Käserösti
  • Tid 20 min

Käserösti

5 (1 betyg)

Ett enkelt sätt att göra "potatisgratäng" i stekpanna. Kan göras med rå eller kokt potatis. Välj en ost med smak, tex lagrad Herrgård, Grevé eller Svecia.

  • Tillagningstid 20 min
  • Ingredienser 11

Ingredienser

3 portioner
Rå potatis:
  • 2 tomater
  • 5 råa vinterpotatisar
  • 1 gul lök
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1 dl lagrad riven ost
Kokt potatis:
  • 5 kokta potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 0.5 tsk salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

Med rå potatis

  1. 1

    Skala potatis och lök. Finhacka löken. Riv potatisen grovt. Blanda potatis, lök och salt. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek potatisblandningen på ej för stark värme ca 2 minuter, rör då och då.

  2. 2

    Blanda i den rivna osten, rör om och platta till. Stek kakan under lock tills det blivit en frasig stekskorpa, ca 5 minuter. Vänd kakan, lägg på locket och stek den andra sidan frasig, ca 5 minuter. Lägg ev på skivade tomater.

Med kokt potatis

  1. 1

    Ett bra sätt att använda överbliven kokt potatis. Skala och grovriv potatisen. Skala och finhacka löken. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i potatis, lök och ost, rör om och platta till. Strö över saltet. Stek utan omrörning på ej för stark värme, ca 5 minuter. Vänd kakan och stek andra sidan 4-5 minuter.

Vänd kakan så här

  1. 1

    Lägg på en stor tallrik, vänd stekpannan och låt kakan glida ner i pannan igen. Kakan kan också delas i 2-3 bitar som vänds med stekspade.

Servering

Servera potatiskakan direkt ur pannan, gärna med en blandad sallad.
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Steffi

    Bra recept