Lotta Lundgren - Kroppkakor med rostade hasselnötter
  • Tid 40 min

Lotta Lundgren - Kroppkakor med rostade hasselnötter

4.47 (32 betyg)

En klassisk husman, kroppkakor med fläsk toppade med hasselnötter. Recept av Lotta Lundgren

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 13

Ingredienser

4 portioner
  • 700 g kokt kall potatis (mjölig sort)
  • 2 äggulor
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 350 g rimmat stekfläsk, fintärnat
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0.5 tsk strösocker
  • svartpeppar
  • smör till stekning
Till servering
  • 250 g frysta gröna ärtor
  • 25 g brynt smör
  • 1 dl hasselnötter
  • rårörda lingon
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Pressa den kokta, kalla potatisen i potatispress eller riv på fina delen av rivjärnet. Lägg i en bunke och tillsätt äggulor, potatismjöl och salt. Rör om till en fast deg.

  2. 2

    Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för klibbig. Hetta upp en torr stekpanna och stek fläsket knaprigt. Tillsätt löken och stek ytterligare någon minut. Strö över socker och dra ett varv med pepparkvarnen.

  3. 3

    Ta en bit deg i mjöliga händer, ungefär lika stor som en pingisboll. Platta ut och gör en fördjupning i mitten. Lägg på ungefär en rågad tesked fläskfyllning. Nyp ihop och rulla till en boll.

  4. 4

    Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i kroppkakorna och koka 4–5 min, tills de flyter upp till ytan. Lyft upp med en hålslev och lägg på ett fat. Värm ärtorna enligt förpackningen.

  5. 5

    Stek kroppkakorna i smör tills de får stekyta. Servera direkt med brynt smör, hackade och torrostade nötter, rårörda lingon och ärtor.

Servering

Koka potatisen dagen innan. Byt fläsket mot tre skalade och fint tärnade äpplen som ett vegetariskt alternativ.

Detta är ett lättlagat recept som inte kostar mer än 80 kronor för fyra personer. Se hur vi har räknat.

Sätt ett betyg

6 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Angelica

    Verkligen jättegott!

  • Josefine

    Någon som gjort den vegetariska varianten?

  • Elin

    Väldigt goda! Glömde sockret men funkade bra utan. Lite snålt om tid att hinna detta på 40min för mig som aldrig lagat kroppkakor. Inga direkt svåra moment men lite tidskrävande. Funkade förvånansvärt bra att micra dagen efter.

  • Johannes

    Mycket goda små delikatesskroppkakor! Ovant för en smålänning med svartpeppar istället för kryddpeppar och socker i fläsket, men som sagt mycket goda. Behövs nog en hel del övning för att få plats med all fyllning och för att laga rätten på 40 minuter:).

Visa fler