Lutfisk med brynt mandelsmör - Lotta Lundgren

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.5 (10 betyg)

Klassisk lutfisk med annorlunda tillbehör. Krämig ärtpuré och brynt mandelsmör gör rätten spännande! Servera med kokt potatis och toppa med rostade mandlar. Recept av Lotta Lundgren

Tillagningstid: 45 min + blötläggning + rimning
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg lutfisk
  • 1 liter vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • Ärtpuré
  • 400 g gröna ärter, tinade
  • 1.5 dl grädde
  • 0.25 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Mandelsmör
  • 1 dl skalad mandel
  • 100 g smör
  • salt
  • Till servering
  • kokt potatis
  • mandlar, skalade, rostade

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg fisken i kallt vatten över natten. Koka upp vatten, socker och salt till en lag och kyl ner.

Dag 2:

  1. Ta upp fisken ur vattnet och låt rinna av. Lägg fisken i lagen och låt rimma ca 40 min. Häll 5 cm vatten i en kastrull och koka upp.
  2. Lägg lutfisken i ett durkslag, sätt durkslaget över kastrullen och täck fisken med smörpapper. Ånga fisken i 15–20 min, beroende på bitarnas storlek. Kontrollera då och då så att det inte kokar torrt.
  3. Koka ärterna i grädden ca 3 min. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.Hacka mandeln till mandelsmöret fint. Smält smöret i en kastrull.
  4. Tillsätt mandeln och värm tills smöret bubblar, fått ljusbrun färg och luktar knäck. Skeda smöret över fisken och servera direkt med potatis, ärtpuré och mandlar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Lotta Lundgren - Brysselkål med rostade hasselnötter

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Lotta Lundgren - Mandelmusslor på rostad mandel

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Parmasvepta dadlar med äpple och salvia - Lotta Lundgren

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Lotta Lundgren - Omelettsnurror med lax, färskost och picklad rödlök

Betyg
Betyg
(218)
Spara recept

Lotta Lundgren - Rödbetsgravad lax med apelsin

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Saffransknutar med mandelmassa

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Lotta Lundgren - Stiltonsnittar med fikon

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Syrat smör - Lotta Lundgren

Betyg
Betyg
(4)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 1 kg lutfisk
  • 1 liter vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • Ärtpuré
  • 400 g gröna ärter, tinade
  • 1.5 dl grädde
  • 0.25 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Mandelsmör
  • 1 dl skalad mandel
  • 100 g smör
  • salt
  • Till servering
  • kokt potatis
  • mandlar, skalade, rostade

Lutfisk med brynt mandelsmör - Lotta Lundgren

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.5 (10 betyg)

Klassisk lutfisk med annorlunda tillbehör. Krämig ärtpuré och brynt mandelsmör gör rätten spännande! Servera med kokt potatis och toppa med rostade mandlar. Recept av Lotta Lundgren

Tillagningstid: 45 min + blötläggning + rimning
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg fisken i kallt vatten över natten. Koka upp vatten, socker och salt till en lag och kyl ner.

Dag 2:

  1. Ta upp fisken ur vattnet och låt rinna av. Lägg fisken i lagen och låt rimma ca 40 min. Häll 5 cm vatten i en kastrull och koka upp.
  2. Lägg lutfisken i ett durkslag, sätt durkslaget över kastrullen och täck fisken med smörpapper. Ånga fisken i 15–20 min, beroende på bitarnas storlek. Kontrollera då och då så att det inte kokar torrt.
  3. Koka ärterna i grädden ca 3 min. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.Hacka mandeln till mandelsmöret fint. Smält smöret i en kastrull.
  4. Tillsätt mandeln och värm tills smöret bubblar, fått ljusbrun färg och luktar knäck. Skeda smöret över fisken och servera direkt med potatis, ärtpuré och mandlar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Lotta Lundgren - Brysselkål med rostade hasselnötter

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Lotta Lundgren - Mandelmusslor på rostad mandel

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Parmasvepta dadlar med äpple och salvia - Lotta Lundgren

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Lotta Lundgren - Omelettsnurror med lax, färskost och picklad rödlök

Betyg
Betyg
(218)
Spara recept

Lotta Lundgren - Rödbetsgravad lax med apelsin

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Saffransknutar med mandelmassa

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Lotta Lundgren - Stiltonsnittar med fikon

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Syrat smör - Lotta Lundgren

Betyg
Betyg
(4)