Lotta Lundgren - Klenäter
  • Tid 75 min + 12 tim i kyl

Lotta Lundgren - Klenäter

5 (1 betyg)

Spröda klenäter som passar utmärkt på julbordet. Recept av Lotta Lundgren

  • Tillagningstid 75 min + 12 tim i kyl
  • Ingredienser 10

Ingredienser

40 stycken
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • 1 msk vodka, konjak eller vatten
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör, smält
  • 4 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • florsocker, till kavling och att pudra med
  • 1 liter frityrolja
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda citronskal (endast det gula) och sprit. Vispa ägg och socker vitt och luftigt, tillsätt smör och citronspriten. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i äggblandningen till en lös deg. Låt degen vila i kylen minst 12 tim.

  2. 2

    Mjöla bakbordet med florsocker. Kavla ut degen 3–4 mm tunn. Sporra eller skär ett diagonalt rutmönster om ca 5 cm breda remsor.

  3. 3

    Gör ett 3 cm långt snitt mitt i varje ruta och vidga försiktigt till ett hål. För in en av de långa snibbarna i hålet och dra ut på sidan.

  4. 4

    Hetta upp oljan till 180° i en kastrull med höga kanter. Fritera 4 klenäter i taget tills de har fått lite färg på ena sidan, vänd och fritera andra sidan ca 1 min till. Ta upp och låt rinna av på galler. Pudra med florsocker.

Se alla Lotta Lundgrens julrecept
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar