
Mirinmarinerad lax
Betyg (1-5):
Lax i god marinad med mirin, soja och sesamolja tillsammans med ponzusås. Toppa med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Gott med smak av Japan!
Tillagningstid: 40 min + 1 dygn att marinera
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 4 Portioner:
- 500 g laxfilé (gärna "Finest" eller liknande fin bit på filén)
- 2 dl mirin
- 2 dl japansk soja
- 0.5 msk sesamolja
- 50 g laxrom
- Ponzu:
- 1 dl japansk soja
- 0.5 dl citronsaft
- 0.5 strimlad röd chili
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1 msk finhackad ingefära
- Till servering:
- 250 g rättika
- 0.5 gurka
- 2 salladslökar
- 20 g ärtskott, vattenkrasse eller mangold
- 1 msk torrostade sesamfrön
Gör så här
- Skär laxen i 4 bitar. Blanda mirin, soja och sesamolja i en bunke. Koka upp en kastrull med vatten. Doppa laxbitarna 6 sekunder. Lyft upp dem med en hålslev och lägg dem i sojablandningen. Låt marinera i kylen 1 dygn. Vänd gärna laxen efter halva tiden.
Ponzu
- Blanda alla ingredienser till ponzun. Marinera laxromen i ½ dl av ponzun i kylen ca 1 timme.
- Skala och hyvla rättikan i breda strimlor med en potatisskalare eller osthyvel. Dela i ca 5 cm långa bitar och skär sedan bitarna i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en bunke med kallt vatten i kylskåpet fram till servering.
- Skala och skär gurkan på längden. Gröp ut kärnorna med en sked och tärna gurkan i 0,5 cm små kuber.
Till servering
- Häll av vattnet från rättikan. Skär laxbitarna i 0,5 cm skivor på snedden mot laxens lameller. Lägg lax, rättika och gurka på ett serveringsfat. Toppa laxen med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Doppa laxen i resterande ponzusås vid servering.
Tips

Enligt Livsmedelsverket är det inte längre nödvändigt att frysa lax som ska ätas rå.
Liknande recept
Mirinmarinerad lax
Betyg (1-5):
Lax i god marinad med mirin, soja och sesamolja tillsammans med ponzusås. Toppa med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Gott med smak av Japan!
Tillagningstid: 40 min + 1 dygn att marinera
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Skär laxen i 4 bitar. Blanda mirin, soja och sesamolja i en bunke. Koka upp en kastrull med vatten. Doppa laxbitarna 6 sekunder. Lyft upp dem med en hålslev och lägg dem i sojablandningen. Låt marinera i kylen 1 dygn. Vänd gärna laxen efter halva tiden.
Ponzu
- Blanda alla ingredienser till ponzun. Marinera laxromen i ½ dl av ponzun i kylen ca 1 timme.
- Skala och hyvla rättikan i breda strimlor med en potatisskalare eller osthyvel. Dela i ca 5 cm långa bitar och skär sedan bitarna i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en bunke med kallt vatten i kylskåpet fram till servering.
- Skala och skär gurkan på längden. Gröp ut kärnorna med en sked och tärna gurkan i 0,5 cm små kuber.
Till servering
- Häll av vattnet från rättikan. Skär laxbitarna i 0,5 cm skivor på snedden mot laxens lameller. Lägg lax, rättika och gurka på ett serveringsfat. Toppa laxen med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Doppa laxen i resterande ponzusås vid servering.
Tips

Enligt Livsmedelsverket är det inte längre nödvändigt att frysa lax som ska ätas rå.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-08-29
Ett litet korr bara: Mirinmarinerad (ist. för marin)
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Ida
2020-08-29
Ett litet korr bara: Mirinmarinerad (ist. för marin)