsade när vi tog bort kanterna. Gick definitivt inte att spritsa... Vi följde instruktionerna till punkt och pricka, men om man inte är van dessertkock, så blev man ganska förbryllad under arbetet... men man vågar ju inte heller ändra om man inte är så flink och erfaren på desserter. Det står att recepten granskats av Jan Heed.... vet han om att det står så?

Jessica

2013-02-18

Jag gjorde denna tårta, jätte god! Jag bytte ut svartvinbär mot hallon och jag hade ingen lime & vit choklad mousse för jag fick inte plats. Men det var verkligen en tårta som jag ska göra om! Flera personer frågade efter detta recept. Mina mousser blev också för lösa för att spritsas men jag tyckte inte det gjorde något :) Men det tog mig flera timmar att göra denna tårta, från klockan 3 till typ klockan 8 sedan ställde jag den i frysen hela natten och nästa dag, tills 10 minuter innan den skulle serveras.

sanna

2012-12-01

mousserna är ju så lösa, det går inte att spritsa dem. Har jag gjort något fel?

marre

2012-10-26

Gör den dagen innan så mousserna hinner sätta till sig, och det blev jätte mycket smet över för mig.. så mkt så det räcker till en till tårta..Om jag någonsin gör den här tårtan igen så ska jag halvera mousserna...

Helena

2012-10-11

Jag undrar, kan man göra denna tårta kvällen innan den ska ätas?

Britta/Webbredaktionen

2012-07-03

Det har varit ett fel i receptet men det är rättat nu.

Madeleine

2012-06-21

Jag använde mig bara av 2 ägg (äggvitor) och 1,75 dl strösocker och 0,5 dl vatten i "svartvinbärsmoussen. Dessutom så använde jag mig av blåbär i stället för svartavinbär och uteslöt citronen. Blev supergott!! Testa!

Sofia

2012-06-21

Jag undrar samma sak som Maria, blir inte klok på svartvinbärsmoussen, ska det vara 4 eller 6 äggvitor??

pam

2012-06-20

Sjukt jobbig att göra krävs nästan att man innehar nobelpriset i konditor yrket. Alldeles för stora satser tårtan fick inte plats i formen. God men alldelses för mycket jobb!

Maria

2012-06-20

Låter jättegott, men har en fråga: stämmer det att man ska ha totalt 6 äggvitor i svartvinbärsmoussen och 4 äggvitor och 4 äggulor i vit choklad- och limemoussen?

Liknande recept

Krämig choklad med hackade nötter

(7)

Rickards kärleksmums

(10)

Snabba browniebitar med jordnötssmör

(20)

Rödbetsbrownie med pekannötter

(8)

Chokladtoppar

(3)

Hasselnötsformar

(0)

Midsommartårta med hasselnötsgrädde och jordgubbar

(36)

Påskkladdkaka med marshmallows

(11)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies