Midsommartårta med jordgubbar och maräng
  • Ugn 175º

Midsommartårta med jordgubbar och maräng

3.5 (36 betyg)

Världens bästa jordgubbstårta funkar förstås till alla sommarens tårtkalas.

  • Ingredienser 16
  • Ugnstemperatur 175º

Tillagningstid: tim

Ingredienser

12 bitar
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 0.5 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl rice krispies
Rabarber- och jordgubbskräm
  • 200 g rabarber
  • 250 g jordgubbar
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 msk vatten
Topping
  • 4 dl vispgrädde
  • 250 g jordgubbar
  • citronmeliss till garnering
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 175° (150° om du har varmluft). Vispa smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

  2. 2

    Vispa äggvitorna med hälften av sockret och vispa till ett fast skum med elvisp. Rör ner resten av sockret och vänd varsamt ner Rice Krispies.

  3. 3

    Bred ut kaksmeten i 2 bakpappersklädda formar med en diameter på 22 cm. Bred marängsmeten ovanpå och grädda långt ner i ugnen ca 45 min. Låt tårtorna kallna.

Rabarber- och jordgubbskräm:

  1. 1

    Skiva rabarbern och jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull med socker och vatten. Värm under omrörning och låt småputtra ca 10 min. Vispa grädden fluffig. Halvera jordgubbarna.

  2. 2

    Lägg krämen och hälften av grädden mellan tårtbottnarna och toppa tårtan med resten av grädden och jordgubbarna. Garnera med citronmeliss.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Jag brukar dubbla satsen och göra den i en stor djup ugnsplåt så att den räcker till många.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ann-Sofie

    Kan man byta ut vetemjöl mot glutenfritt mjöl?

  • Evelina

    Supergod! Absolut godaste 'pinocciotårta' jag ätit. Väldigt goda med crisp i med 'hemmaägg' blev tårtbotten extra snyggt gul. Riktigt sommarkänsla.