Klassisk falafel

Betyg (1-5):
2.91 (58 betyg)

Kryddiga, halvfrasiga bollar, perfekta som plockmat och fin-fina i en brödklämma tillsammans med sallad och sås.

Tillagningstid: 45 minuter
Svårighetsgrad:Avancerad
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (16)
  • 3 dl torkade kikärter
  • svartpeppar
  • 2 tsk malen mald spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 0.5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl persilja
  • 0.5 citron, pressad saft efter smak
  • 1 msk vetemjöl eller kikärstmjöl
  • 0.5 dl olja att steka eller fritera i
  • Yoghurtsås:
  • 2 dl matyoghurt
  • svartpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 0.5 dl hackad färsk koriander eller persilja

Gör så här

  1. Blötlägg kikärterna. Kör kikärterna i matberedare eller mixer tillsammans med salt och kryddor till en massa. Finhacka lök och persilja och blanda i kikärtssmeten. Tillsätt ev lite citronsaft. Blanda i 1-2 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl om massan inte vill hålla ihop. Forma små bullar.
  2. Stek bullarna i lite olja i en stekpanna, ett par minuter per sida. Eller hetta upp olja (så att den täcker falafeln) till 180° i en liten tjockbottnad kastrull. Använd termometer eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gyllenbrunt på 1 minuter.
  3. Lägg i några bullar i taget och fritera dem 1-2 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Yoghurtsås

  1. Blanda ihop alla ingredienser till yoghurtsåsen.

Servering

Servera falafel och yoghurtsås med tabbouleh eller i pitabröd med strimlad isbergssallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Henrik

2019-01-17

Man ska använda torra kikärtor som blötläggs 12 timmar.

Coop

2018-11-14

Lars L och Linda: Hej! Vad synd att falafelsmeten inte höll ihop. Prova att tillsätta lite mer mjöl. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

Lars L

2018-11-14

God smak, men smeten höll inte ihop.

Linda

2017-06-22

Mitt resultat blev katastrof. God smak dock. Smeten höll ihop när jag rullade men i pannan gick de isär till ett mishmash

Reynir Böðvarsson

2016-01-16

Det gick åt skogen när jag använde detta recept. Kommer nog att använda blötlagda ärtor nästa gång och inte kokta.

Emma

2015-12-06

Superbra recept!

Ebba

2014-05-30

Jättegott! Jag lagade detta till mig och min familj och de tyckte verkligen om det! Passade väldigt bra till pita-brödet också!

Liknande recept

Räksallad med japansk dressing

(90)

Kyckling och sötpotatis på plåt

(21)

Vegopizza på kikärtsbotten

(18)

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Bowl med sashimilax

(4)

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

(179)

Chili sin carne

(39)

Älgköttbullar

(12)
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 3 dl torkade kikärter
  • svartpeppar
  • 2 tsk malen mald spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 0.5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl persilja
  • 0.5 citron, pressad saft efter smak
  • 1 msk vetemjöl eller kikärstmjöl
  • 0.5 dl olja att steka eller fritera i
  • Yoghurtsås:
  • 2 dl matyoghurt
  • svartpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 0.5 dl hackad färsk koriander eller persilja

Klassisk falafel

Betyg (1-5):
2.91 (58 betyg)

Kryddiga, halvfrasiga bollar, perfekta som plockmat och fin-fina i en brödklämma tillsammans med sallad och sås.

Tillagningstid: 45 minuter
Svårighetsgrad:Avancerad
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blötlägg kikärterna. Kör kikärterna i matberedare eller mixer tillsammans med salt och kryddor till en massa. Finhacka lök och persilja och blanda i kikärtssmeten. Tillsätt ev lite citronsaft. Blanda i 1-2 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl om massan inte vill hålla ihop. Forma små bullar.
  2. Stek bullarna i lite olja i en stekpanna, ett par minuter per sida. Eller hetta upp olja (så att den täcker falafeln) till 180° i en liten tjockbottnad kastrull. Använd termometer eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gyllenbrunt på 1 minuter.
  3. Lägg i några bullar i taget och fritera dem 1-2 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Yoghurtsås

  1. Blanda ihop alla ingredienser till yoghurtsåsen.

Servering

Servera falafel och yoghurtsås med tabbouleh eller i pitabröd med strimlad isbergssallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Henrik

2019-01-17

Man ska använda torra kikärtor som blötläggs 12 timmar.

Coop

2018-11-14

Lars L och Linda: Hej! Vad synd att falafelsmeten inte höll ihop. Prova att tillsätta lite mer mjöl. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

Lars L

2018-11-14

God smak, men smeten höll inte ihop.

Linda

2017-06-22

Mitt resultat blev katastrof. God smak dock. Smeten höll ihop när jag rullade men i pannan gick de isär till ett mishmash

Reynir Böðvarsson

2016-01-16

Det gick åt skogen när jag använde detta recept. Kommer nog att använda blötlagda ärtor nästa gång och inte kokta.

Emma

2015-12-06

Superbra recept!

Ebba

2014-05-30

Jättegott! Jag lagade detta till mig och min familj och de tyckte verkligen om det! Passade väldigt bra till pita-brödet också!

Liknande recept

Räksallad med japansk dressing

(90)

Kyckling och sötpotatis på plåt

(21)

Vegopizza på kikärtsbotten

(18)

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Bowl med sashimilax

(4)

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

(179)

Chili sin carne

(39)

Älgköttbullar

(12)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies