För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Klassisk falafel

Betyg (1-5):
2.91 (67 betyg)

Kryddiga, halvfrasiga bollar, perfekta som plockmat och fin-fina i en brödklämma tillsammans med sallad och sås.

Tillagningstid: 45 minuter
Svårighetsgrad:Avancerad
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 3 dl torkade kikärter
  • 2 tsk malen mald spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 0.5 purjolök
  • 1 dl persilja
  • 0.5 citron, pressad saft efter smak
  • 1 msk vetemjöl eller kikärstmjöl
  • 0.5 dl olja att steka eller fritera i
  • Yoghurtsås:
  • 2 dl matyoghurt
  • svartpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 0.5 dl hackad färsk koriander eller persilja
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Blötlägg kikärterna. Kör kikärterna i matberedare eller mixer tillsammans med salt och kryddor till en massa. Finhacka lök och persilja och blanda i kikärtssmeten. Tillsätt ev lite citronsaft. Blanda i 1-2 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl om massan inte vill hålla ihop. Forma små bullar.
  2. Stek bullarna i lite olja i en stekpanna, ett par minuter per sida. Eller hetta upp olja (så att den täcker falafeln) till 180° i en liten tjockbottnad kastrull. Använd termometer eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gyllenbrunt på 1 minuter.
  3. Lägg i några bullar i taget och fritera dem 1-2 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Yoghurtsås

  1. Blanda ihop alla ingredienser till yoghurtsåsen.

Servering

Servera falafel och yoghurtsås med tabbouleh eller i pitabröd med strimlad isbergssallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Henrik

2019-01-17

Man ska använda torra kikärtor som blötläggs 12 timmar.

Checkbox Coop

2018-11-14

Lars L och Linda: Hej! Vad synd att falafelsmeten inte höll ihop. Prova att tillsätta lite mer mjöl. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

Lars L

2018-11-14

God smak, men smeten höll inte ihop.

Linda

2017-06-22

Mitt resultat blev katastrof. God smak dock. Smeten höll ihop när jag rullade men i pannan gick de isär till ett mishmash

Reynir Böðvarsson

2016-01-16

Det gick åt skogen när jag använde detta recept. Kommer nog att använda blötlagda ärtor nästa gång och inte kokta.

Emma

2015-12-06

Superbra recept!

Ebba

2014-05-30

Jättegott! Jag lagade detta till mig och min familj och de tyckte verkligen om det! Passade väldigt bra till pita-brödet också!

Liknande recept

Kryddrubbade kycklingmedaljonger med raw slaw-sallad

(4)

Snabb matjesgratäng

(0)

Krispiga bönbollar i pitabröd med yoghurtsås

(21)

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

(183)

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

(38)

Gormetrulle

(23)

Älgköttbullar

(15)

Klassisk laxburgare

(5)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 3 dl torkade kikärter
  • 2 tsk malen mald spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 0.5 purjolök
  • 1 dl persilja
  • 0.5 citron, pressad saft efter smak
  • 1 msk vetemjöl eller kikärstmjöl
  • 0.5 dl olja att steka eller fritera i
  • Yoghurtsås:
  • 2 dl matyoghurt
  • svartpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 0.5 dl hackad färsk koriander eller persilja
  • 0.5 tsk salt

Klassisk falafel

Betyg (1-5):
2.91 (67 betyg)

Kryddiga, halvfrasiga bollar, perfekta som plockmat och fin-fina i en brödklämma tillsammans med sallad och sås.

Tillagningstid: 45 minuter
Svårighetsgrad:Avancerad
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blötlägg kikärterna. Kör kikärterna i matberedare eller mixer tillsammans med salt och kryddor till en massa. Finhacka lök och persilja och blanda i kikärtssmeten. Tillsätt ev lite citronsaft. Blanda i 1-2 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl om massan inte vill hålla ihop. Forma små bullar.
  2. Stek bullarna i lite olja i en stekpanna, ett par minuter per sida. Eller hetta upp olja (så att den täcker falafeln) till 180° i en liten tjockbottnad kastrull. Använd termometer eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gyllenbrunt på 1 minuter.
  3. Lägg i några bullar i taget och fritera dem 1-2 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Yoghurtsås

  1. Blanda ihop alla ingredienser till yoghurtsåsen.

Servering

Servera falafel och yoghurtsås med tabbouleh eller i pitabröd med strimlad isbergssallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Henrik

2019-01-17

Man ska använda torra kikärtor som blötläggs 12 timmar.

Checkbox Coop

2018-11-14

Lars L och Linda: Hej! Vad synd att falafelsmeten inte höll ihop. Prova att tillsätta lite mer mjöl. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

Lars L

2018-11-14

God smak, men smeten höll inte ihop.

Linda

2017-06-22

Mitt resultat blev katastrof. God smak dock. Smeten höll ihop när jag rullade men i pannan gick de isär till ett mishmash

Reynir Böðvarsson

2016-01-16

Det gick åt skogen när jag använde detta recept. Kommer nog att använda blötlagda ärtor nästa gång och inte kokta.

Emma

2015-12-06

Superbra recept!

Ebba

2014-05-30

Jättegott! Jag lagade detta till mig och min familj och de tyckte verkligen om det! Passade väldigt bra till pita-brödet också!

Liknande recept

Kryddrubbade kycklingmedaljonger med raw slaw-sallad

(4)

Snabb matjesgratäng

(0)

Krispiga bönbollar i pitabröd med yoghurtsås

(21)

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

(183)

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

(38)

Gormetrulle

(23)

Älgköttbullar

(15)

Klassisk laxburgare

(5)