Kaffe- och valnötstårta
  • Tid 1 tim + tid att kallna
  • Ugn 150º

Kaffe- och valnötstårta

3.95 (19 betyg)

Frasig nötmaräng med ljuvlig kaffesmörkräm. Det här kan vara bästa påsktårtan någonsin.

  • Tillagningstid 1 tim + tid att kallna
  • Ingredienser 14
  • Ugnstemperatur 150º

Ingredienser

12 bitar
  • 250 g valnötter
  • 4 äggvitor
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
Mockasmörkräm
  • 4 äggulor
  • 1.5 dl mörkt muscovadosocker
  • 1 msk snabbkaffepulver
  • 1 msk vatten
  • 300 g smör, rumstempererat
Glasyr/topping
  • 2 dl florsocker
  • 1.5 msk starkt bryggt kaffe
  • 2 dl chokladägg
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 150°. Hacka valnötterna grovt. Vispa äggvitorna med citronsaften till ett fast skum. Blanda socker, Maizena och bakpulver. Tillsätt detta lite i taget och vispa till en glansig maräng.

  2. 2

    Vänd försiktigt ner nötterna. Spänn bakplåtspapper i botten på två formar, ca 23 cm i diameter. Smörj kanterna. Dela upp marängen i formarna. Grädda mitt i ugnen ca 45 min. Lossa marängen ur formen och låt svalna på galler.

Mockasmörkräm:

  1. 1

    Blanda äggulor, socker, kaffe och vatten i en bunke som tål värme, gärna rostfri. Värm över vattenbad under konstant vispning tills krämen har en temperatur på 80°, då har den tjocknat och är fluffig. Ta från värmen.

  2. 2

    Klicka i smöret under fortsatt vispning. Allt smör ska smälta ut. Häll över i en ny bunke. Låt kallna i kylen minst 1 timme.

Glasyr:

  1. 1

    Blanda florsocker och kaffe i en liten kastrull. Värm varsamt och rör till en slät glasyr. Ta av från värmen. Vispa mockasmörkrämen fluffig med elvisp. Bred den mellan bottnarna. Ringla över glasyren. Garnera med chokladägg.

Sätt ett betyg

7 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Astrid

    Jag bytte ut kaffet mot kakaopulver och alla tyckte den var mastig men god.

  • Anna

    Verkligen hur äcklig som helst! Ser så god ut på bilden men ack vad jag bedrog mig. Kommer inte att göra den igen😐

  • Lena

    Bakade denna tårta till påskafton. Det var lite jobb men den såg riktigt fin ut. Den smakade inte lika god som den såg ut, den var alldeles för söt. Kommer inte att baka den igen.

  • Carolin

    Jättegod tårta! Är en ganska "vuxen" smak på denna, så tror inte att barn är så förtjusta. Men kommer baka denna igen!

Visa fler