Lotta Lundgren - Saffransknutar med mandelmassa

Betyg (1-5):
3.65 (20 betyg)

Smakrika saffransbullar med mandelmassa och brännvin. Recept av Lotta Lundgren. Tips,går bra att förbereda och frysa in.

Tillagningstid: 30 min + 1 tim 15 min jästid
Ugnstemperatur:225º
36 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (11)
  • 1 g saffran
  • 2 msk brännvin eller kokhett vatten
  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 250 g kvarg (10 %)
  • 0.5 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g smör, kallt
  • 300 g mandelmassa, riven
  • 1 ägg, till pensling

Gör så här

  1. Blanda saffran och sprit. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°). Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i socker, kvarg, salt och saffranspriten.
  2. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa under bakduk 30–45 min. Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar. Fördela hyvlat smör och riven mandelmassa på ena halvan av rektanglarna.
  3. Vik över resten av degen och platta till. Skär eller sporra degen i ca 2 cm breda remsor ,som en byxa som fortfarande sitter ihop upptill. Tvinna ihop byxbenen och forma en ”knut” och fäst degsnibben på bullens undersida.
  4. Lägg knutarna att jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 30 min. Pensla saffransknutarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2018-12-12

Hej Bodil! De här bullarna går bra att frysa, och de brukar inte bli torra. Lycka till med julbaket! /Elsa, webbredaktör.

Eva Sternå

2018-12-08

Tack, Lotta! Har just gjort ditt vörtbröd i muffinsformar😊 Funkade jättebra och barnen älskade det💕 Mvh Eva Sternå

Bodil

2018-12-04

Har lärt mig att just mandelmassabullar lätt blir torra vid infrysning. Är det något i det här receptet som minskar den risken?

Magdolna Ibolya

2018-11-27

Jätte Smarrigt. TACK

Liknande recept

Lotta Lundgren - Rödbetsgravad lax med apelsin

(5)

Lotta Lundgren - Grönkålssallad med valnötter och tranbär

(15)

Lotta Lundgren - Hemgjord surkål

(8)

Lotta Lundgren - Inkokta päron

(6)

Lotta Lundgren - Kanderade äpplen

(7)

Lotta Lundgren - Julköttbullar

(16)

Lotta Lundgren - Mandelmusslor på rostad mandel

(6)

Lotta Lundgren - Morotslåda med söta kryddor

(8)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 1 g saffran
  • 2 msk brännvin eller kokhett vatten
  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 250 g kvarg (10 %)
  • 0.5 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g smör, kallt
  • 300 g mandelmassa, riven
  • 1 ägg, till pensling

Lotta Lundgren - Saffransknutar med mandelmassa

Betyg (1-5):
3.65 (20 betyg)

Smakrika saffransbullar med mandelmassa och brännvin. Recept av Lotta Lundgren. Tips,går bra att förbereda och frysa in.

Tillagningstid: 30 min + 1 tim 15 min jästid
Ugnstemperatur:225º
36 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda saffran och sprit. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°). Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i socker, kvarg, salt och saffranspriten.
  2. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa under bakduk 30–45 min. Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar. Fördela hyvlat smör och riven mandelmassa på ena halvan av rektanglarna.
  3. Vik över resten av degen och platta till. Skär eller sporra degen i ca 2 cm breda remsor ,som en byxa som fortfarande sitter ihop upptill. Tvinna ihop byxbenen och forma en ”knut” och fäst degsnibben på bullens undersida.
  4. Lägg knutarna att jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 30 min. Pensla saffransknutarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2018-12-12

Hej Bodil! De här bullarna går bra att frysa, och de brukar inte bli torra. Lycka till med julbaket! /Elsa, webbredaktör.

Eva Sternå

2018-12-08

Tack, Lotta! Har just gjort ditt vörtbröd i muffinsformar😊 Funkade jättebra och barnen älskade det💕 Mvh Eva Sternå

Bodil

2018-12-04

Har lärt mig att just mandelmassabullar lätt blir torra vid infrysning. Är det något i det här receptet som minskar den risken?

Magdolna Ibolya

2018-11-27

Jätte Smarrigt. TACK

Liknande recept

Lotta Lundgren - Rödbetsgravad lax med apelsin

(5)

Lotta Lundgren - Grönkålssallad med valnötter och tranbär

(15)

Lotta Lundgren - Hemgjord surkål

(8)

Lotta Lundgren - Inkokta päron

(6)

Lotta Lundgren - Kanderade äpplen

(7)

Lotta Lundgren - Julköttbullar

(16)

Lotta Lundgren - Mandelmusslor på rostad mandel

(6)

Lotta Lundgren - Morotslåda med söta kryddor

(8)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies