Mager leverpastej

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Ugnstemperatur:200-Grill
1 kg
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • mager leverpastej:
  • 400 g ungnötslever, nötlever eller ev svinlever
  • 200 g fläskkött, magert, t ex bog
  • 1 gul lök (ca 100 g)
  • 1 äpple, syrligt
  • 125 g margarin eller 1 1/4 dl flytande margarin
  • 1.5 dl mjölk
  • 9 ansjovisfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar eller vitpeppar
  • 0.5 tsk ingefära
  • 1 tsk mejram
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • snabblagad - med leverfärs:
  • 600 g leverfärs, djupfryst färdigblandad
  • 1 riven gul lök
  • 1 äpple, finrivet
  • 4 ansjovisfilé, mosade
  • 0.5 tsk ingefära
  • 1 tsk mejram, stött
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 100 g margarin
  • 1 dl mjölk

Gör så här

  1. <p>Passar bra som vardagspastej. Blir mjuk och bredbar genom att den görs med varma ingredienser. Blir ca 1 kg pastej, fetthalt ca 15 procent.
  2. Koka upp 1 1/2-2 liter vatten i en rymlig gryta. Tag bort ev hinnor och blodkärl på levern. Skär lever och fläskkött i mindre bitar. Tag grytan från värmen. Lägg i lever och kött och låt stå under lock 10-15 min. Häll sedan av vattnet. Skala löken och skär den i bitar. Dela äpplet, tag bort kärnhuset. Hetta upp margarin och mjölk.
  3. Med matberedare: Använd stålkniven. Lägg i allt utom mjölk och fett och finfördela alltsammans. Späd med den heta mjölkblandningen medan maskinen blandar och kör tills smeten är helt slät.
  4. Med mindre mixer: Gör som ovan men blanda bara 1/2 sats i taget.
  5. Med köttkvarn: Mal lever och kött två gånger, sista gången med lök, äpple och ansjovis. Ställ sedan skålen med det malda i hett vatten, tex i diskhon. Rör ner kryddor, mjöl, ägg och sist den heta mjölkblandningen, lite i taget. Rör gärna med elvispens degkrokar.
  6. Stek ev ett prov och smaka av kryddningen. Häll smeten i väl smorda formar. Ställ dem i en långpanna, täck dem med aluminiumfolie, och sätt in pannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna. Grädda i vattenbadet, små formar ca 45 min, stor drygt 1 timme. Tag av folien mot slutet så att pastejen får lite färg. Tag upp formarna ur vattenbadet och låt pastejerna svalna innan de stjälps upp.
  7. Pastejen kan frysas ogräddad i sin form och sedan gräddas efter upptining. Den kan också frysas gräddad men blir då något grynig i konsistensen. Bör inte fryslagras mer än 1-2 månader.
  8. Pastejen kan ev gräddas utan vattenbad i 175ºC, men får då en brun skorpa runt om.
  9. På spisen i små formar: Häll smeten i smorda små porslinsformar. Ställ dem i en kastrull med lite kokande vatten. Sjud under lock ca 15 min.
  10. Snabblagad - med leverfärs Leverfärsen består av mald lever, blandad med fläskfä

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



23 st
  • mager leverpastej:
  • 400 g ungnötslever, nötlever eller ev svinlever
  • 200 g fläskkött, magert, t ex bog
  • 1 gul lök (ca 100 g)
  • 1 äpple, syrligt
  • 125 g margarin eller 1 1/4 dl flytande margarin
  • 1.5 dl mjölk
  • 9 ansjovisfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar eller vitpeppar
  • 0.5 tsk ingefära
  • 1 tsk mejram
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • snabblagad - med leverfärs:
  • 600 g leverfärs, djupfryst färdigblandad
  • 1 riven gul lök
  • 1 äpple, finrivet
  • 4 ansjovisfilé, mosade
  • 0.5 tsk ingefära
  • 1 tsk mejram, stött
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 100 g margarin
  • 1 dl mjölk

Mager leverpastej

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Ugnstemperatur:200-Grill
1 kg
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. <p>Passar bra som vardagspastej. Blir mjuk och bredbar genom att den görs med varma ingredienser. Blir ca 1 kg pastej, fetthalt ca 15 procent.
  2. Koka upp 1 1/2-2 liter vatten i en rymlig gryta. Tag bort ev hinnor och blodkärl på levern. Skär lever och fläskkött i mindre bitar. Tag grytan från värmen. Lägg i lever och kött och låt stå under lock 10-15 min. Häll sedan av vattnet. Skala löken och skär den i bitar. Dela äpplet, tag bort kärnhuset. Hetta upp margarin och mjölk.
  3. Med matberedare: Använd stålkniven. Lägg i allt utom mjölk och fett och finfördela alltsammans. Späd med den heta mjölkblandningen medan maskinen blandar och kör tills smeten är helt slät.
  4. Med mindre mixer: Gör som ovan men blanda bara 1/2 sats i taget.
  5. Med köttkvarn: Mal lever och kött två gånger, sista gången med lök, äpple och ansjovis. Ställ sedan skålen med det malda i hett vatten, tex i diskhon. Rör ner kryddor, mjöl, ägg och sist den heta mjölkblandningen, lite i taget. Rör gärna med elvispens degkrokar.
  6. Stek ev ett prov och smaka av kryddningen. Häll smeten i väl smorda formar. Ställ dem i en långpanna, täck dem med aluminiumfolie, och sätt in pannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna. Grädda i vattenbadet, små formar ca 45 min, stor drygt 1 timme. Tag av folien mot slutet så att pastejen får lite färg. Tag upp formarna ur vattenbadet och låt pastejerna svalna innan de stjälps upp.
  7. Pastejen kan frysas ogräddad i sin form och sedan gräddas efter upptining. Den kan också frysas gräddad men blir då något grynig i konsistensen. Bör inte fryslagras mer än 1-2 månader.
  8. Pastejen kan ev gräddas utan vattenbad i 175ºC, men får då en brun skorpa runt om.
  9. På spisen i små formar: Häll smeten i smorda små porslinsformar. Ställ dem i en kastrull med lite kokande vatten. Sjud under lock ca 15 min.
  10. Snabblagad - med leverfärs Leverfärsen består av mald lever, blandad med fläskfä

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies