Lammracks med vitlökssmör och bakad rödlök
  • Tid 90 min
  • Ugn 200-225º

Lammracks med vitlökssmör och bakad rödlök

3.33 (3 betyg)

Vitlökssmöret är en briljant kombo med både lammracksen, rödlöken och rotfrukterna.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 16
  • Ugnstemperatur 200-225º

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg lammracks
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör till stekning
  • 4 rödlökar
  • 1 msk balsamvinäger
Vitlökssmör
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 0.5 citron, finrivet skal (endast det gula)
  • 2 tsk honung
  • salt
Rostade rotfrukter
  • 800 g morötter, gärna i olika färger
  • 200 g rotselleri
  • 2 msk olja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 kruka färsk persilja, hackad
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 200°. Skär bort den spetsiga toppen av lökarna men låt skalet vara kvar. Ställ dem på en plåt och rosta mjuka mitt i ugnen, ca 1 timme. Häll över balsamvinägern efter cirka halva tiden så den sjunker in i löken.

Vitlökssmör:

  1. 1

    Rör ihop smöret med vitlök, citronskal och honung. Smaka av med salt.

  2. 2

    Höj ugnstemperaturen till 225°. Skala och skär morot och rotselleri i tunna stavar. Vänd runt i olja och salt, rosta mitt i ugnen ca 25 min.

  3. 3

    Skär upp lammet med två ben per bit. Salta och peppra. Stek lammracksen i het panna i smör till fin stekyta. Sänk värmen och stek till en innertemperatur på ca 55°.

  4. 4

    Vänd runt rotfrukterna med persilja före servering och servera till lammet med vitlökssmöret, lökarna och en grönsallad.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar