Lotta Lundgren - Fiskgratäng med rostad blomkål och mandel
  • Tid 45 min
  • Ugn 200º

Lotta Lundgren - Fiskgratäng med rostad blomkål och mandel

3.2 (5 betyg)

Krämig fiskgratäng med blomkål, smaksatt med citron och toppad med sötmandel. Recept av Lotta Lundgren

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g fryst torskfilé, tinad
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 kg potatis
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 300 g blomkålshuvud
  • 0.5 dl sötmandel, hackad
Citronsås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 1 liten citron, finrivet skal (endast det gulaI och 1 msk saft
  • salt och vitpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Fördela fisken i en ugnsform och salta. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Smält smöret till citronsåsen i en kastrull och vispa i mjölet. Häll i grädden under omrörning och låt småputtra någon minut.

  2. 2

    Ta kastrullen från värmen och riv över citronskal och pressa i saft. Smaka av såsen med salt och peppar och häll över fisken. Pressa eller mosa potatisen med en stomp eller ballongvisp.

  3. 3

    Smält smöret och häll i mjölken. Häll över potatisen och rör om kraftigt till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och bred ut moset över fisken så allt blir täckt.

  4. 4

    Plocka buketter av blomkålen dela dem på mitten. Tryck ner buketterna i moset och strö över mandel. Gratinera mitt i ugnen 15–20 min.

Detta är ett lättlagat recept som inte kostar mer än 80 kronor för fyra personer. Se hur vi har räknat.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar