Julvört - Lotta Lundgrens recept

Betyg (1-5):
4 (14 betyg)

Fantastiskt god och saftig vört gjord på potatis och porter. Recept av Lotta Lundgren. Tips, går bra att förbereda och frysa in

Tillagningstid: 40 min + 1 natt och 1 tim jästid + 50 min ugn
Ugnstemperatur:200-250º
2 bröd
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (10)
  • 400 g potatis, skalad
  • 33 cl porter eller annan mörk öl
  • 25 g jäst
  • 5 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
  • 5 dl rågsikt
  • 75 g vörtmix
  • 50 g smör, smält
  • 0.5 dl mörk sirap
  • 1.5 tsk salt
  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk och pressa med en potatispress ner i en bunke. Blanda med öl och låt svalna till fingervarmt. Smula ner jästen. Tillsätt mjöl, vörtmix, smör, sirap och salt.
  2. Arbeta degen 6 min i maskin eller 10 min för hand. Täck med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten. Dela degen i två bitar och forma till avlånga limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper eller i brödformar (1 ½ liter) klädda med bakplåtspapper.
  3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 tim. Värm ugnen till 250°. Pensla bröden med ägg. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda brödet ca 50 min eller till en innertemperatur på 98°.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Madeleine

2018-12-16

Saftigt och smarrigt som attan! Ett litet vänskapligt tips angående mjölmängden: jag brukar alltid mäta mjölet med våg när jag bakar, då blir det bäst. En dl vetemjöl/rågsikt väger 60 gram, alltså blir det ca 300 gram vetemjöl + 300 gram rågsikt. Ha det gott!

Coop

2018-12-12

Hej Catrina & Helene! Degen ska vara relativt lös, då blir brödet saftigare. Det kan skilja sig rejält på mjölmängden i slutändan då alla mäter olika med måtten. Häll i lite extra mjöl om det känns tryggare men bröden är provlagade med väldigt gott resultat. Använd en form av något slag så bestämmer du själv höjden m.m. på ditt bröd. Lycka till! /Hanna, webbredaktör

Helene

2018-12-12

Jag håller med Catrina! Degen var jättelös efter jäsningen. Bröden spricker i ugnen........

Catrina

2018-12-11

Jag bakar just vörtbrödet, men undrar om mjölmängden verkligen stämmer. Degen är jättekladdig efter en natt i kylen och jag behövde mycket mjöl för att kunna arbeta degen till 2 limpor. Spänd på resultatet.

Liknande recept

Lotta Lundgren - Syrat smör

(3)

Lotta Lundgren - Stiltonsnittar med fikon

(16)

Lotta Lundgren - Rödbetsgravad lax med apelsin

(4)

Lotta Lundgren - Saffransknutar med mandelmassa

(20)

Lotta Lundgren - Polkaknäck, ingefärsknäck och chokladknäck

(4)

Lotta Lundgren - Parmasvepta dadlar med äpple och salvia

(9)

Lotta Lundgren - Omelettsnurror med lax, färskost och picklad rödlök

(107)

Lotta Lundgren - Morotslåda med söta kryddor

(8)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 400 g potatis, skalad
  • 33 cl porter eller annan mörk öl
  • 25 g jäst
  • 5 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
  • 5 dl rågsikt
  • 75 g vörtmix
  • 50 g smör, smält
  • 0.5 dl mörk sirap
  • 1.5 tsk salt
  • 1 ägg, uppvispat

Julvört - Lotta Lundgrens recept

Betyg (1-5):
4 (14 betyg)

Fantastiskt god och saftig vört gjord på potatis och porter. Recept av Lotta Lundgren. Tips, går bra att förbereda och frysa in

Tillagningstid: 40 min + 1 natt och 1 tim jästid + 50 min ugn
Ugnstemperatur:200-250º
2 bröd
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk och pressa med en potatispress ner i en bunke. Blanda med öl och låt svalna till fingervarmt. Smula ner jästen. Tillsätt mjöl, vörtmix, smör, sirap och salt.
  2. Arbeta degen 6 min i maskin eller 10 min för hand. Täck med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten. Dela degen i två bitar och forma till avlånga limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper eller i brödformar (1 ½ liter) klädda med bakplåtspapper.
  3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 tim. Värm ugnen till 250°. Pensla bröden med ägg. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda brödet ca 50 min eller till en innertemperatur på 98°.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Madeleine

2018-12-16

Saftigt och smarrigt som attan! Ett litet vänskapligt tips angående mjölmängden: jag brukar alltid mäta mjölet med våg när jag bakar, då blir det bäst. En dl vetemjöl/rågsikt väger 60 gram, alltså blir det ca 300 gram vetemjöl + 300 gram rågsikt. Ha det gott!

Coop

2018-12-12

Hej Catrina & Helene! Degen ska vara relativt lös, då blir brödet saftigare. Det kan skilja sig rejält på mjölmängden i slutändan då alla mäter olika med måtten. Häll i lite extra mjöl om det känns tryggare men bröden är provlagade med väldigt gott resultat. Använd en form av något slag så bestämmer du själv höjden m.m. på ditt bröd. Lycka till! /Hanna, webbredaktör

Helene

2018-12-12

Jag håller med Catrina! Degen var jättelös efter jäsningen. Bröden spricker i ugnen........

Catrina

2018-12-11

Jag bakar just vörtbrödet, men undrar om mjölmängden verkligen stämmer. Degen är jättekladdig efter en natt i kylen och jag behövde mycket mjöl för att kunna arbeta degen till 2 limpor. Spänd på resultatet.

Liknande recept

Lotta Lundgren - Syrat smör

(3)

Lotta Lundgren - Stiltonsnittar med fikon

(16)

Lotta Lundgren - Rödbetsgravad lax med apelsin

(4)

Lotta Lundgren - Saffransknutar med mandelmassa

(20)

Lotta Lundgren - Polkaknäck, ingefärsknäck och chokladknäck

(4)

Lotta Lundgren - Parmasvepta dadlar med äpple och salvia

(9)

Lotta Lundgren - Omelettsnurror med lax, färskost och picklad rödlök

(107)

Lotta Lundgren - Morotslåda med söta kryddor

(8)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies