Kalljäst kumminbröd

Betyg (1-5):
4.25 (4 betyg)

Skållade bröd är fantastiska - saftiga och smakrika.

Ugnstemperatur:225-175º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Dag 1:
  • 5 dl rågsikt (275 g)
  • 1 msk stött kummin
  • 0.5 liter vatten
  • Dag 2:
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 0.25 dl mörk sirap
  • 2 tsk ättiksprit (12 %)
  • 7 dl rågsikt (385 g)
  • Till utbakning:
  • 2 dl vetemjöl (120 g)
  • 1 msk olja

Gör så här

  1. Dag 1 Blanda rågsikt och stött kummin i en rymlig bunke. Koka upp vatten och låt det svalna någon minut. Häll vattnet över blandningen. Arbeta till en smidig deg. Låt stå övertäckt i kylskåp i minst 8 timmar eller över natten.

Dag 2

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten med salt, sirap och ättiksprit. Tillsätt rågsikt. Rör ihop till en jämn smet.
  2. Blanda ihop de båda degarna och arbeta den under 5 minuter. Degen är fortfarande väldigt lös. Låt jäsa 1 timme.
  3. Arbeta in vetemjölet, lite i taget. Fördela degen i 2 brödformar 10x25 centimeter med bakplåtspapper i. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek, cirka 1 timme.
  4. Pensla bröden med olja. Baka brödet i 225 grader i 15 minuter, sedan i 175 grader i cirka 1 timme. Stäng av ugnen och låt brödet ligga kvar i ugnen ytterligare 1 timme. Ta limporna ur formarna och låt kallna inlindade i en handduk, så att skorpan blir mjuk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Bertil

2019-04-27

Underligt recept som borde kontrolleras. Dag 1: "...till en smidig deg". Det blir det inte, utan sväller snabbt till en hård grötklump. Dag 2: "degen är fortfarande väldig lös". Det är den inte alls. Jag får sätta till vatten efter egen känsla för att den ska bli lös. (Obs att jag ändå vägt mjölet)

Britta/Webbredaktionen

2013-02-20

Brödet kalljäser i kylskåp i 8 timmar.

Michelle

2013-02-18

Skumt namn: "kalljäst", med tank på att degen inte får kalljäsa...

Britta/webbredaktionen

2013-02-12

Degen ska vara kladdig och den ska inte knådas.Mer mjöl innebär torrare bröd. Det är viktigt att ha torra mjölade händer och inte överarbeta degen.

Sofia

2013-02-11

Varför ska degen vara så kladdigt? Eller är det inte meningen att man ska knåda in vetemjölet när det jäst klart? Har tagit dubbel mängd vetemjöl och ändå är det geggamojja.

Britta/Webbredaktionen

2013-01-08

Receptet är nu rättat.

Annika

2013-01-07

Vad har ni nu skrivit i receptet på kalljäst kumminbröd???

Ann-Sofi

2013-01-07

Jag förstår inte vad som menas med koka upp gräddig och len, dag 1.

Britt

2013-01-07

Väldigt konstigt skrivet i receptet för dag 1

Ulrika

2012-12-30

Kanongott! Hade det tillsammans med en morotssoppa med ingefära.. Supergott!

Liknande recept

Hallonsmoothie

(8)

Frasvåfflor

(123)

Knäckebröd med rosmarin

(24)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Overnight oats med plommonkompott

(0)

Örtfrittata

(2)

Jordgubbssmoothie

(96)

Supergreen smoothie bowl

(2)
10 st
  • Dag 1:
  • 5 dl rågsikt (275 g)
  • 1 msk stött kummin
  • 0.5 liter vatten
  • Dag 2:
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 0.25 dl mörk sirap
  • 2 tsk ättiksprit (12 %)
  • 7 dl rågsikt (385 g)
  • Till utbakning:
  • 2 dl vetemjöl (120 g)
  • 1 msk olja

Kalljäst kumminbröd

Betyg (1-5):
4.25 (4 betyg)

Skållade bröd är fantastiska - saftiga och smakrika.

Ugnstemperatur:225-175º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dag 1 Blanda rågsikt och stött kummin i en rymlig bunke. Koka upp vatten och låt det svalna någon minut. Häll vattnet över blandningen. Arbeta till en smidig deg. Låt stå övertäckt i kylskåp i minst 8 timmar eller över natten.

Dag 2

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten med salt, sirap och ättiksprit. Tillsätt rågsikt. Rör ihop till en jämn smet.
  2. Blanda ihop de båda degarna och arbeta den under 5 minuter. Degen är fortfarande väldigt lös. Låt jäsa 1 timme.
  3. Arbeta in vetemjölet, lite i taget. Fördela degen i 2 brödformar 10x25 centimeter med bakplåtspapper i. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek, cirka 1 timme.
  4. Pensla bröden med olja. Baka brödet i 225 grader i 15 minuter, sedan i 175 grader i cirka 1 timme. Stäng av ugnen och låt brödet ligga kvar i ugnen ytterligare 1 timme. Ta limporna ur formarna och låt kallna inlindade i en handduk, så att skorpan blir mjuk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Bertil

2019-04-27

Underligt recept som borde kontrolleras. Dag 1: "...till en smidig deg". Det blir det inte, utan sväller snabbt till en hård grötklump. Dag 2: "degen är fortfarande väldig lös". Det är den inte alls. Jag får sätta till vatten efter egen känsla för att den ska bli lös. (Obs att jag ändå vägt mjölet)

Britta/Webbredaktionen

2013-02-20

Brödet kalljäser i kylskåp i 8 timmar.

Michelle

2013-02-18

Skumt namn: "kalljäst", med tank på att degen inte får kalljäsa...

Britta/webbredaktionen

2013-02-12

Degen ska vara kladdig och den ska inte knådas.Mer mjöl innebär torrare bröd. Det är viktigt att ha torra mjölade händer och inte överarbeta degen.

Sofia

2013-02-11

Varför ska degen vara så kladdigt? Eller är det inte meningen att man ska knåda in vetemjölet när det jäst klart? Har tagit dubbel mängd vetemjöl och ändå är det geggamojja.

Britta/Webbredaktionen

2013-01-08

Receptet är nu rättat.

Annika

2013-01-07

Vad har ni nu skrivit i receptet på kalljäst kumminbröd???

Ann-Sofi

2013-01-07

Jag förstår inte vad som menas med koka upp gräddig och len, dag 1.

Britt

2013-01-07

Väldigt konstigt skrivet i receptet för dag 1

Ulrika

2012-12-30

Kanongott! Hade det tillsammans med en morotssoppa med ingefära.. Supergott!

Liknande recept

Hallonsmoothie

(8)

Frasvåfflor

(123)

Knäckebröd med rosmarin

(24)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Overnight oats med plommonkompott

(0)

Örtfrittata

(2)

Jordgubbssmoothie

(96)

Supergreen smoothie bowl

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies