Krokankrona och kakor
 • Ugn 175-Grill

Krokankrona och kakor

0 (0 betyg)

 • Ingredienser 5
 • Ugnstemperatur 175-Grill

Ingredienser

1 st
 • 500 g mandelmassa
 • 1 äggvita
Karamellmassa:
 • 1.5 dl strösocker
 • 1.5 dl vatten
 • 1 krm ättiksprit (12 %)
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

 1. 1

  Krokanen är de stora festernas bordsprydnad och var det redan i antikens Grekland. Den har alltid räknats till sockerbagarens/konditorns mästarprov, men trots det ges här en chans även för andra att pröva detta festliga bakverk. Observera att det är ett tredagarsjobb!

 2. 2

  En traditionell krokan består av tre våningar och blir då ca 60 cm hög. Kronan kan vara lagom att börja med. På bröllopsfester förr kunde kronan ha glass i mitten - en glasskupol kanske? Dessutom virades spunnet socker runt kronan.

 3. 3

  Var gärna två som hjälps åt. Karamellmassan stelnar snabbt och det är viktigt att delarna står rakt för att man ska kunna bygga vidare. Det är lika gott och ser också festligt ut att servera kakorna separat, exempelvis till glass och sorbet. Skär dem t.ex. i kuber och förvara dem på en plåt med bakplåtspapper tills de ska serveras.

 4. 4

  Rita upp mallar på bakplåtspapper. Använd t.ex. pepparkaksmått av ordinär storlek som mall till hjärtan. Ringarna kan vara 5-6 cm i diameter.

 5. 5

  Till en krona behövs dessutom två större ringar, ca 15 cm i diameter. Kronan på bilden består av 2 stora ringar, 6 hjärtan och 8 små ringar.

 6. 6

  Riv mandelmassan eller finfördela den i matberedare med metallkniven. Tillsätt äggvitan och blanda till en fast smet.

 7. 7

  Spritsa ut smeten efter mallarna. Använd gärna lite grövre munstycke/tyll till de större ringarna. Låt figurerna torka på papperet till följande dag.

 8. 8

  Grädda i mitten av ugnen, 175°, ca 15 min. Låt kakorna kallna och ligga till följande dag.

 9. 9

  Om kakorna ska sättas ihop till krona, koka en karamellmassa. Mät upp socker, vatten och ättika i en liten, inte så hög kastrull. Sätt i en hushållstermometer och koka smeten till 150°C. Ställ då kastrullen i en större med sjudande vatten så att smeten inte stelnar.

 10. 10

  Lägg den ena av de större ringarna på ett bakplåtspapp

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar