Lotta Lundgren - Lutfisk med brynt mandelsmör och ärtpuré
  • Tid 45 min + rimning

Lotta Lundgren - Lutfisk med brynt mandelsmör och ärtpuré

0 (0 betyg)

Klassisk lutfisk med annorlunda tillbehör, smakar så gott. Recept av Lotta Lundgren

  • Tillagningstid 45 min + rimning
  • Ingredienser 13

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg lutfisk
  • 1 liter vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt
Ärtpuré
  • 400 g gröna ärter, tinade
  • 1.5 dl grädde
  • 0.25 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
Mandelsmör
  • 1 dl skalad mandel
  • 100 g smör
  • salt
Till servering
  • kokt potatis
  • mandlar, skalade, rostade
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Dag 1: Lägg fisken i kallt vatten över natten. Koka upp vatten, socker och salt till en lag och kyl ner.

Dag 2:

  1. 1

    Ta upp fisken ur vattnet och låt rinna av. Lägg fisken i lagen och låt rimma ca 40 min. Häll 5 cm vatten i en kastrull och koka upp.

  2. 2

    Lägg lutfisken i ett durkslag, sätt durkslaget över kastrullen och täck fisken med smörpapper. Ånga fisken i 15–20 min, beroende på bitarnas storlek. Kontrollera då och då så att det inte kokar torrt.

  3. 3

    Koka ärterna i grädden ca 3 min. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.Hacka mandeln till mandelsmöret fint. Smält smöret i en kastrull.

  4. 4

    Tillsätt mandeln och värm tills smöret bubblar, fått ljusbrun färg och luktar knäck. Skeda smöret över fisken och servera direkt med potatis, ärtpuré och mandlar.

Se alla Lotta Lundgrens julrecept
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar