Lotta Lundgren - Saffransknutar med mandelmassa
  • Tid 30 min + 1 tim 15 min jästid
  • Ugn 225º

Lotta Lundgren - Saffransknutar med mandelmassa

3.7 (10 betyg)

Smakrika saffransbullar med mandelmassa och brännvin. Recept av Lotta Lundgren. Tips,går bra att förbereda och frysa in.

  • Tillagningstid 30 min + 1 tim 15 min jästid
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

36 stycken
  • 1 g saffran
  • 2 msk brännvin eller kokhett vatten
  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 250 g kvarg (10 %)
  • 0.5 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl
Fyllning
  • 150 g smör, kallt
  • 300 g mandelmassa, riven
  • 1 ägg, till pensling
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda saffran och sprit. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°). Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i socker, kvarg, salt och saffranspriten.

  2. 2

    Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa under bakduk 30–45 min. Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar. Fördela hyvlat smör och riven mandelmassa på ena halvan av rektanglarna.

  3. 3

    Vik över resten av degen och platta till. Skär eller sporra degen i ca 2 cm breda remsor ,som en byxa som fortfarande sitter ihop upptill. Tvinna ihop byxbenen och forma en ”knut” och fäst degsnibben på bullens undersida.

  4. 4

    Lägg knutarna att jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 30 min. Pensla saffransknutarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Så här formar du saffransknutar - instruktion

Se alla Lotta Lundgrens julrecept
Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Coop

    Hej Bodil! De här bullarna går bra att frysa, och de brukar inte bli torra. Lycka till med julbaket! /Elsa, webbredaktör.

  • Eva Sternå

    Tack, Lotta! Har just gjort ditt vörtbröd i muffinsformar😊 Funkade jättebra och barnen älskade det💕 Mvh Eva Sternå

  • Bodil

    Har lärt mig att just mandelmassabullar lätt blir torra vid infrysning. Är det något i det här receptet som minskar den risken?

  • Magdolna Ibolya

    Jätte Smarrigt. TACK