Lotta Lundgren - Lottas julvört
  • Tid 40 min + 50 min ugn
  • Ugn 200-250º

Lotta Lundgren - Lottas julvört

3.6 (5 betyg)

Fantastiskt god och saftig vört gjord på potatis och porter. Recept av Lotta Lundgren. Tips, går bra att förbereda och frysa in

  • Tillagningstid 40 min + 50 min ugn
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 200-250º

Ingredienser

2 bröd
  • 400 g potatis, skalad
  • 33 cl porter eller annan mörk öl
  • 25 g jäst
  • 5 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
  • 5 dl rågsikt
  • 75 g vörtmix
  • 50 g smör, smält
  • 0.5 dl mörk sirap
  • 1.5 tsk salt
  • 1 ägg, uppvispat
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Koka potatisen mjuk och pressa med en potatispress ner i en bunke. Blanda med öl och låt svalna till fingervarmt. Smula ner jästen. Tillsätt mjöl, vörtmix, smör, sirap och salt.

  2. 2

    Arbeta degen 6 min i maskin eller 10 min för hand. Täck med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten. Dela degen i två bitar och forma till avlånga limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper eller i brödformar (1 ½ liter) klädda med bakplåtspapper.

  3. 3

    Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 tim. Värm ugnen till 250°. Pensla bröden med ägg. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda brödet ca 50 min eller till en innertemperatur på 98°.

Se alla Lotta Lundgrens julrecept
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Catrina

    Jag bakar just vörtbrödet, men undrar om mjölmängden verkligen stämmer. Degen är jättekladdig efter en natt i kylen och jag behövde mycket mjöl för att kunna arbeta degen till 2 limpor. Spänd på resultatet.