Mormors klassiska kalvstek

Betyg (1-5):
2.78 (60 betyg)

Lagad på tradionsenligt vis är det lätt att lyckas med denna stek med morötter, lök och lagerblad och en tidlös gräddsås.

Tillagningstid: 1 timme 45 minuter
Svårighetsgrad:Medel
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Ingredienser:
  • 1.3 kg kalvstek
  • 1 msk smör
  • 2 små gula lökar i klyftor
  • 2 morötter i bitar
  • 1 purjolök i bitar
  • 1 lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 liter kokande vatten
  • Gräddsås:
  • 2 msk vetemjöl, till redning av kalvbuljongen
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 2 msk rödavinbärsgelé
  • 1 krm peppar (eller efter smak)

Gör så här

  1. Smält smöret i en stekgryta och fräs lök, morötter och purjo utan att de tar färg. Lägg ner kalvsteken och kryddorna och bryn köttet runt om. Slå på det kokande vattnet, lägg på lock och låt köttet bräsera på svag värme ca 1 timme 15 minuter. Använd köttermometer. Kalvsteken är färdig när den visar 75º. Tag grytan från värmen och låt stå 15 minuter. Tag upp köttet och vira in det i folie.
  2. Koka ihop kalvbuljongen till nästan 0,5 dl/pers. Sila buljongen i en mindre gryta och vispa ner redningen. Tillsätt grädde och rödavinbärsgelé och sjud 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servering

Skär upp köttet och servera med kokt klyftpotatis och t ex minikronärtskockor, sockerärtor eller sparris. Eller på klassiskt vis med inlagd gurka och rödavinbärsgelé.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lars Adamsson

2014-09-28

Utsökt gott !

Liknande recept

Flatbread med julskinka och grönkålschips

(2)

Ugnspannkaka med grönkål och ost

(12)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)

Ugnspannkaka med morot och bacon

(55)

Klassisk boeuf bourguignon

(82)

Helstekt Oxfilé

(8)

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Lingonmarinerad fläskkarré

(21)
12 st
  • Ingredienser:
  • 1.3 kg kalvstek
  • 1 msk smör
  • 2 små gula lökar i klyftor
  • 2 morötter i bitar
  • 1 purjolök i bitar
  • 1 lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 liter kokande vatten
  • Gräddsås:
  • 2 msk vetemjöl, till redning av kalvbuljongen
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 2 msk rödavinbärsgelé
  • 1 krm peppar (eller efter smak)

Mormors klassiska kalvstek

Betyg (1-5):
2.78 (60 betyg)

Lagad på tradionsenligt vis är det lätt att lyckas med denna stek med morötter, lök och lagerblad och en tidlös gräddsås.

Tillagningstid: 1 timme 45 minuter
Svårighetsgrad:Medel
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält smöret i en stekgryta och fräs lök, morötter och purjo utan att de tar färg. Lägg ner kalvsteken och kryddorna och bryn köttet runt om. Slå på det kokande vattnet, lägg på lock och låt köttet bräsera på svag värme ca 1 timme 15 minuter. Använd köttermometer. Kalvsteken är färdig när den visar 75º. Tag grytan från värmen och låt stå 15 minuter. Tag upp köttet och vira in det i folie.
  2. Koka ihop kalvbuljongen till nästan 0,5 dl/pers. Sila buljongen i en mindre gryta och vispa ner redningen. Tillsätt grädde och rödavinbärsgelé och sjud 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servering

Skär upp köttet och servera med kokt klyftpotatis och t ex minikronärtskockor, sockerärtor eller sparris. Eller på klassiskt vis med inlagd gurka och rödavinbärsgelé.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lars Adamsson

2014-09-28

Utsökt gott !

Liknande recept

Flatbread med julskinka och grönkålschips

(2)

Ugnspannkaka med grönkål och ost

(12)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)

Ugnspannkaka med morot och bacon

(55)

Klassisk boeuf bourguignon

(82)

Helstekt Oxfilé

(8)

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Lingonmarinerad fläskkarré

(21)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies