
Lutfisk med brynt mandelsmör - Lotta Lundgren
Betyg (1-5):
Klassisk lutfisk med annorlunda tillbehör. Krämig ärtpuré och brynt mandelsmör gör rätten spännande! Servera med kokt potatis och toppa med rostade mandlar. Recept av Lotta Lundgren
Tillagningstid: 45 min + blötläggning + rimning
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 1 kg lutfisk
- 1 liter vatten
- 1 dl strösocker
- 1 dl salt
- Ärtpuré
- 400 g gröna ärter, tinade
- 1.5 dl grädde
- 0.25 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- Mandelsmör
- 1 dl skalad mandel
- 100 g smör
- salt
- Till servering
- kokt potatis
- mandlar, skalade, rostade
Gör så här
- Dag 1: Lägg fisken i kallt vatten över natten. Koka upp vatten, socker och salt till en lag och kyl ner.
Dag 2:
- Ta upp fisken ur vattnet och låt rinna av. Lägg fisken i lagen och låt rimma ca 40 min. Häll 5 cm vatten i en kastrull och koka upp.
- Lägg lutfisken i ett durkslag, sätt durkslaget över kastrullen och täck fisken med smörpapper. Ånga fisken i 15–20 min, beroende på bitarnas storlek. Kontrollera då och då så att det inte kokar torrt.
- Koka ärterna i grädden ca 3 min. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.Hacka mandeln till mandelsmöret fint. Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mandeln och värm tills smöret bubblar, fått ljusbrun färg och luktar knäck. Skeda smöret över fisken och servera direkt med potatis, ärtpuré och mandlar.
Lutfisk med brynt mandelsmör - Lotta Lundgren
Betyg (1-5):
Klassisk lutfisk med annorlunda tillbehör. Krämig ärtpuré och brynt mandelsmör gör rätten spännande! Servera med kokt potatis och toppa med rostade mandlar. Recept av Lotta Lundgren
Tillagningstid: 45 min + blötläggning + rimning
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Dag 1: Lägg fisken i kallt vatten över natten. Koka upp vatten, socker och salt till en lag och kyl ner.
Dag 2:
- Ta upp fisken ur vattnet och låt rinna av. Lägg fisken i lagen och låt rimma ca 40 min. Häll 5 cm vatten i en kastrull och koka upp.
- Lägg lutfisken i ett durkslag, sätt durkslaget över kastrullen och täck fisken med smörpapper. Ånga fisken i 15–20 min, beroende på bitarnas storlek. Kontrollera då och då så att det inte kokar torrt.
- Koka ärterna i grädden ca 3 min. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.Hacka mandeln till mandelsmöret fint. Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mandeln och värm tills smöret bubblar, fått ljusbrun färg och luktar knäck. Skeda smöret över fisken och servera direkt med potatis, ärtpuré och mandlar.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!