Ljus sås - grundrecept
  • Tid 12 min

Ljus sås - grundrecept

2.67 (3 betyg)

Den ljusa såsen kallas i fransk matlagning för Sauce velouté - sammetslen sås. Den görs av ljus fisk- eller köttbuljong eller grönsaksspad. Grädden gör såsen len och rund i smaken.

  • Tillagningstid 12 min
  • Ingredienser 16

Ingredienser

4 portioner
Grundrecept:
  • 1.5 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl klar buljong eller grönsaksspad
  • 2.5 msk grädde (lägst 15% fett)
  • 0.5 krm salt, efter smak
  • 0.5 krm nymalen vitpeppar, efter smak
Persilje- eller gräslökssås:
  • 1 dl hackad persilja eller klippt gräslök
Ägg- och persiljesås:
  • 2.5 msk hackad persilja
  • 2 hackade hårdkokta ägg
Pepparrotssås:
  • 1 dl mjölk
  • 1.5 msk riven pepparrot
Dillsås:
  • 1 dl hackad dill
  • 0.5 citron, pressad saft
Redning med äggula och grädde:
  • 1 ägg, endast gula
Citronsås:
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 0.5 mogen avokado
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smält fettet i en kastrull. Rör ner mjölet. Med kall eller ljummen vätska: tillsätt allt på en gång och rör tills såsen kokar upp. Med varm vätska: späd lite i taget, rör om och koka upp mellan varje spädning. Koka såsen 3-5 minuter. Tillsätt grädden och smaksätt ev med salt och peppar.

Persilje- eller gräslökssås

  1. 1

    Smaksätt grundsåsen med hackad persilja eller klippt gräslök. Det är även gott med hackat ägg i såsen. Hårdkoka ägget och tillsätt hacket när såsen är färdig.

Pepparrotssås

  1. 1

    Byt gärna ut 1/4 av vätskan i grundsåsen mot mjölk. Smaksätt med riven pepparrot.

Dillsås

  1. 1

    Smaksätt grundsåsen med hackad dill och pressad citron eller ättiksprit och socker. Såsen kan ev redas med äggula och grädde, då får såsen vacker färg, fyllig smak och extra fin konsistens. Gör såsen som ovan, men rör ut äggulan med grädden. Lyft kastrullen från värmen när såsen kokat färdigt och vispa ner äggredningen. Såsen ska sedan bara sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Får såsen koka, skär den sig, dvs äggulan stelnar och såsen blir grynig.

Citronsås

  1. 1

    Gör grundsåsen, red den med äggula och grädde och smaka av den med pressad citron. Du kan byta ut äggulan mot mogen avokado. Tryck fruktköttet genom en sil och rör genast ner det i såsen tillsammans med grädden. Avokadon ger såsen vacker grön färg och fin konsistens.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar