Lussebullar med kesella

Betyg (1-5):
3.57 (21 betyg)

Fluffiga lussebullar med kesella, fantastiska till adventsfikat. Kesellan gör degen extra saftig och lättarbetad. Njut av jul och saffransbullar!

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
48 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (9)
  • 100 g margarin (gärna flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g kesella
  • 1.5 dl socker eller vit sirap
  • 1 g saffran
  • 17 dl vetemjöl
  • Garnering och pensling:
  • 1 dl russin
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Smält det fasta fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, eventuellt flytande margarin, kesella och socker eller sirap. Stöt eventuellt saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant. Jäs degen övertäckt 30 - 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Figurer

  1. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en ca 2 cm tjock kaka. Ta ut figurer med pepparkaksmått.

Lussebullar eller snoddar

  1. Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa. Till lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad. Till snoddar (lindebarn) viks längden på mitten och ändarna viras ihop.
  2. Lägg de utbakade bröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk 30 - 40 minuter.Värm ugnen under tiden till 225°.Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5 - 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



ulla karlsson

2015-12-16

Ett bra recept

ulla karlsson

2015-12-14

Ett bra recept

Ann-Cathrine

2013-12-11

Mycket bra deg, inget kladd och lättutbakad.Jag gör en plåt med lussekatter och resten av degen blir snurror med god fyllning.

monika

2011-12-11

lätt bakat och väldigt gott :)

Liknande recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Chokladpraliner med kardemumma

(0)

Gammaldags vaniljglass

(18)

Jordgubbsmuffins med vaniljyoghurttopping

(9)

Chai-te med skummad mjölk

(28)

Kokostårta

(22)

Rabarberkompott med kardemummagrädde

(14)
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 100 g margarin (gärna flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g kesella
  • 1.5 dl socker eller vit sirap
  • 1 g saffran
  • 17 dl vetemjöl
  • Garnering och pensling:
  • 1 dl russin
  • 1 ägg

Lussebullar med kesella

Betyg (1-5):
3.57 (21 betyg)

Fluffiga lussebullar med kesella, fantastiska till adventsfikat. Kesellan gör degen extra saftig och lättarbetad. Njut av jul och saffransbullar!

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
48 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält det fasta fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, eventuellt flytande margarin, kesella och socker eller sirap. Stöt eventuellt saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant. Jäs degen övertäckt 30 - 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Figurer

  1. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en ca 2 cm tjock kaka. Ta ut figurer med pepparkaksmått.

Lussebullar eller snoddar

  1. Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa. Till lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad. Till snoddar (lindebarn) viks längden på mitten och ändarna viras ihop.
  2. Lägg de utbakade bröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk 30 - 40 minuter.Värm ugnen under tiden till 225°.Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5 - 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



ulla karlsson

2015-12-16

Ett bra recept

ulla karlsson

2015-12-14

Ett bra recept

Ann-Cathrine

2013-12-11

Mycket bra deg, inget kladd och lättutbakad.Jag gör en plåt med lussekatter och resten av degen blir snurror med god fyllning.

monika

2011-12-11

lätt bakat och väldigt gott :)

Liknande recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Chokladpraliner med kardemumma

(0)

Gammaldags vaniljglass

(18)

Jordgubbsmuffins med vaniljyoghurttopping

(9)

Chai-te med skummad mjölk

(28)

Kokostårta

(22)

Rabarberkompott med kardemummagrädde

(14)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies