Lotta Lundgren - Lutfisk med brynt mandelsmör och ärtpuré
  • Tid 45 min + rimning

Lotta Lundgren - Lutfisk med brynt mandelsmör och ärtpuré

4.67 (3 betyg)

Klassisk lutfisk med annorlunda tillbehör, smakar så gott. Recept av Lotta Lundgren

  • Tillagningstid 45 min + rimning
  • Ingredienser 13

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg lutfisk
  • 1 liter vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt
Ärtpuré
  • 400 g gröna ärter, tinade
  • 1.5 dl grädde
  • 0.25 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
Mandelsmör
  • 1 dl skalad mandel
  • 100 g smör
  • salt
Till servering
  • kokt potatis
  • mandlar, skalade, rostade
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Dag 1: Lägg fisken i kallt vatten över natten. Koka upp vatten, socker och salt till en lag och kyl ner.

Dag 2:

  1. 1

    Ta upp fisken ur vattnet och låt rinna av. Lägg fisken i lagen och låt rimma ca 40 min. Häll 5 cm vatten i en kastrull och koka upp.

  2. 2

    Lägg lutfisken i ett durkslag, sätt durkslaget över kastrullen och täck fisken med smörpapper. Ånga fisken i 15–20 min, beroende på bitarnas storlek. Kontrollera då och då så att det inte kokar torrt.

  3. 3

    Koka ärterna i grädden ca 3 min. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.Hacka mandeln till mandelsmöret fint. Smält smöret i en kastrull.

  4. 4

    Tillsätt mandeln och värm tills smöret bubblar, fått ljusbrun färg och luktar knäck. Skeda smöret över fisken och servera direkt med potatis, ärtpuré och mandlar.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar