Kålpudding i långpanna

Betyg (1-5):
2.89 (19 betyg)

Ugnstemperatur:200-250º
16 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Risgrynsgröt:
  • 1.5 dl ris
  • 3 dl vatten
  • margarin eller smör
  • 0.5 tsk salt
  • 7 dl mjölk
  • Pudding:
  • 1 liter risgrynsgröt
  • 2.5 kg vitkål
  • 2 liter vatten + 2 tsk salt
  • 0.5 dl sirap
  • 2 msk soja, äkta
  • 1 kg blandfärs eller fläskfärs
  • 1 msk salt
  • 3 ägg
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 msk timjan, mejram eller oregano
  • 3 dl mjölk

Gör så här

  1. <p>I rätter med både kål och färs händer det ibland att färsen blir rosa under gräddningen. Det är en naturlig färgförändring, som är helt ofarlig.
  2. Koka gröten utan kanel och socker. Kan göras i förväg. Mät upp ris, vatten, fett och salt i en rymlig gryta. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 min. Tillsätt mjölken, den större mängden om gröten ska svälla ovanpå spisen. Rör om.
  3. Koka upp på nytt, passa så att det inte kokar över. Ställ sedan grytan, täckt med lock, på mycket svag värme så att gröten inte bränns. Låt gröten svälla utan omrörning ovanpå spisen ca 40 min eller i 100°C ugnsvärme ca 1 timme. Man kan också låta grytan stå på en tjock träskärbräda ca 1 1/2 timme eller längre. Koka upp gröten. Är den för tunn, koka den några minuter utan lock. Är den för tjock, späd med lite mjölk och rör om.
  4. Klyv kålen, skär bort stocken och skär kålen i små bitar. Koka upp vattnet i en stor gryta, salta och lägg i kålen. Låt den koka ca 5 min. Häll av kokvattnet. Blanda den varma kålen med sirap och soja. Blanda färsen först med salt, sedan med gröt, ägg, peppar och ev smulad örtkrydda, den större mängden till fläskfärs. Späd med mjölk till en ganska lös färs.
  5. Bred ut hälften av kålen i en ugnslångpanna (ca 30x40 cm). Lägg på färsen i ett jämnt lager och sist resten av kålen. Sätt in långpannan i 250ºC, mitt i ugnen. Sänk värmen till 200ºC och grädda ca 1 timme. Kålen blir lagom brynt och mer lättsmält än när den först bryns i fett.
  6. Frystips: Låt kålpuddingen kallna i långpannan. Skär den sedan i portionsstora rutor. Förpacka dem i aluminiumfolie och plastpåsar eller i frysformar.
  7. <p>

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lindha

2015-01-27

Snabbt går det om man använder färdig gröt i "plastkorv".

Matmamman

2014-05-27

Den här kålpuddingen slår alla kålpuddingar jag någonsin smakat. Den är GUDOMLIG! Jag blandar i hälften av kålen med köttfärsen resten lägger jag ovanpå. Jag använder malen kryddpeppar och ganska mkt sådant.

16 st
  • Risgrynsgröt:
  • 1.5 dl ris
  • 3 dl vatten
  • margarin eller smör
  • 0.5 tsk salt
  • 7 dl mjölk
  • Pudding:
  • 1 liter risgrynsgröt
  • 2.5 kg vitkål
  • 2 liter vatten + 2 tsk salt
  • 0.5 dl sirap
  • 2 msk soja, äkta
  • 1 kg blandfärs eller fläskfärs
  • 1 msk salt
  • 3 ägg
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 msk timjan, mejram eller oregano
  • 3 dl mjölk

Kålpudding i långpanna

Betyg (1-5):
2.89 (19 betyg)

Ugnstemperatur:200-250º
16 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. <p>I rätter med både kål och färs händer det ibland att färsen blir rosa under gräddningen. Det är en naturlig färgförändring, som är helt ofarlig.
  2. Koka gröten utan kanel och socker. Kan göras i förväg. Mät upp ris, vatten, fett och salt i en rymlig gryta. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 min. Tillsätt mjölken, den större mängden om gröten ska svälla ovanpå spisen. Rör om.
  3. Koka upp på nytt, passa så att det inte kokar över. Ställ sedan grytan, täckt med lock, på mycket svag värme så att gröten inte bränns. Låt gröten svälla utan omrörning ovanpå spisen ca 40 min eller i 100°C ugnsvärme ca 1 timme. Man kan också låta grytan stå på en tjock träskärbräda ca 1 1/2 timme eller längre. Koka upp gröten. Är den för tunn, koka den några minuter utan lock. Är den för tjock, späd med lite mjölk och rör om.
  4. Klyv kålen, skär bort stocken och skär kålen i små bitar. Koka upp vattnet i en stor gryta, salta och lägg i kålen. Låt den koka ca 5 min. Häll av kokvattnet. Blanda den varma kålen med sirap och soja. Blanda färsen först med salt, sedan med gröt, ägg, peppar och ev smulad örtkrydda, den större mängden till fläskfärs. Späd med mjölk till en ganska lös färs.
  5. Bred ut hälften av kålen i en ugnslångpanna (ca 30x40 cm). Lägg på färsen i ett jämnt lager och sist resten av kålen. Sätt in långpannan i 250ºC, mitt i ugnen. Sänk värmen till 200ºC och grädda ca 1 timme. Kålen blir lagom brynt och mer lättsmält än när den först bryns i fett.
  6. Frystips: Låt kålpuddingen kallna i långpannan. Skär den sedan i portionsstora rutor. Förpacka dem i aluminiumfolie och plastpåsar eller i frysformar.
  7. <p>

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lindha

2015-01-27

Snabbt går det om man använder färdig gröt i "plastkorv".

Matmamman

2014-05-27

Den här kålpuddingen slår alla kålpuddingar jag någonsin smakat. Den är GUDOMLIG! Jag blandar i hälften av kålen med köttfärsen resten lägger jag ovanpå. Jag använder malen kryddpeppar och ganska mkt sådant.

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies