Mirinmarinerad lax

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.5 (8 betyg)

Lax i god marinad med mirin, soja och sesamolja tillsammans med ponzusås. Toppa med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Gott med smak av Japan!

Tillagningstid: 40 min + 1 dygn att marinera
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 4 Portioner:
  • 500 g laxfilé (gärna "Finest" eller liknande fin bit på filén)
  • 2 dl mirin
  • 2 dl japansk soja
  • 0.5 msk sesamolja
  • 50 g laxrom
  • Ponzu:
  • 1 dl japansk soja
  • 0.5 dl citronsaft
  • 0.5 strimlad röd chili
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad ingefära
  • Till servering:
  • 250 g rättika
  • 0.5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 20 g ärtskott, vattenkrasse eller mangold
  • 1 msk torrostade sesamfrön

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 bitar. Blanda mirin, soja och sesamolja i en bunke. Koka upp en kastrull med vatten. Doppa laxbitarna 6 sekunder. Lyft upp dem med en hålslev och lägg dem i sojablandningen. Låt marinera i kylen 1 dygn. Vänd gärna laxen efter halva tiden.

Ponzu

  1. Blanda alla ingredienser till ponzun. Marinera laxromen i ½ dl av ponzun i kylen ca 1 timme.
  2. Skala och hyvla rättikan i breda strimlor med en potatisskalare eller osthyvel. Dela i ca 5 cm långa bitar och skär sedan bitarna i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en bunke med kallt vatten i kylskåpet fram till servering.
  3. Skala och skär gurkan på längden. Gröp ut kärnorna med en sked och tärna gurkan i 0,5 cm små kuber.

Till servering

  1. Häll av vattnet från rättikan. Skär laxbitarna i 0,5 cm skivor på snedden mot laxens lameller. Lägg lax, rättika och gurka på ett serveringsfat. Toppa laxen med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Doppa laxen i resterande ponzusås vid servering.

Tips

Enligt Livsmedelsverket är det inte längre nödvändigt att frysa lax som ska ätas rå.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ida

2020-08-29

Ett litet korr bara: Mirinmarinerad (ist. för marin)

Liknande recept

Spara recept

Brötchen med lax och färskost

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Sesammarinerad lax med vattenkrasse

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Stompad jansson

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Snabbgravad sashimi med senapsmajonnäs

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Ansjovisröra med brynt smör

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Limeströmming

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Deviled eggs – kryddade ägg

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Pankopanerade bläckfiskringar

Betyg
Betyg
(4)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 4 Portioner:
  • 500 g laxfilé (gärna "Finest" eller liknande fin bit på filén)
  • 2 dl mirin
  • 2 dl japansk soja
  • 0.5 msk sesamolja
  • 50 g laxrom
  • Ponzu:
  • 1 dl japansk soja
  • 0.5 dl citronsaft
  • 0.5 strimlad röd chili
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad ingefära
  • Till servering:
  • 250 g rättika
  • 0.5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 20 g ärtskott, vattenkrasse eller mangold
  • 1 msk torrostade sesamfrön

Mirinmarinerad lax

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.5 (8 betyg)

Lax i god marinad med mirin, soja och sesamolja tillsammans med ponzusås. Toppa med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Gott med smak av Japan!

Tillagningstid: 40 min + 1 dygn att marinera
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 bitar. Blanda mirin, soja och sesamolja i en bunke. Koka upp en kastrull med vatten. Doppa laxbitarna 6 sekunder. Lyft upp dem med en hålslev och lägg dem i sojablandningen. Låt marinera i kylen 1 dygn. Vänd gärna laxen efter halva tiden.

Ponzu

  1. Blanda alla ingredienser till ponzun. Marinera laxromen i ½ dl av ponzun i kylen ca 1 timme.
  2. Skala och hyvla rättikan i breda strimlor med en potatisskalare eller osthyvel. Dela i ca 5 cm långa bitar och skär sedan bitarna i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en bunke med kallt vatten i kylskåpet fram till servering.
  3. Skala och skär gurkan på längden. Gröp ut kärnorna med en sked och tärna gurkan i 0,5 cm små kuber.

Till servering

  1. Häll av vattnet från rättikan. Skär laxbitarna i 0,5 cm skivor på snedden mot laxens lameller. Lägg lax, rättika och gurka på ett serveringsfat. Toppa laxen med rom, sesamfrön, salladslök och ärtskott. Doppa laxen i resterande ponzusås vid servering.

Tips

Enligt Livsmedelsverket är det inte längre nödvändigt att frysa lax som ska ätas rå.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ida

2020-08-29

Ett litet korr bara: Mirinmarinerad (ist. för marin)

Liknande recept

Spara recept

Brötchen med lax och färskost

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Sesammarinerad lax med vattenkrasse

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Stompad jansson

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Snabbgravad sashimi med senapsmajonnäs

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Ansjovisröra med brynt smör

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Limeströmming

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Deviled eggs – kryddade ägg

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Pankopanerade bläckfiskringar

Betyg
Betyg
(4)