Kycklingfärsspett med grekisk sallad
Kycklingfärsspett med grekisk sallad
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200-250º

Kycklingfärsspett med grekisk sallad

3 (1 betyg)

Underbar sommarkombo: färsspett med citron och vitlök, krispig sallad och klyftpotatis!

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 21
  • Ugnstemperatur 200-250º

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g kycklingfärs
  • 400 g vita bönor, Kokta (på burk)
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 0.5 dl finhackad färsk oregano eller 1 msk torkad
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
Ugnspotatis
  • 1 kg bakpotatis
  • 5 hela vitlöksklyftor, krossade
  • 1 citron
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • olivolja till pensling
Grekisk sallad
  • 3 tomater
  • 0.5 gurka
  • 0.5 grön paprika
  • 0.5 rödlök
  • 1 dl kalamataoliv
  • 150 g fetaost
  • 2 msk olivolja
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 200°. Skär potatisen i klyftor och lägg i en ugnsform med vitlöksklyftorna. Pressa över citronsaft och ringla över olja. Strö på oregano och salt.

  2. 2

    Täck formen med folie och tillaga mitt i ugnen 30 min. Ta bort folien och höj temperaturen till 250°. Rosta potatisarna tills de fått färg, 10–15 min.

  3. 3

    Lägg bönorna i en bunke och mosa med gaffel eller med handen. Blanda i färs och resten av ingredienserna till en jämn smet. Krama fast smeten på grillspett.

  4. 4

    Skär tomater och gurka i bitar. Strimla paprika och lök. Lägg alla grönsaker och oliverna i en djup tallrik och toppa med fetaosten. Ringla över olja.

  5. 5

    Pensla spetten med olja och grilla runt om till fin färg. Servera med potatisklyftor, greksallad och tzatziki, se recept intill.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Strö över lite torkad oregano på salladen – som i Grekland.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ida

    Provade göra dessa i ugnen istället, god smak men tyckte de var lite aningen torra. Vet inte om det kanske är pga bönorna. Kommer nog prova göra dem igen nån gång och testa att tillsätta lite olja eller kanske ett ägg i smeten.