Kalljäst kumminbröd
  • Ugn 225-175º

Kalljäst kumminbröd

4.25 (4 betyg)

Skållade bröd är fantastiska - saftiga och smakrika.

  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 225-175º

Tillagningstid: 2 dagar

Ingredienser

2 stycken
Dag 1:
  • 5 dl rågsikt (275 g)
  • 1 msk stött kummin
  • 0.5 liter vatten
Dag 2:
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 0.25 dl mörk sirap
  • 2 tsk ättiksprit (12 %)
  • 7 dl rågsikt (385 g)
Till utbakning:
  • 2 dl vetemjöl (120 g)
  • 1 msk olja
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Dag 1 Blanda rågsikt och stött kummin i en rymlig bunke. Koka upp vatten och låt det svalna någon minut. Häll vattnet över blandningen. Arbeta till en smidig deg. Låt stå övertäckt i kylskåp i minst 8 timmar eller över natten.

Dag 2

  1. 1

    Rör ut jästen i fingervarmt vatten med salt, sirap och ättiksprit. Tillsätt rågsikt. Rör ihop till en jämn smet.

  2. 2

    Blanda ihop de båda degarna och arbeta den under 5 minuter. Degen är fortfarande väldigt lös. Låt jäsa 1 timme.

  3. 3

    Arbeta in vetemjölet, lite i taget. Fördela degen i 2 brödformar 10x25 centimeter med bakplåtspapper i. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek, cirka 1 timme.

  4. 4

    Pensla bröden med olja. Baka brödet i 225 grader i 15 minuter, sedan i 175 grader i cirka 1 timme. Stäng av ugnen och låt brödet ligga kvar i ugnen ytterligare 1 timme. Ta limporna ur formarna och låt kallna inlindade i en handduk, så att skorpan blir mjuk.

Sätt ett betyg

10 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Bertil

    Underligt recept som borde kontrolleras. Dag 1: "...till en smidig deg". Det blir det inte, utan sväller snabbt till en hård grötklump. Dag 2: "degen är fortfarande väldig lös". Det är den inte alls. Jag får sätta till vatten efter egen känsla för att den ska bli lös. (Obs att jag ändå vägt mjölet)

  • Britta/Webbredaktionen

    Brödet kalljäser i kylskåp i 8 timmar.

  • Michelle

    Skumt namn: "kalljäst", med tank på att degen inte får kalljäsa...

  • Britta/webbredaktionen

    Degen ska vara kladdig och den ska inte knådas.Mer mjöl innebär torrare bröd. Det är viktigt att ha torra mjölade händer och inte överarbeta degen.

Visa fler