

Lotta Lundgren - Zucchiniburgare med klyftpotatis
Smakrika vegoburgare med zucchini, toppade med lök och tomat. Recept från Lotta Lundgren
- 550 g potatis, fast sort
- 1 gul lök
- 2 msk olivolja
- 4 hamburgerbröd
- 1 tomat, skivad
- 4 msk aioli
- 1 tsk salt
- Zucchinibiffar
- 1 zucchini
- 400 g kokta kikärtor, avsköljda på burk, bruttovikt
- 1 ägg
- 1 dl parmesan eller annan lagrad ost, grovriven
- 0.5 tsk svartpeppar, nymalen
- olja till stekning
- 1 msk maizena
- 1 tsk salt
- Snabb aioli
- 4 msk majonnäs
- 0.5 riven vitlöksklyfta
- salt och cayennepeppar
Gör så här
- Skala och klyfta potatisen. Skala och skär löken i tjockaskivor. Fördela potatisen och löken på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och salta. Rosta mitti ugnen tills potatisen har fin färg med knaprig yta,ca 30 min. Ta ev ut löken tidigare om den ser fin ut i färgen.
Zucchinibiffar:
- Riv zucchinin grovt och lägg i en skål. Blanda med salt och låt stå ca 5 min. Mixa kikärter, ägg, ost och peppar till en grov smet. Krama vätskan ur zucchinin och rör ner i smeten. Tillsätt maizena och forma till 4 biffar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme till fin färg, 6-7 min. Vänd först då det har blivit en stekyta.
- Värm bröden lätt i stekpannan och fyll med zucchiniburgare,tomat, den ugnsrostade löken och aioli. Servera med klyftpotatisen.
Snabb aioli:
- Blanda majonnäs med riven vitlöksklyfta och smaka av med salt och cayennepeppar.
Servering
Lotta Lundgren - Zucchiniburgare med klyftpotatis
Smakrika vegoburgare med zucchini, toppade med lök och tomat. Recept från Lotta Lundgren
Gör så här
- Skala och klyfta potatisen. Skala och skär löken i tjockaskivor. Fördela potatisen och löken på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och salta. Rosta mitti ugnen tills potatisen har fin färg med knaprig yta,ca 30 min. Ta ev ut löken tidigare om den ser fin ut i färgen.
Zucchinibiffar:
- Riv zucchinin grovt och lägg i en skål. Blanda med salt och låt stå ca 5 min. Mixa kikärter, ägg, ost och peppar till en grov smet. Krama vätskan ur zucchinin och rör ner i smeten. Tillsätt maizena och forma till 4 biffar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme till fin färg, 6-7 min. Vänd först då det har blivit en stekyta.
- Värm bröden lätt i stekpannan och fyll med zucchiniburgare,tomat, den ugnsrostade löken och aioli. Servera med klyftpotatisen.
Snabb aioli:
- Blanda majonnäs med riven vitlöksklyfta och smaka av med salt och cayennepeppar.
Servering
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-05-08
Supergott och lätt! Vi gjorde egen vegansk majonäs av kikärtsspadet också så slipper man slänga det.
2020-04-13
Vi fick inte bort tillräckligt med vätska ur zucchinin och det blev som stekt lös potatismos.
2020-02-06
Man saltar dom så drar vätskan ur dom. Sök google.
2019-12-20
Det måste fattas ngt i receptet. Det blev en jättelös deg. Gick knappt att steka till ngt vettigt. Kommer aldrig göra det här receptet igen.
2018-07-09
Man bör klämma ur vattnet ur zucchinin tror jag. Brukar göra det när jag några liknande biffar.
2017-08-07
Supergoda!
2017-08-04
Hade också svårigheter att hålla ihop burgaren, men gillade smaken. Vi gjorde dem små och tjocka sen och då höll de ihop bättre och var lättare att vända. När de vänts så föll de ihop lite och blev därmed plattare och bättre i storlek. Jag skulle alltså göra dem tjockare än jag faktiskt vill ha dem för bättre resultat! Ett annat tips är att blanda väldigt försiktigt för att behålla visst tuggmotstånd. Men helt okej alternativ till kött. :)
2017-07-31
Perfekt för barnfamiljen, lite lamt för vuxna. Personligen hade jag tillsatt lite mer örtkryddor i biffarna. Tips! Var noga med att krama ur vätskan ur zucchinin (potatispress är mitt favoritredskap för detta) och frys gärna biffarna ca 30 min innan stekning så håller de ihop bättre. Eller tillaga dem tillsammans med klyftpotatisen i ugnen.
2017-06-07
Perfekt resultat med finriven ost! Goda som f*n!
2017-05-18
Skippa den rivna osten och ägget, ta färskost istället. Garanterat lättare att hantera, utan att dom går sönder. Finns dessutom utan löpe
2017-05-15
Ni som tycker att de går sönder när man vänder dem - stek dem i ugnen. Spar fett och os också. Ja, lätta att göra vegan! :)
2017-05-15
Håller med Marie. Mycket svåra att få dem att hålla ihop. Har tidigare försökt med fiberhusk i denna typ av biffar. Funkade ganska bra. God smak så det är värt att testa detta recept.
2017-05-14
Samma problem som alltid med grönsaksbiffar - mycket svåra att hålla ihop!! Att forma biffarna var inga som helst problem men så fort man ska vända dem så löses de upp... Ett tips om du ska testa detta recept är att tillsätta något mer för att få smeten att hålla ihop: vetemjöl, havregryn, majsmjöl, potatismjöl eller något annat.
2017-05-10
Eller: Skippa äggen och häll i ströbröd samt ev lite vetemjöl. Undvik osten helt i biffen och hyvla gärna hellre fram några skivor veganost - hips vips så har du en veganburgare! (För aioli - använd enklast Coop's egna mjölk- och äggfria majonäs - jag går i god för att det funkar!)
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Ida
2020-05-08
Supergott och lätt! Vi gjorde egen vegansk majonäs av kikärtsspadet också så slipper man slänga det.
Malin
2020-04-13
Vi fick inte bort tillräckligt med vätska ur zucchinin och det blev som stekt lös potatismos.
J
2020-02-06
Man saltar dom så drar vätskan ur dom. Sök google.
Aase
2019-12-20
Det måste fattas ngt i receptet. Det blev en jättelös deg. Gick knappt att steka till ngt vettigt. Kommer aldrig göra det här receptet igen.
Lasse
2018-07-09
Man bör klämma ur vattnet ur zucchinin tror jag. Brukar göra det när jag några liknande biffar.
Anna
2017-08-07
Supergoda!
Paulina
2017-08-04
Hade också svårigheter att hålla ihop burgaren, men gillade smaken. Vi gjorde dem små och tjocka sen och då höll de ihop bättre och var lättare att vända. När de vänts så föll de ihop lite och blev därmed plattare och bättre i storlek. Jag skulle alltså göra dem tjockare än jag faktiskt vill ha dem för bättre resultat! Ett annat tips är att blanda väldigt försiktigt för att behålla visst tuggmotstånd. Men helt okej alternativ till kött. :)
Rebecca
2017-07-31
Perfekt för barnfamiljen, lite lamt för vuxna. Personligen hade jag tillsatt lite mer örtkryddor i biffarna. Tips! Var noga med att krama ur vätskan ur zucchinin (potatispress är mitt favoritredskap för detta) och frys gärna biffarna ca 30 min innan stekning så håller de ihop bättre. Eller tillaga dem tillsammans med klyftpotatisen i ugnen.
Ulf
2017-06-07
Perfekt resultat med finriven ost! Goda som f*n!
Lillemor
2017-05-18
Skippa den rivna osten och ägget, ta färskost istället. Garanterat lättare att hantera, utan att dom går sönder. Finns dessutom utan löpe
Jennifer
2017-05-15
Ni som tycker att de går sönder när man vänder dem - stek dem i ugnen. Spar fett och os också. Ja, lätta att göra vegan! :)
Yngve
2017-05-15
Håller med Marie. Mycket svåra att få dem att hålla ihop. Har tidigare försökt med fiberhusk i denna typ av biffar. Funkade ganska bra. God smak så det är värt att testa detta recept.
Marie
2017-05-14
Samma problem som alltid med grönsaksbiffar - mycket svåra att hålla ihop!! Att forma biffarna var inga som helst problem men så fort man ska vända dem så löses de upp... Ett tips om du ska testa detta recept är att tillsätta något mer för att få smeten att hålla ihop: vetemjöl, havregryn, majsmjöl, potatismjöl eller något annat.
Alexander
2017-05-10
Eller: Skippa äggen och häll i ströbröd samt ev lite vetemjöl. Undvik osten helt i biffen och hyvla gärna hellre fram några skivor veganost - hips vips så har du en veganburgare! (För aioli - använd enklast Coop's egna mjölk- och äggfria majonäs - jag går i god för att det funkar!)