Lutfisk med brynt mandelsmör - Lotta Lundgren

Betyg (1-5):
4.43 (7 betyg)

Klassisk lutfisk med annorlunda tillbehör. Krämig ärtpuré och brynt mandelsmör gör rätten spännande! Servera med kokt potatis och toppa med rostade mandlar. Recept av Lotta Lundgren

Tillagningstid: 45 min + blötläggning + rimning
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (13)
  • 1 kg lutfisk
  • 1 liter vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • Ärtpuré
  • 400 g gröna ärter, tinade
  • 1.5 dl grädde
  • 0.25 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Mandelsmör
  • 1 dl skalad mandel
  • 100 g smör
  • salt
  • Till servering
  • kokt potatis
  • mandlar, skalade, rostade

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg fisken i kallt vatten över natten. Koka upp vatten, socker och salt till en lag och kyl ner.

Dag 2:

  1. Ta upp fisken ur vattnet och låt rinna av. Lägg fisken i lagen och låt rimma ca 40 min. Häll 5 cm vatten i en kastrull och koka upp.
  2. Lägg lutfisken i ett durkslag, sätt durkslaget över kastrullen och täck fisken med smörpapper. Ånga fisken i 15–20 min, beroende på bitarnas storlek. Kontrollera då och då så att det inte kokar torrt.
  3. Koka ärterna i grädden ca 3 min. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.Hacka mandeln till mandelsmöret fint. Smält smöret i en kastrull.
  4. Tillsätt mandeln och värm tills smöret bubblar, fått ljusbrun färg och luktar knäck. Skeda smöret över fisken och servera direkt med potatis, ärtpuré och mandlar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Lotta Lundgren - Brysselkål med rostade hasselnötter

(6)

Lotta Lundgren - Mandelmusslor på rostad mandel

(6)

Lotta Lundgren - Parmasvepta dadlar med äpple och salvia

(9)

Lotta Lundgren - Omelettsnurror med lax, färskost och picklad rödlök

(95)

Lotta Lundgren - Rödbetsgravad lax med apelsin

(2)

Lotta Lundgren - Saffransknutar med mandelmassa

(18)

Lotta Lundgren - Stiltonsnittar med fikon

(15)

Lotta Lundgren - Syrat smör

(3)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 1 kg lutfisk
  • 1 liter vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • Ärtpuré
  • 400 g gröna ärter, tinade
  • 1.5 dl grädde
  • 0.25 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Mandelsmör
  • 1 dl skalad mandel
  • 100 g smör
  • salt
  • Till servering
  • kokt potatis
  • mandlar, skalade, rostade

Lutfisk med brynt mandelsmör - Lotta Lundgren

Betyg (1-5):
4.43 (7 betyg)

Klassisk lutfisk med annorlunda tillbehör. Krämig ärtpuré och brynt mandelsmör gör rätten spännande! Servera med kokt potatis och toppa med rostade mandlar. Recept av Lotta Lundgren

Tillagningstid: 45 min + blötläggning + rimning
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg fisken i kallt vatten över natten. Koka upp vatten, socker och salt till en lag och kyl ner.

Dag 2:

  1. Ta upp fisken ur vattnet och låt rinna av. Lägg fisken i lagen och låt rimma ca 40 min. Häll 5 cm vatten i en kastrull och koka upp.
  2. Lägg lutfisken i ett durkslag, sätt durkslaget över kastrullen och täck fisken med smörpapper. Ånga fisken i 15–20 min, beroende på bitarnas storlek. Kontrollera då och då så att det inte kokar torrt.
  3. Koka ärterna i grädden ca 3 min. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.Hacka mandeln till mandelsmöret fint. Smält smöret i en kastrull.
  4. Tillsätt mandeln och värm tills smöret bubblar, fått ljusbrun färg och luktar knäck. Skeda smöret över fisken och servera direkt med potatis, ärtpuré och mandlar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Lotta Lundgren - Brysselkål med rostade hasselnötter

(6)

Lotta Lundgren - Mandelmusslor på rostad mandel

(6)

Lotta Lundgren - Parmasvepta dadlar med äpple och salvia

(9)

Lotta Lundgren - Omelettsnurror med lax, färskost och picklad rödlök

(95)

Lotta Lundgren - Rödbetsgravad lax med apelsin

(2)

Lotta Lundgren - Saffransknutar med mandelmassa

(18)

Lotta Lundgren - Stiltonsnittar med fikon

(15)

Lotta Lundgren - Syrat smör

(3)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies