För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Lussebullar med Kesella

Betyg (1-5):
3.52 (23 betyg)

Fluffiga lussebullar med Kesella, fantastiska till adventsfikat. Kesellan gör degen extra saftig och lättarbetad. Njut av jul och saffransbullar!

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
48 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 100 g margarin (gärna flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g Kesella
  • 1.5 dl socker eller vit sirap
  • 1 g saffran
  • 17 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • Garnering och pensling:
  • 1 dl russin
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Smält det fasta fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, eventuellt flytande margarin, Kesella och socker eller sirap. Stöt eventuellt saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant. Jäs degen övertäckt 30 - 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Figurer

  1. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en ca 2 cm tjock kaka. Ta ut figurer med pepparkaksmått.

Lussebullar eller snoddar

  1. Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa. Till lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad. Till snoddar (lindebarn) viks längden på mitten och ändarna viras ihop.
  2. Lägg de utbakade bröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk 30 - 40 minuter.Värm ugnen under tiden till 225°.Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5 - 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



ulla karlsson

2015-12-16

Ett bra recept

ulla karlsson

2015-12-14

Ett bra recept

Ann-Cathrine

2013-12-11

Mycket bra deg, inget kladd och lättutbakad.Jag gör en plåt med lussekatter och resten av degen blir snurror med god fyllning.

monika

2011-12-11

lätt bakat och väldigt gott :)

Liknande recept

Ris à la Malta med björnbärscoulis

(28)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Kokostårta

(23)

Saffransvåfflor med hallon och grädde

(1)

Chai-te

(13)

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(23)

Kryddkaffe med skummigt täcke

(1)

Rabarberkompott med kardemummagrädde

(17)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 100 g margarin (gärna flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g Kesella
  • 1.5 dl socker eller vit sirap
  • 1 g saffran
  • 17 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • Garnering och pensling:
  • 1 dl russin
  • 1 ägg

Lussebullar med Kesella

Betyg (1-5):
3.52 (23 betyg)

Fluffiga lussebullar med Kesella, fantastiska till adventsfikat. Kesellan gör degen extra saftig och lättarbetad. Njut av jul och saffransbullar!

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
48 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält det fasta fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, eventuellt flytande margarin, Kesella och socker eller sirap. Stöt eventuellt saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant. Jäs degen övertäckt 30 - 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Figurer

  1. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en ca 2 cm tjock kaka. Ta ut figurer med pepparkaksmått.

Lussebullar eller snoddar

  1. Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa. Till lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad. Till snoddar (lindebarn) viks längden på mitten och ändarna viras ihop.
  2. Lägg de utbakade bröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk 30 - 40 minuter.Värm ugnen under tiden till 225°.Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5 - 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



ulla karlsson

2015-12-16

Ett bra recept

ulla karlsson

2015-12-14

Ett bra recept

Ann-Cathrine

2013-12-11

Mycket bra deg, inget kladd och lättutbakad.Jag gör en plåt med lussekatter och resten av degen blir snurror med god fyllning.

monika

2011-12-11

lätt bakat och väldigt gott :)

Liknande recept

Ris à la Malta med björnbärscoulis

(28)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Kokostårta

(23)

Saffransvåfflor med hallon och grädde

(1)

Chai-te

(13)

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(23)

Kryddkaffe med skummigt täcke

(1)

Rabarberkompott med kardemummagrädde

(17)