Kalkonbröstfilé med honungsglaserade rotfrukter

Betyg (1-5):
3.09 (23 betyg)

Denna välkomponerade rätt serveras med en kryddig äppelchutney. Låt chutneyn stå och koka medan du tillreder resten av måltiden.

Tillagningstid: 1 timme 10 minuter
Ugnstemperatur:225º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (36)
  • 1.5 kg kalkonbröstfilé
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 1 msk smör till stekning
  • 2 krm salt
  • Rotfrukter:
  • 1 liten tärnad kålrot
  • 3 morötter i tärningar
  • 2 palsternackor i tärningar
  • 0.5 liter vatten
  • 1 hackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 3 msk honung
  • 1 citron, pressad saft
  • 2 krm sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • Sås:
  • 3 msk smör
  • 3 tsk curry
  • 2.5 msk vetemjöl
  • 1.5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 dl grädde
  • 0.75 dl koncentrerad apelsinjuice
  • 1.5 tsk sambal oelek
  • 1 msk margarin
  • 1 krm salt
  • Äppelchutney:
  • 1 kg skalade, grovhackade äpplen
  • 2 finhackade gula lökar
  • 3 msk riven ingefära
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 4 dl strösocker
  • 0.5 dl honung
  • 2 dl russin
  • 4 krossade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad chilifrukt röd
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk senapsfrö, gula eller bruna
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Putsa kalkonbröstfiléerna. Salta, peppra och stek dem runt om i smör. Lägg dem i en ugnsform och låt dem steka vidare, i mitten av ugnen 25-30 minuter, beroende på tjocklek. Tag formen ur ugnen. Täck med folie och håll varmt.
  2. Smält smöret till såsen i en kastrull. Tillsätt curryn, värm upp och rör ner mjölet. Vispa i vattnet och tillsätt de smulade buljongtärningarna. Tillsätt även grädde, juice, sambal oelek, sky från köttet och eventuellt salt. Låt såsen sjuda ca 10 minuter utan lock. Dra kastrullen åt sidan.
  3. Koka rotfruktstärningarna i 0,5 liter vatten och 1 tsk salt. Kålroten 5 min, moroten 3 minuter och palsternacka 1 minut. Mjukstek löken i smör utan att den tar färg. Rör samman honung, citronsaft och sambal oelek i en liten skål och ställ åt sidan.
  4. Häll av vattnet från grönsakerna, lägg en smörklick i botten på kastrullen och lägg tillbaka rotfrukterna tillsammans med löken. Blanda ner honungsblandningen. Lägg på locket och håll varmt på lägsta värme på spisen. Blanda eventuellt köttskyn i såsen och reducera ytterligare på svag värme. Skär filéerna i tunna skivor på snedden. Hetta upp såsen och smaka av med salt.

Äppelchutney:

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 1 timme. Rör om några gånger under kokningen. Häll upp den chutney som inte går åt direkt på väl rengjorda burkar med lock. Förvara mörkt och svalt.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Christina

2015-12-25

Såsen är verkligen fantastisk. Jag gör rätten med kycklingfiléer av bättre sort och det har blivit vår juldagsmiddag under flera år. Bryter av julmaten fantastiskt bra. : )

Ingela

2013-01-07

Såsen är fantastisk!

Lisbeth Fedor

2011-12-14

Hittade efter mycken möda receptet i Coops receptbank. Annars har jag en kopia i min receptspärm om du heller vill ha en kopia av den. Fast den är gammal och skrynklig och lite fläckig. Detta recept är mycket fräschare och verkar redigerat.

Liknande recept

Glacerade kycklingspett med krispig råkostsallad

(2)

Ugnsstekt kyckling med rotsaker

(3)

Kycklingbullar med gremoulatayoghurt

(17)

Ugnsrostade rotfrukter med kyckling

(21)

Parmalindad kyckling med rotfrukter och balsamvinäger

(16)

Kycklingbröst med rödbetshasselbackare och chèvresås

(6)

Majskyckling med rotfruktsrisotto

(14)

Lotta Lundgren - Kyckling i ugn med citron och rostade rotfrukter

(73)
36 st
  • Ingredienser (36)
  • 1.5 kg kalkonbröstfilé
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 1 msk smör till stekning
  • 2 krm salt
  • Rotfrukter:
  • 1 liten tärnad kålrot
  • 3 morötter i tärningar
  • 2 palsternackor i tärningar
  • 0.5 liter vatten
  • 1 hackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 3 msk honung
  • 1 citron, pressad saft
  • 2 krm sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • Sås:
  • 3 msk smör
  • 3 tsk curry
  • 2.5 msk vetemjöl
  • 1.5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 dl grädde
  • 0.75 dl koncentrerad apelsinjuice
  • 1.5 tsk sambal oelek
  • 1 msk margarin
  • 1 krm salt
  • Äppelchutney:
  • 1 kg skalade, grovhackade äpplen
  • 2 finhackade gula lökar
  • 3 msk riven ingefära
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 4 dl strösocker
  • 0.5 dl honung
  • 2 dl russin
  • 4 krossade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad chilifrukt röd
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk senapsfrö, gula eller bruna
  • 1 tsk salt

Kalkonbröstfilé med honungsglaserade rotfrukter

Betyg (1-5):
3.09 (23 betyg)

Denna välkomponerade rätt serveras med en kryddig äppelchutney. Låt chutneyn stå och koka medan du tillreder resten av måltiden.

Tillagningstid: 1 timme 10 minuter
Ugnstemperatur:225º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Putsa kalkonbröstfiléerna. Salta, peppra och stek dem runt om i smör. Lägg dem i en ugnsform och låt dem steka vidare, i mitten av ugnen 25-30 minuter, beroende på tjocklek. Tag formen ur ugnen. Täck med folie och håll varmt.
  2. Smält smöret till såsen i en kastrull. Tillsätt curryn, värm upp och rör ner mjölet. Vispa i vattnet och tillsätt de smulade buljongtärningarna. Tillsätt även grädde, juice, sambal oelek, sky från köttet och eventuellt salt. Låt såsen sjuda ca 10 minuter utan lock. Dra kastrullen åt sidan.
  3. Koka rotfruktstärningarna i 0,5 liter vatten och 1 tsk salt. Kålroten 5 min, moroten 3 minuter och palsternacka 1 minut. Mjukstek löken i smör utan att den tar färg. Rör samman honung, citronsaft och sambal oelek i en liten skål och ställ åt sidan.
  4. Häll av vattnet från grönsakerna, lägg en smörklick i botten på kastrullen och lägg tillbaka rotfrukterna tillsammans med löken. Blanda ner honungsblandningen. Lägg på locket och håll varmt på lägsta värme på spisen. Blanda eventuellt köttskyn i såsen och reducera ytterligare på svag värme. Skär filéerna i tunna skivor på snedden. Hetta upp såsen och smaka av med salt.

Äppelchutney:

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 1 timme. Rör om några gånger under kokningen. Häll upp den chutney som inte går åt direkt på väl rengjorda burkar med lock. Förvara mörkt och svalt.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Christina

2015-12-25

Såsen är verkligen fantastisk. Jag gör rätten med kycklingfiléer av bättre sort och det har blivit vår juldagsmiddag under flera år. Bryter av julmaten fantastiskt bra. : )

Ingela

2013-01-07

Såsen är fantastisk!

Lisbeth Fedor

2011-12-14

Hittade efter mycken möda receptet i Coops receptbank. Annars har jag en kopia i min receptspärm om du heller vill ha en kopia av den. Fast den är gammal och skrynklig och lite fläckig. Detta recept är mycket fräschare och verkar redigerat.

Liknande recept

Glacerade kycklingspett med krispig råkostsallad

(2)

Ugnsstekt kyckling med rotsaker

(3)

Kycklingbullar med gremoulatayoghurt

(17)

Ugnsrostade rotfrukter med kyckling

(21)

Parmalindad kyckling med rotfrukter och balsamvinäger

(16)

Kycklingbröst med rödbetshasselbackare och chèvresås

(6)

Majskyckling med rotfruktsrisotto

(14)

Lotta Lundgren - Kyckling i ugn med citron och rostade rotfrukter

(73)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies